CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
American Beauty

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Alan Ball

Producere:
Bruce Cohen
Dan Jinks

Fotograf:
Conrad L. Hall

Klipper:
Tariq Anwar
Christopher Greenbury

Komponist:
Thomas Newman

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(287 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
25-06-04:
Winslett trækker sig fra Allen-film
10-06-03:
Winslet & Mendes gift
06-02-03:
Spacey går til teatret
06-01-03:
Fotograf Conrad L. Hall død
29-11-02:
Spacey i Ocean's Eleven 2
28-11-02:
Spacey hjælper nye talenter
04-09-02:
Glansløse dage i Venedig
15-08-02:
Toronto Film Festival
30-10-01:
Spaceys K-PAX nr. 1
05-10-01:
Hollywoods begavede børn slår sig sammen
04-10-01:
Winslet står ved Spacey
 
Anmeldelser:
31-01-11:
The Kids Are All Right
29-10-10:
Remember Me
29-07-09:
Revolutionary Road
14-04-09:
Towelhead
30-10-07:
Bedrag
17-07-06:
Beyond the Sea
14-06-06:
Jarhead
24-10-05:
Being Julia
17-03-04:
Sonny
24-02-04:
Spun
28-05-03:
The Four Feathers
14-10-02:
K-PAX
19-08-02:
Ghost World
02-04-02:
The Hole
28-08-01:
Pay It Forward
28-08-01:
Pay It Forward
27-02-01:
Seven
 
Artikler:
25-06-12:
TV-serie: True Blood – sæson 4
01-03-02:
Filmen og det skæve, indre liv
 


American Beauty

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama/Komedie
Varighed:122 minutter
Instruktør:Sam Mendes
 
Premieredato:18-02-2000
Medvirkende:Som:
Kevin SpaceyLester Burnham
Annette BeningCarolyn Burnham
Thora BirchJane Burnham
Wes BentleyRicky Fitts
Mena SuvariAngela Hayes
Chris CooperColonel Frank Fitts

Smukkere end de fleste
 
Vi befinder os i de pæne forstæder i en pæn amerikansk by. Pæne Lester Burnham er vores altdominerende hovedperson – men ikke nogen lykkelig mand, trods de pæne omgivelser.


Under overfladen
I American Beauty skal man ikke kradse særlig meget i overfladen, før man opdager dens hæslige sandhed. Lester og hans karrierebesatte kone Carolyn, var nemlig engang lykkelige, men det er evigheder af dårlig kommunikation, afsporede forhåbninger og egoistisk selvfordybelse siden.

Ulykkelige sjæle
Lester og Carolyn er nu langsomt men sikkert gledet fra hinanden, og begge er ligeglade. Lesters daglige højdepunkt er onani-opvågningen i morgenbadet og Carolyn lever gennem sit job som ejendomsmægler – forudsat selvfølgelig at hun sælger et hus, og teenagedatteren Jane er der ingen af dem, der taler med.


Stilhed før stormen
Men der kommer pludselig bølger i det stille hav, da en ny familie flytter ind i nabohuset. Oberst Frank Fitts med en undertrykt kone og den små-kriminelle teenagesøn Ricky. Det er den lidenskablige og stolte Ricky, der puster liv i vores livløse hovedperson, og knægtens fandenivoldske holdning til alt omkring ham, inspirerer Lester i en sådan grad, at han begynder at indse, at der er andet i livet end et tomt og indholdsløst job. De sande værdier ligger heller ikke i en italiensk silkebetrukket sofa eller en pæn familiebil – der er alternativer.

Dagligdagens tristhed
Hvis du synes dette lyder en anelse som efterårets voldsomme film Fight Club, så er du ikke helt forkert på den. American Beauty tager nemlig mange af de samme dagligdags problemer op til revision. Hvor trist skal ens liv blive, før man gør noget ved det? Kan man overhovedet gøre noget ved det – eller er det for sent??
Med en uhyre stram instruktion og et formidablet manuskript giver American Beauty et af svarerne på et altid relevant spørgsmål.

Forrygende debut
Førstegangs-instruktøren Sam Mendes har tidligere kun lavet teater, men med American Beauty bliver der sat effektivt punktum for denne æra, for han viser et enormt talent for at fortælle en melankolsk historie med stor spydighed og råstyrke. Han har fra start til slut totalt overblik over både følelser, flow og den bidende morale, og med Alan Balls fantastiske manuskript i ryggen, tager han sejren hjem med en stille fortalt kraftpræstation. Man taber simpelthen vejret i filmens 122 minutter, godt hjulpet på vej af Kevin Spacey (Outbreak, The Usual Suspects, Hurlyburly), der med Lester har fået sit livs rolle serveret. Det er smertelig tydeligt, at han nyder rollen helt ud i hårenderne, og sikke han fylder den ud. Spacey har simpelthen aldrig været bedre – og hans Oscar-gevinst hørte til blandt de mest retfærdige i mange år.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (19 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Mrs. Nobody.
9-2-2010 19:18
Love it :)

blabla.
9-2-2010 18:28
Indenfor de filmiske virkemidler, hvad kan man så kalde den introduktion, med datteren Jane? Flash forward, da man møder samme scene senere, eller?

V
6-12-2009 13:26
Jeg skriver en stor skriftlige opgave om den på uni, hvis nogen sidder inde med noget lignede vil jeg erne kontaktes.
vh

Pernille
2-2-2008 15:33
Hjælp mig venligst :)
Jeg har set filmen mange gange, og jeg købte soundtracket pga én sang - der ikke var derpå! Det er den sang Angela spiller på anlægget da Lester kommer ind i stuen - og den spiller mens de kysser. Hvem er sangeren og hvad hedder sangen? Kan ikke få den ud af hovedet igen :)

michaelw
16-9-2006 16:36
En af mine absolut favourit film med nogle meget veloplagte skuespillere her tænker jeg spicielt på Kevin speasey og annete Benning som spiller helt fantastisk.
Og jg må sige det er en meget imponerende debut af instruktøren Sam Mendens.
Fem stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilke to skuespillere er de eneste, der har vundet Oscar’en for Bedste Mandlige Skuespiller 2 år i træk?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google