CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Confidence

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Doug Jung

Producere:
Marc Butan
Michael Ohoven
Michael Paseornek

Fotograf:
Juan Ruiz Anchía

Klipper:
Stuart Levy

Komponist:
Christophe Beck

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(22 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
11-02-05:
Nyt fra Giamatti & Russo
30-12-04:
Rachel Weisz som den første kvindelige læge
03-12-04:
Giamattis usynlige superhelt
24-11-04:
Hoffman i bil-krig
28-04-03:
Identity på toppen
15-08-02:
Connery og Burns oversvømmet
07-03-02:
Burns instrueres af Hyams
07-06-01:
Hoffman's instruktørdebut
 
Anmeldelser:
23-12-09:
Duplicity
23-10-07:
Ocean's Thirteen
11-06-07:
Illusionisten ['06]
29-01-07:
Kolde fødder
07-06-04:
Juryen
18-06-03:
The Escort [II]
12-05-03:
Ash Wednesday
18-09-02:
Sidewalks of New York
27-08-02:
Ocean's Eleven
16-01-02:
Tootsie
02-10-01:
15 Minutes
26-06-01:
Fagre voksne verden
27-11-00:
Midnight Cowboy
16-08-00:
Jeanne D'Arc
13-06-00:
Wag the Dog
11-04-00:
The Corruptor
 
Artikler:
08-11-03:
CPH:DOX ’03: Livet i USA
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35-1 Anamorphic WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, slettede scener, interviews, Inside Take, kommentarspor med instruktøren, kommentarspor med forfatteren, kommentarspor med skuespillerne, anatomy of a scene
Confidence

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Thriller, Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:James Foley
 
Anmeldelsesdato:03-11-2003
Medvirkende:Som:
Edward BurnsJake Vig
Paul GiamattiGordo
Brian Van HoltMiles
Rachel WeiszLily
Dustin HoffmanThe King
Andy Garciaagent Gunther Butan
Se komplet creditliste her

Troen på kuppet
 
Vi kommer ind i historien, da det allerede er gået galt. Vores hovedperson Jake (Edward Burns) ligger på knæ. Hænderne er foldet bag nakken, et pistolløb er rettet direkte mod tindingen. Den endelige nedtælling er i fuld gang, men i håbet om at holde sig i live bare et par sekunder endnu, begynder han at fortælle historien om kuppet, om pigen og om alt det, der gik galt.

Det forkerte offer
Således åbner James Foleys nye kupfilm, Confidence, der præsenterer et væld af kendte ansigter og en historie, som i de forkerte hænder kunne have været tåkrummende pinlig. Men ganske som svindleren Jakes livsfilosofi dikterer, så kræver et godt nummer både planlægning og held – og Foley har tilsyneladende haft begge dele med sig. Gennem de mange flash backs, der vikler sig ud af Jakes desperate forsøg på at overleve, hører vi om Jakes bande, der har et fast nummer, som de svindler penge med. En dag går det galt, da det viser sig at være den lokale mafiaboss The Kings (Dustin Hoffman) revisor, som de har snydt. Godt nok burde revisoren ikke være i besiddelse af de mange penge, men det betyder blot, at sorteper pludselig er spillet over i vores heltes hænder – og som alle i byen ved, så er King ikke til at løbe om hjørner med.

Nye udfordringer
Jake tager den modige beslutning og returnerer pengene til King, og i filmens mest intense scene vakler hans liv et kort øjeblik på randen af en knivsæg, indtil den selvudråbte konge beslutter sig for at benåde ham og lade ham arbejde den moralske gæld af. Jake & Co. skal gennemføre et dristigt kup mod en af Kings fjender, Morgan Price (Robert Forster) – og de skal tilmed have en af Kings tro væbnere (Franky G) med på holdet. Tilmed kommer den smukke Lily (Rachel Weisz) valsende ind fra venstre og tiltrækker i løbet af ingen tid vores Jake, så han bliver distraheret fra den vigtige planlægning, men måske kan man også bruge en kvinde til at gennemføre den modige plan? Således stilles brikkerne hurtigt op til den opgave, som på forhånd lugter af fiasko – og som vi også ved ender i det.

Fint spil
Men blot fordi vi på forhånd ved, hvor toget standser, betyder det jo ikke, at turen derhen er kedelig. Skuespillerholdet byder på et væld af forskellige typer, alle klichéer direkte fra den store bog om b-film, men velfungerende og veltimede klichéer. Edward Burns er som sædvanlig bemærkelsesværdig i hovedrollen, men også pålidelige Paul Giamatti og den efterhånden lidt afdankede Andy Garcia har gyldne øjeblikke, som henholdsvis en af Jakes partnere samt spillets sorte hest, den hårdtarbejdende agent Gunther Butan. Men stærkest lyser dog Dustin Hoffman som The King. Der er intet i den mands fremtoning, der gør han til det oplagte valg til rollen – men han udfylder den på en indsmirgrende og skræmmende måde, der gør ham langt mere farlig end selv det største muskelbundt. Han er psykopaten, der hele tiden med en vibrerende mani sørger for at holde facaden og spille spillet – og man venter blot på den livstruende nedsmeltning, der kan forvandle alt om ham til ragnarok.

God underholdning
Confidence har nogle småfejl og –mangler undervejs, enkelte af plottest mange uventede drejninger er til at forudse, men i langt størstedelen af tiden er man morderisk godt underholdt. Tonen er rå, replikkerne falder som hug fra en slagteøkse – og samtidig er filmen holdt i en lækker, nærmest lidt skødesløs stil. For Foley, der, udover den fremragende teaterfilmatisering Glenglarry Glen Ross, kun har lavet svært forglemmelige film som The Chamber og The Corruptor, er det uden tvivl i et karrierehøjdepunkt – og for tilskueren er det en underholdende tur ind gennem det univers, som vi kender så godt fra den amerikanske filmhistorie, men som stadig besidder stor underholdningsværdi, når det laves ordentligt.
 
DVD-vurdering
Der er en del pudsige overraskelser i vente på dvd-udgaven af Confidence, for blandt det varierede og spændende ekstramateriale er der også adskillige lodrette fejltrin fra producenterne.

For første gang mødes man af en længere reklamepause straks dvd'en er sat i drevet. Enkelte producenter har haft en tendens til at reklamere for egne film, inden man når frem til hovedmenuen, men at vi skal trækkes med hilsener fra bl.a. tips.dk og Politiken er bestemt ikke i orden, når vi stadig skal betale for filmen.

Når den første kamel er slugt kan man kaste sig ud i det omfattende ekstramateriale. Der er interviews med filmens hovedpersoner - her mangler klart en snak med manuskriptforfatteren, og man undres yderligere, når det viser sig, at længden er fordoblet, fordi interviewene ligger i dobbeltudgave. Først ser vi hele interviewet over skulderen på intervieweren, og dernæst hele den samme samtale over skulderen på skuespilleren. Der er naturligvis absolut intet at hente i gentagelsen - men producenten har sparet lønnen til den klipper, der naturligvis skulle have haft stykket de to optagelser sammen.

De slettede scener præsenteres uden yderligere introduktion, her burde klart have været enten en tekstskærm eller en kort forklaring fra instruktørens side. Featuren Inside Take er en poppet og lækker præsentation, hvor den blonde bimbo, der taler med skuespillerne, kommer til at fylde det hele. Langt mere kød er der på Anatomy of a Scene, der er en serie af grundige og spændende dokumentarprogrammer, hvor man slår ned på en central scene i de enkelte film. Klart det ene af skivens højdepunkter.

Kommentarsporerne er det andet højdepunkt, for vi får hele tre af slagsen. Instruktøren James Foley taler sig entusiastisk gennem filmen med mange gode kommentarer om arbejdet med skuespillerne. Manuskriptforfatter Doug Jung er naturligivs begejstret for resultatet af hans første manuskript, og han taler mere bagom filmen og giver dermed et godt kontrapunkt i forhold til Foleys mere konkrete forklaringer. Endelig runder skuespillerne Edward Burns og Rachel Weisz af med et fint, hygge-kommentarspor med masser af anekdoter og knap så mange præcise nedslagspunkter i filmen.

Så trods producentens noget pudsige valg, så fornægter indholdet i ekstramaterialet sig ikke. Der er masser at komme efter - og Confidence ligner trods svaghederne en af efterårets stærkere dvd-film.Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jake
10-11-2003 05:22
En forudsiglig og utrolig kedlig film.Men Godt skuespil fra Dustin Hoffman .

HIPPO
27-6-2003 19:01
yeay, lækker stiløvelse som alt i alt er godt håndværk,

perfekt til det her vejr...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem af disse skuespillere har modtaget 7 Oscarnomineringer uden at vinde?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google