CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Villmark

Produktionsland:
Norge

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Christopher Grøndahl

Producere:
Jan Aksel Angeltvedt

Fotograf:
Sjur Aarthun
Tore Vollan

Klipper:
Inge-Lise Langfeldt

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(16 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
16-09-03:
Bergen vil være filmhovedstad
 
Anmeldelser:
10-02-04:
Himmelfald
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Alternativ slutning, fraklip, musikvideo, castingtape, kortfilm.
Vildmark

Anmeldt af:Peter Brendstrup
Genre:Gyser
Varighed:81 minutter
Instruktør:Pål Øie
 
Anmeldelsesdato:20-10-2003
Medvirkende:Som:
Kristoffer JonerLasse
Marko Iversen KanicPer
Eva RöseElin
Sampda SharmaSara
Bjørn FlobergGunnar

Skovgyser på valium
 
At kalde en norsk frilandsgyser for en sjældenhed er vel næsten en underdrivelse. Men ikke desto mindre er Vildmark en af slagsen, men hvor originalt det end lyder, sidder man tilbage med en fornemmelse af at have set det meste tidligere. Instruktøren Pål Øie har tidligere gjort sig bemærket med kortfilmen Stop, men Vildmark er hans debut som spillefilmsinstruktør. Og Pål Øie har tydeligvis et godt kendskab til genren, måske endda lidt for godt…

Ét med naturen…
Den krævende og mildest talt ret ejendommelige tv-chef Gunnar planlægger et nyt reality show. Han samler derfor et filmhold bestående af 4 unge medarbejdere og drager ud i vildmarken med to målsætninger: Han vil teste showets principper samt ryste filmholdet sammen til en velfungerende enhed. Cigaretter, mobiltelefoner og andre ”overflødige” ejendele bliver konfiskeret af Gunnar, og så er der lagt i ovnen til en vaskeægte ”ét med naturen-udflugt”.
Men idyllen varer ikke ved, for efter kort tid finder de to mandlige deltagere Per og Lasse et halvfriskt lig i den nærtliggende mørke sø, og så begynder paranoiaen at brede sig. Gunnar overbeviser Per og Lasse om, at politiet ikke skal alarmeres, før udflugten er slut, og så begynder de mystiske begivenheder i den mørke skov…

Civilisation kontra natur
Og netop den mørke skov spiller en tematisk rolle. Filmen kredser om det modsætningsforhold der er mellem civilisation og natur. Dette tema bliver skildret meget eksplicit, som da Gunnar konfiskerer mobiltelefonerne og da de unge medarbejdere skal på jagt og fisketur. Gunnar forsøger at revitalisere de grundlæggende evner og instinkter hos holdet, eller som han selv formulerer det, at ”tydeliggøre” livet.
Men denne udforskning af det basale bliver hurtigt nedprioriteret til fordel for chokeffekter og andet godt. Modsætningsforholdet bliver derfor kun flygtigt skildret, og især slutningen kunne også være i en langt mere elegant relation til temaet, end det er tilfældet her.

Gyserskuespil med ambitioner
Vildmark byder på et ret begrænset antal medvirkende, men de få skuespillere klarer alle deres respektive roller ganske udmærket. Især Kristoffer Joner, der spiller fotografen Lasse, bør fremhæves, eftersom han får udnyttet sin rolle til fulde.
Nu er gysergenren ikke kendt for komplekse og nuancerede personportrætter, og den giver sjældent plads til de mere bemærkelsesværdige udfoldelser fra skuespillernes side. Dette er dog ikke tilfældet i det mere psykologiske gys. Mia Farrow var eksempelvis blændende i Rosemarys Baby, og hvem husker ikke Jack Nicholsons ”Heeeere’s Johnny” i Ondskabens hotel. Men nu er det ikke det psykologiske aspekt der er primært i Vildmark, så det er godt klaret, at de fleste formår at distancere sig fra de middelmådige præstationer, der ofte er karakteristiske for genren.

Blair Witch discount
En åbenlys parallel til Vildmark er The Blair Witch Project. Og til tider får Vildmark også et lille skær af dokumentarisme over sig, men selvfølgelig ikke i nær så høj grad som The Blair Witch Project hvor det dokumentariske aspekt var selve udgangspunktet. Men hvor The Blair Witch Project var banebrydende både med henblik på markedsføring og koncept, er Vildmark et langt mere traditionelt bekendtskab.
At en gyserfilm følger det gode gamle ”isoleret gruppe mennesker kontra ukendt fjende”-koncept er ikke ligefrem originalt, men bestemt acceptabelt. Der bør dog være den betingelse, at filmen skal indeholde noget mere, enten plotmæssigt eller i kraft af nogle meget effektive gysersekvenser. Vildmark indeholder skam også et par effektive gys, men det er desværre også det. Der er for langt mellem gysene, og det føles som om Pål Øie har gemt langt det meste til sidst. Derudover er plottet simpelthen fortærsket, og slutningen, som forgæves forsøger at være skræmmende, er direkte til grin.

God ide, middelmådigt resultat
I det hele taget er slutresultatet lidt ærgerligt, for Pål Øie beviser flere gange i filmen, at han kan levere nogle skræmmende billeder, og hvis der er noget gysergenren har cementeret, så er det at et skovområde er perfekt til det gode gys, som eksempelvis i Fredag d. 13.. Men Pål Øie får aldrig løsrevet sig fra klichéernes favntag, så originalitet samt en anderledes disponering af gysersekvenserne ville have gjort underværker. Men skuespillet, den til tider bidende autenticitet og de få effektive gys er tilsammen elementer, der redder filmen fra den totale ligegyldigheds mørke tomrum og hiver den sidste stjerne hjem.
 
DVD-vurdering
Der er faktisk flere gode grunde til at investere i DVD-udgivelsen af Vildmark. Først og fremmest har nogen fået den gode ide at inkludere tre kortfilm af instruktøren Pål Øie - Stop Stepdans og Brønden. Især Stop bragte ros og anerkendelse til Pål Øie. Derudover er der fraklip samt et ”Castingtape”, hvor der er mulighed for at se skuespillerne øve en del af filmens scener. Så er der også en lille musikvideo med bandet ”Tweeterfriendly Music”. Alt i alt noget udmærket ekstramateriale der er forfriskende i forhold til de obligatoriske trailere og fotopjank.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Han blev tilbage i 1941 den første i historien, der modtog 4 Oscar-nomineringer for den samme film. Hvad hed han?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google