CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ariel

Produktionsland:
Finland

Produktionsår:
1988

Manuskript:
Aki Kaurismäki

Producere:
Aki Kaurismäki

Fotograf:
Timo Salminen

Klipper:
Raija Talvio

Komponist:
Rauli Somerjoki

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Husets Biograf

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-05-05:
Kaurism√§ki på nattevagt
23-02-04:
Zentropa bag stort Europa-filmprojekt
28-05-03:
Ny dansk kirkepris til Kaurismäki
19-03-03:
Kaurism√§ki bliver væk fra Oscar-show
22-01-03:
Kaurismäki hyldet i hjemlandet
11-11-02:
Kaurismäki og Almodóvars film topper EFA-nomineringer
30-10-02:
Nordisk Råds første filmpris til Kaurism√§ki
21-10-02:
Manden uden fortid vandt Flanderns hovedpris
14-10-02:
Stærkt felt konkurrerer om Nordisk Råds første filmpris
02-10-02:
Kaurismäki boycotter festival
26-05-02:
Guldpalmen til Polanski
 
Anmeldelser:
09-09-05:
Havnekammerater
07-12-04:
Total Balalaika Show
07-12-04:
Leningrad Cowboys Go America
07-12-04:
Leningrad Cowboys Meet Moses
10-06-03:
Manden uden fortid
30-05-03:
Pigen fra tændstikfabrikken
30-05-03:
Skygger i Paradis
15-02-02:
Sleepwalk
11-01-02:
Stranger Than Paradise
05-09-00:
Ghost Dog
 
Artikler:
27-05-02:
Cannes 2002: Drømmebilleder og politiske film
07-03-02:
American Independents
 

Læs også...
I temaet Aki Kaurismäki:
 
Skygger i Paradis
Pigen fra tændstikfabrikken
Manden uden fortid

Ariel

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama/Komedie
Varighed:72 minutter
Instruktør:Aki Kaurism√§ki
 
Premieredato:30-05-2003
Medvirkende:Som:
Turo PajalaTaisto Olavi Kasurinen
Susanna HaavistoIrmeli Katariina Pihlaja
Matti PellonpääMikkonen
Eetu HilkamoRiku
Erkki PajalaMinearbejder
Matti JaaranenRøver
Se komplet creditliste her

Bittersød harmoni
 
Ariel fra 1988, film nummer to i Aki Kaurism√§kis taber-trilogi, er en ganske interessant genreblanding af roadmovie, kærlighedsfabel og fængselsdrama.

Cellekamerater - Turo Pajala og Matti Pellonpää
Copyright:
Husets Biograf
Taisto kommer til byen
Filmen følger ungersvenden Taisto, der mister sit job som følge af lukningen af den lokale mine, og derefter begiver sig til Helsinki i sin lækre cabriolet med alle sine sparepenge og sin elskede transistorradio. Undervejs bliver han slået ned og berøvet, og inden der er gået længe i Helsinki må han også afsætte kareten.
Inden da har den dog været med til at sikre ham en kæreste i byen. Dialogudvekslingen fra den scene skal lige med: Taisto har parkeret ulovligt og får en bøde af en kvindelig parkeringsvagt. Han vil klage og spørger hende: "hvordan kan jeg støtte min sag?" "En middag vil ikke skade," svarer hun. "OK, så kører vi" lyder det rapt fra Taisto. "Jeg går ikke i arbejdstiden," afviser hun og tænker lidt: "Så må jeg sige mit job op‚Ķ Det var alligevel en underlig kasket!" Wroummm‚Ķ de kører.

Lunefuld og alvorlig
Således er også denne film rig på eksempler på den dialog og iscenesættelse , der er nedbarberet så præcist, at den får alle muligheder for at vokse i publikums egne hoveder. Det er stor humor, og samtidig er de bittersøde kommentarer til den verden, som hos Kaurism√§kis amerikanske åndsfælle Jim Jarmusch, bliver kaldt 'sad and beautiful', på en gang lunefuld og alvorlig.
Da Taisto i filmens anden halvdel ryger i fængsel efter en moralsk set fuldt ud forsvarlig hævn over ham, der i starten stjal hans penge, kommer han til at dele celle med Mikkonen, der spilles af Kaurism√§ki-klassikeren Matti Pellonp√§√§, og det bliver det bestemt ikke mindre morsomt af.
Hvis man har bare lidt fidus til stilen i Aki Kaurism√§kis øvrige film eller stemningen hos Jim Jarmusch, så er Ariel et bekendtskab, man også ret sikkert får et glad ansigt af.

Filmen har repremiere i Husets Biograf, København sammen med de to øvrige film i tabertrilogien, Skygger i Paradis og Pigen fra tændstikfabrikken, fredag den 30. maj.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
En af følgende film har ikke manuskript af Billy Bob Thornton. Hvilken?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google