CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Dreamcatcher

Produktionsland:
USA, Canada

Produktionsår:
2003

Manuskript:
William Goldman, Lawrence Kasdan

Producere:
Lawrence Kasdan
Charles Okun

Fotograf:
John Seale

Klipper:
Raúl Dávalos
Carol Littleton

Komponist:
James Newton Howard

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(64 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
08-02-05:
Men hvem spiller lejemorderen?
11-11-04:
Jane & Sizemore stjæler tegneserier
04-04-03:
Thomas Jane er The Punisher
24-03-03:
Bringing Down forbliver øverst
12-03-03:
Smith kæmper for Lee som Fletch
08-01-03:
Freeman som Mandela
07-11-01:
Dreamcatchers nye spillere
02-11-01:
Morgan Freeman laver Dreamcatcher
 
Anmeldelser:
17-08-17:
The Dark Tower
17-04-08:
The Mist
28-06-05:
Riding the Bullet
27-10-04:
Secret Window
03-12-02:
Band of Brothers
16-01-02:
Edderkoppens spind
23-10-01:
Carrie [De Palma]
07-08-01:
Ondskabens hotel
28-12-00:
Witness Protection
06-09-00:
Mumford
13-06-00:
The Night Flier
11-04-00:
Deep Blue Sea
 
Artikler:
26-04-03:
NAC: Damian Lewis
25-04-03:
Stephen King - mesterværker og makværk
06-09-00:
NAC: Jason Lee
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40-1 Anamorphic WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Slettede scener og original slutning, Dreamwriter - et interview med Stephen King, Dreamweavers - featurette om de visuelle effekter, trailer
Dreamcatcher

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Gyser, Sci-fi
Varighed:132 minutter
Instruktør:Lawrence Kasdan
 
Anmeldelsesdato:28-10-2003
Medvirkende:Som:
Morgan FreemanCol. Abraham Curtis
Thomas JaneDr. Henry Devlin
Damian LewisGary 'Jonesy' Jones
Jason LeeJoe 'Beaver' Clarendon
Timothy OlyphantPete Moore
Tom SizemoreCapt. Owen Underhill
Se komplet creditliste her

Genreforvirring
 
Stephen King har solgt et skræmmende antal bøger på verdensplan, og publikum plejer også at vente i spænding på filmatiseringerne, men det er sjældent, at filmoplevelsen er helt på toppen. Enkelte gange har det været rigtig godt, bl.a. i de to forsøg fra instruktøren Rob Reiner (Sammenhold og Misery), men langt oftere er det endt i filmiske katastrofer og en skuffet fanskare. 'Dreamcatcher' var den første bog, Stephen King skrev efter den voldsomme bilulykke, som ramte ham for et par år siden, og filmudgaven ligner mere end noget andet et genresammenstød af stor voldsomhed. For sjældent har en film villet så meget og lykkedes med så lidt, som Lawrence Kasdans stort anlagte ruminvasionsgyser.

Fællesskab
Det starter godt, rigtig godt faktisk. De fire venner Jonesy (Damian Lewis), Beaver (Jason Lee), Henry (Thomas Jane) og Pete (Timothy Olyphant) er taget på deres årlige hyttetur langt ude i skoven. Venskabet går tilbage til barndommen, hvor en særlig oplevelse var med til at knytte de fires bånd tættere sammen end så mange andres. Dengang reddede de den mentalt handicappede dreng Duddits fra et par ældre drenges mobberi, og Duddits gaver dem en telepatisk evne som gave, så de kan læse hinandens og andres tanker. 6 måneder før turen er Jonesy blevet kørt ned i et voldsomt trafikuheld og er efter få minutter som død blevet genoplivet. Ude i hytten hænger det indianske totem, drømmefangeren, som titlen hentyder til, men hverken den eller Jonesys ophold i de dødes rige har nogen som helst betydning for historien, da først rumvæsenerne lander.

En fremmed jages
Pludelig begynder alle skovens dyr at flygte, en vildfaren jæger kommer indenfor i hytten, oppustet af at have spist bær – men snart viser det sig, at han i bedste Alien-stil bærer rundt på et væsen i sit indre, som blot venter på det rette tidspunkt til at flytte videre til den næste værtsorganisme. Væsenet, der ligner en orm med en gevaldig mund fyldt til bristepunktet med skarpe tænder, er blot et forvarsel, og snart er hovedskurken, rumvæsenet Mr. Gray, flyttet ind sammen med Jonesy, som føler sig lidt trængt i sin egen krop. Mr. Gray vil nemlig frygtelig gerne slippe uden om den militære ring, som den rablende gale Oberst Curtis (Morgan Freeman) har lagt omkring området. Men det er ikke let at være hverken menneske eller rumvæsen, når obersten har besluttet sig for at afslutte 25 års jagt på rumvæsener med et gevaldigt brag, og derfor har rekvireret alt det tunge udstyr til sin lejr, og Jonesy kommer på sit livs opgave med både at holde styr på de fire venner via den telepatiske evne og samtidig finde sig i at blive styret af en gal E.T. med herskerambitioner og en kæk britisk accent.

En blandet med det hele, tak!
Dreamcatcher er et frygtelig uoriginalt opkog på mange af de originale gyseridéer, som har været afprøvet gennem de sidste 20-25 år. Starten, hvor vi følger turen til den snebegravede hytte, og de fire venners stigende mistro overfor de uhyggelige begivenheder er god; der er lige lovlig meget The Thing over affæren, men det er ikke den værste film at stjæle fra. Men da monstret i maven ikke viser at være en ensom satan på linie med dens filmiske forfader fra Alien-filmene, men derimod en herskesyg slimklat i stil med dem, der pjatter rundt i Men in Black-filmene, så begynder historien at krakelere. Den snedæmpede uhygge bliver erstattet af en flugthistorie i stil med Flygtningen, en actionfilm om ruminvasion i nedtonet Independence Day-stil samt et forsøg på at fastholde lidt meningsfuld, psykologisk indsigt i hovedpersonerne. De sidste lykkes til dels i scenerne fra Jonesys mentale bibliotek, hvor vi ser ham flytte rundt på kasserne med de mange erindringer, så Mr. Gray ikke får adgang til de vigtigste informationer.

Sludder og vrøvl
Efterhånden som filmen flytter fokus fra de fire venner, til Oberst Curtis’ indædte jagt og hans underordnede, Owen Underhills (Tom Sizemore), bekymringer, så falder underholdningsniveauet. Godt nok spilles der fornuftigt nok af Morgan Freeman og Tom Sizemore i de to roller, men for mange af gyserfilmens fornuftige dogmer er blevet overtrådt til, at det kan reddes. Vi er ikke længere isoleret rent fysisk, vi ved alt for meget om fjenden, til at vi bliver bange, og værst af alt, så er de i eskalerende grad vanvittige begivenheder langt sværere at tage seriøst end de kan bære. For filmens store problem er, at den ikke lægger op til campet lir og grinen med af de dumme klichéer. Den forventer at blive taget seriøst, og det er problematisk, når man samtidig binder os de værste af genrens dumheder på. Selv i den eneste, virkeligt vellykkede scene får trangen til en tandstik lov til at vælte hele baduljen i lokummet. Skylden for miseren ligger ubetinget hos forfatteren William Goldman, der ellers tidligere har leveret fine manuskripter til film som Alle præsidentens mænd og Stephen King-filmatiseringen Misery, samt hos instruktøren Lawrence Kasdan, der er helt ude af sit rette element, som er de små, nærværende dramaer som The Big Chill og Grand Canyon. Her har drømmen om en stor løncheck som så ofte før i Hollywood sendt den kritiske sans på ferie, og man skal nok være meget indædt fan af Stephen King for at gide spilde sin tid med 2 timer og 20 minutters selvhøjtideligt vås.
 
DVD-vurdering
Overskueligt men informativt er den korte vurdering af ekstramaterialet til Dreamcatcher. Et kort interview med Stephen King sætter lidt perspektiv på baggrunden for historien og et endnu kortere besøg til effektværkstedet forklarer om de, i mine øjne, ikke særligt overbevisende effekter. Endelig er der et par interessante slettede scener og en original slutning, der ikke er stort bedre end den endelige.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (8 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
michaelw
23-8-2006 14:26
En film som prøver at underholde med et indviklet plot, og som forløses udmærket i den første time men så bliver den altså også kedelig. der er slet ikke kød på karekterene og manuskriptet føles virkelig som om manuskript forfatteren skulle jage det her matriale igennem og det smitter af på filmen.
Tre stjerner.

And
22-8-2006 16:59
1 1/2*

And
22-8-2006 16:54
1 2/3*

Sorte Momba
23-7-2006 14:23
Fuck en lorte film ! Klamt med alt det der lort der bliver skidt ud af røvhullerne så folk dør ! helt ærligt , hvornår er det lige blevet fedt af skide monstre ud af røven ??!

KAN IKKE ANBEFALES !!!!!!!!!!!!

Poul
11-11-2005 10:29
Sikke noget lort


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken rapper spiller Halle Berrys mand i Monster's Ball?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google