CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Det Forbudte Landshold

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Rasmus Dinesen, Arnold Krøjgaard

Producere:
Karim Stoumann

Fotograf:
Rasmus Dinesen
Arnold Krøjgaard

Klipper:
Mette Zeruneith
Flemming Davidsen

Komponist:
Jesper Mechlenburg
Supersonic

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Balls Productions

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(29 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Anmeldelser:
14-12-01:
The Power of Truth - according to The Dalai Lama
05-03-01:
Pokalen
 
Artikler:
01-04-01:
Jean-Jacques Annaud
 


Det Forbudte Landshold

Anmeldt af:Christian Hansen
Genre:Dokumentar
Varighed:57 minutter
Instruktør:Rasmus Dinesen
Arnold Krøjgaard
 
Premieredato:29-05-2003
Medvirkende:Som:

Fodbold med og uden grænser
 
Den 30. juni 2001 spillede Tibet mod Grønland i Vanløse Idrætspark for øjnene af 5000 tilskuere. Medierne - og ikke mindst den kinesiske ambassade - havde fremhævet kampens politiske aspekter, hvorfor kampen officielt ikke havde status af landskamp.
Den historie kender vi i store træk, og det er da også en anden historie Rasmus Dinesen og Arnold Krøjgaard vil fortælle med deres dokumentarfilm Det Forbudte Landshold. Det er den lille historie i den store. Historien om det tibetanske eksil-landshold, deres ambitiøse og arbejdsomme manager og holdets forbindelse til Danmark.

I Dharamsala
Kina anser Tibet for at være en del af Kina. Tibetanerne siger, at Kina besatte Tibet i 1956. Den nordindiske by Dharamsala er siden blevet tilholdsted for mange tibetanske flygtninge, herunder Dalai Lama.
Det er her, vi første gang møder det tibetanske fodboldlandsholds energiske manager Karma. På sit lille kontor viser han stolt billeder frem fra sin egen karriere. Vi følger udtagelsesturneringen, hvor spillerne til landsholdet vælges. Vi møder den danske initiativtager Michael Nybrandt. Vi ser Dharamsalas eneste fodboldbane, hvor træningen skal foregå, og vi begynde at ane, at det bliver svært.

En måned før kampen
Den professionelle danske træner Jens Espensen ankommer til træningslejren i Dharamsala en måned før kampen i Danmark. Han sammenligner banen med slagmarkerne i Flandern under Første Verdenskrig. De taktisk uskolede spillere er han heller ikke ubetinget begejstret for. Men han og spillerne arbejder hårdt for sagen, når ikke monsunregnen lukker alt ned eller hellige køer krydser banen.
Imens tager Karma gentagne gange til Delhi for at skaffe visa’er til sine nationsløse spillere. Det er svært, og vi føler virkelig med Karma, da han må indse, at flere af de bedste spillere ikke kommer med til Danmark.

Fodbold frem for alt (næsten)
Billederne fra Indien er flotte, men kontrasten til det regnvåde danske junivejr er ikke udspenslet. Det er jo fodbold det handler om. Instruktørerne formår i det hele taget at holde tungen lige i munden. Hverken den bagvedliggende politiske dagsorden eller Karmas til tider temmelig svulstige og banale kommentarer får på noget tidspunkt overtaget.
Filmen handler i bund og grund om at ville mødes i frihed og spille forbold. Og om, at det gør en forskel – både politisk og menneskeligt. Det er godt, at der findes mennesker som Karma og Michael Nybrandt til at minde os om dette.

Fornem dokumentarfilmkunst
Det Forbudte Landshold er fornem dokumentarfilmkunst. Filmen fornyr ikke genren men udnytter til gengæld dens virkemidler til fulde. Instruktørerne er ikke i tvivl om deres ståsted på tibetanernes side. Derfor er der ingen skjult dagsorden, kun en god historie at fortælle. Og den historie bevæger og fængsler. Kunne man lide Khyentse Norbus lille perle Pokalen (1999) om fodboldglade munkeaspiranter blandt eksiltibetanere i Bhutan, så kan man fortsætte med Det Forbudte Landshold.
Denne anmelder har fortrudt, at han ikke selv tog ud til kampen, der i øvrigt blev filmet af 16 danske og udenlandske tv-stationer. I Tibet kunne befolkningen følge kampen på den forbudte radiostation ”Radio Free Tibet”.

Filmen har biografpremiere fredag den 29. maj i bl.a. Dagmar Teatret, Park Bio, Vester Vov Vov i København, Viften i Rødovre, Café Biografen i Odense, Øst for Paradis i Århus og Scala i Gudhjem.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Merete
11-1-2010 08:03
Jeg synes det er en fantastisk film, den skulle have haft en oscar i dokumentar genren

Trine
16-6-2003 15:40
Jeg havde ikke regnet med at en film om fodbold kunne ramme mig så meget.
Men den vil så meget mere end fodbold den er både bevægende følsom og meget rørende, og vil meget gerne anbefale den til andre piger, den virker.

Flemming
16-6-2003 15:12
Jeg synes det er en fantastisk film, helt ud over det sædvanlige. De to instruktører ramte mig lige i hjertet, med en varm og følsom film, hvor jeg flere gange igennem filmen, måtte fælde en tåre. Jeg synes det er en befriende vinkel i filmen, hvor der er lagt vægt på tibetanerne som mennesker, og deres boldglæde, og ikke de storpolitiske linjer. En film som i den grad styrker den tibetanske sag. Man får virkelig sympati for de rare mennesker, istedet for at sidde og være fyldt med vrede over kineserne.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Instruktøren Ridley Scott har i nyere tid instrueret både Gladiator, Hannibal og G. I. Jane, men hvilken af disse film har han også instrueret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google