CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Basic

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
James Vanderbilt

Producere:
Mike Medavoy
Arnold Messer
Michael Tadross
James Vanderbilt

Fotograf:
Steve Mason

Klipper:
George Folsey Jr.

Komponist:
Klaus Badelt

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(42 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
04-08-05:
Jackson som samurai
29-12-04:
Roselyn Sanchez på vej frem
27-06-03:
Travolta hyret til Bridget-opfølger
30-05-03:
Travolta gentager Palmer-rollen
16-05-03:
Travolta spiller skurken Saint
31-03-03:
Præsident Rock vinder!
27-09-02:
John Travolta danser måske igen
30-04-02:
Connie Nielsen i Cannes-film
15-04-02:
Den amerikanske Box Office skifter bane
01-10-01:
Travolta & Jackson i Basic
 
Anmeldelser:
21-11-08:
Lakeview Terrace
17-04-08:
Cleaner
18-03-08:
1408
03-12-07:
Home of the Brave
16-11-07:
1408
04-06-03:
Changing Lanes
27-05-03:
One Hour Photo
01-04-03:
xXx
05-02-03:
The Caveman's Valentine
23-10-02:
Rollerball
24-04-02:
Domestic Disturbance
05-02-02:
Swordfish
29-01-01:
Rules of Engagement
22-11-00:
Gladiator
14-06-00:
The Thin Red Line
 
Artikler:
19-09-01:
John Travolta
 


Basic

Anmeldt af:Thomas Conradsen
Genre:Thriller/Drama
Varighed:98 minutter
Instruktør:John McTiernan
 
Premieredato:18-07-2003
Medvirkende:Som:
John TravoltaAgent Tom Hardy
Connie NielsenLt. Julia Osborne
Samuel L. JacksonSgt. Nathan West
Brian Van HoltDunbar
Timothy DalyCol. Bill Styles
Giovanni RibisiKendall
Se komplet creditliste her

Basicly the General's Daughter 2
 
John Travolta spiller op til sit bedste i dette soldatermysterium af manden bag Die Hard. Veloplagte Samuel L. Jackson og danske Connie Nielsen har også fundet vej ind i denne film, der starter godt, men ikke ved hvornår den skal stoppe. Plottwists i det uendelige gør den ellers spændende historie ulogisk og i sidste ende ligegyldig.


Copyright:
Nordisk Film
John T på vej ned
Det sker desværre af og til, at fordums helte, såsom Harrison Ford og Eddie Murphy, begynder at floppe i stedet for at få biografgængerne og kritikerne til at flokkes om filmene. Det er med gråd i stemmen, at vi må indrømme, at også John Travoltas karriere er ved at gå i selvsving. Den halvgamle, dansende storcharmør har dog stadig et hit i ny og næ, og 90’erne var ganske okay med film som Pulp Fiction og Face/Off. Derimod har det nye årtusinde været slet med den værst tænkelige start i form af den frygtelige Battlefield Earth og det tamme drama Domestic Disturbance.
Basic minder foruroligende meget om et andet af Travoltas halvflop, The General's Daugther fra 1999, der også var et soldatermysterium af den gamle skole og fyldt med plottwists. Hvor han dengang efterforskede mordet på generalens smukke datter, der selv var kaptajn og var blevet dræbt og voldtaget af en flok soldater, er han i Basic en fordrukken eks-ranger, som skal tilbage til korpset for at afhøre et par soldater. De to unge militærfolk er på mystisk vis de eneste overlevende efter en øvelsesmission.

Stærkt skuespil
Connie Nielsen er i militærpolitiet, men hendes chef synes hun er for 'grøn' til at klare afhøringerne selv, derfor sender han bud efter Travolta, der med en fortid som ranger nu driver den af i politiets narkotikaafdeling. Der opstår øjeblikkeligt et ambivalent forhold mellem den ambitiøse regelrytter Nielsen og den skamløst storflirtende Travolta, hvis arbejdsmetoder – selvfølgelig – er uortodokse men effektive.
Dramaet og mysteriet udspiller sig i starten meget spændende, og man hader med det samme den altid storspillende Samuel L. Jackson, der var sergent på den skæbnesvangre øvelsesmission, hvor stoffer, mord og dagsordener fra helvede deltog på lige fod med de andre soldater. Vi ser hændelserne i flashbacks, og det fungerer egentligt fint, men efterhånden som Travolta og Connie Nielsen dykker længere og længere ned i historien, viser det sig, at de to overlevende soldater ikke ligefrem er sandhedsvidner. Derfor ser vi de samme hændelser udspille sig på et utal af måder, alt efter hvem der fortæller historien, og som publikum bliver man forvirret på den forkerte måde snarere end begejstret over spidsfindigheden. Basic er endnu en af de film med tonsvis af unødvendige plottwists frem for en ordentlig fortalt historie.


Copyright:
Nordisk Film
Usammenhængende
Filmen er i bund og grund usammenhængende og slutningen får David Lynch’s geniale Mulholland Drive til at virke let gennemskuelig. Hvis man skal tage slutningen for gode varer, så er vi henne i en art Usual Suspects-pseudohistorie, blot at det ikke giver mening her - overhovedet!
Det er synd, at filmen skyder sig selv i foden så mange gange, for som nævnt ovenfor, er skuespillerne veloplagte og produktionen fejler heller ikke noget. Instruktøren, John McTiernan, er – på trods af et flop eller to for meget – en glimrende actioninstruktør, og Basic har også sin andel af flotte og spændende scener. Men det er ikke nok til at redde filmen, der næsten kører sig selv så langt ud på et skråplan som Wild Things gjorde det med sine onde horde af plottwists.
For fans af John Travolta, Samuel L. Jackson eller ulogiske soldatermysterier (hvis sådan en genre findes) bør man ikke desto mindre give Basic en chance eller fange den, når den kommer på video. Desværre har John Travolta halvfloppet igen, måske skulle han prøve at læse manuskriptet, inden han siger "ja" næste gang – that's basic.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
ninjaen
14-11-2008 15:15
Ja.

Nesta.
4-7-2008 13:10
Lidt forvirrende, men god!
(****)

Simon
14-2-2006 21:09
Alt i alt en underholdende film, men handlingsforløbet er simpelthen utroligt forvirrende - men igen skal det siges at skuespillerne spiller godt.

Quangelang
5-8-2005 18:12
Meget forvirende film, men med gode skuespillere..

jk carlo
22-3-2004 01:18
se den kun, hvis du ikke har andet at lave


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Færdiggør denne filmtitel: P.S. I Love...?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google