CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Indiana Jones and the Temple of Doom

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1984

Manuskript:
Willard Huyck, Gloria Katz

Producere:
Robert Watts

Fotograf:
Douglas Slocombe

Klipper:
Michael Kahn
George Lucas

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(22 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
10-03-05:
Arcel igang med action-eventyr
17-01-05:
Amrish Puri død
28-10-04:
Ny forfatter genopliver Indiana Jones
08-07-04:
Harrison Ford stjæler
06-02-04:
Fy George Lucas, Fy!
10-09-03:
Gammeldags effekter i Indy 4
04-07-03:
Connery er klar, men er Spielberg ude af Indy 4?
08-05-03:
Indy-dvd - Årets julegave!
12-09-02:
Ford melder Indy 4 klar til optagelse
25-06-02:
Rhys Davies i Indy 4 & Cleese i Shrek 2
13-06-02:
Indy 4-plot stadig hemmeligt
23-01-02:
Indy 4 på vej
05-09-01:
Indiana Jones 4 på usikker grund
11-07-01:
Harrison Ford er en rigtig helt
04-07-01:
Indy langt borte
07-02-01:
Den besværlige Indy
24-12-00:
Michelle Yeoh i Indiana Jones 4
07-10-00:
Indiana Jones 4 – update
26-06-00:
Mere håndfaste Indy-rygter
 
Anmeldelser:
27-10-11:
Tintin: Enhjørningens hemmelighed
22-05-08:
Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige
27-09-06:
Firewall
22-10-03:
Jagten på den forsvundne skat
22-10-03:
Indiana Jones og det sidste korstog
 
Artikler:
05-06-03:
Top 50-listen over AFIs helte
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
THX-optimeringsteaser, weblink
Indiana Jones og templets forbandelse

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Eventyr
Varighed:118 minutter
Instruktør:Steven Spielberg
 
Anmeldelsesdato:22-10-2003
Medvirkende:Som:
Harrison FordIndiana Jones
Kate CapshawWillie Scott
Jonathan Ke QuanShort Round
Amrish PuriMola Ram
Roshan SethChattar Lal

Indiana Jones og helvedeskulten
 
Denne film kan kun købes i et samlet box-sæt med alle tre Indiana Jones-film. Se boksen til venstre for anmeldelser af de andre film.

En så stor succes som Jagten på den forsvunde skat kunne naturligvis ikke bare passere ubemærket. Både George Lucas og Steven Spielberg var godt klar over, at de måtte i gang igen, men hvordan kommer man videre ovenpå et både økonomisk og kunstnerisk mesterstykke som Jagten…? Løsningen blev at gå tilbage i tiden, til Indys tidligere dage i Shanghai og lave en mere geografisk bundet film, som i vid udstrækning udspiller sig et enkelt sted, nemlig i nogle dystre og brutale grotter, hvor børn bliver mishandlet og brugt som slavearbejdere af den onde Mola Ram og hans religiøse kult.

Den svageste
Både George Lucas og Steven Spielberg indrømmer i dag, at Indiana Jones og templets forbandelse uden diskussion er den af de tre film, som de er mindst begejstret for. Lucas havde netop været igennem en længere skilsmisse og skrev skitsen til manuskriptet i alt andet end et godt humør. Forsøget på at tage en anden indgangsvinkel til Indiana Jones-figuren rammer ved siden af, og nok er Harrison Ford blevet trænet op til rollen, men balancen mellem de barske menneskeofringer og en nærmest slapstick-agtig humor kommer aldrig til at fungere. Blandt ekstramaterialet om netop denne film, indrømmer de to kreative bagmænd selv deres fejltagelser, hvor den største præcis er det fejlslagne forsøg på at bløde filmens meget mørke tone op med nogle fjollede og humoristiske scener. Det resulterer i en ujævn omgang ramasjang-underholdning, hvor Spielbergs legesyge aldrig helt ryger i baggrunden, men som også er tættere på de alt for fjollede løjer fra hans egen, mislykkede 1941, end de er i nærheden af det præcise actionhåndværk fra Jagten på den forsvundne skat.

En ny Indy
Vi åbner med en stor musicalscene, som er George Lucas’ gave til Spielberg. Han vidste, at vennen altid har drømt om at lave en musical, så her fik han chancen, og det er resulteret i en noget gammeldags men levende åbning på filmen, hvor vi får den kvindelige hovedperson, natklubsangerinden Willie Scott, præsenteret i fuld vigør. Hun er ellers i Kate Capshaws vimsende skikkelse et andet af filmens store problemer – om end dette i højere grad bliver en diskussion om personlig smag. Willie møder efter den musikalske åbning, Indiana Jones på natklubben og i løbet af få sekunder er det hele gået op i hat, briller og et kæmpe slagsmål. Hun undslipper sammen med Indy og bliver hjulpet afsted til lufthavnen af drengen Short Round, der fungerer som stedkendt taxachauffør. Han kommer med i flyet, og så er trekløveret ellers samlet. Væk er Denholm Elliott og John Rhys-Davies tro væbnere fra den første film, så Indiana Jones er på en gang mere alene og mere familiefar i denne forestilling.

I de mørke grotter
Flyet bliver styret af korrupte piloter og i filmens mest vellykkede enkeltstunt undslipper Indy og Co. få sekunder før deres endeligt, og det fører dem til en fjern, indisk egn, hvor den lokale maharaja holder til i et imponerende tempel. Men under templet bliver hundredvis af børn holdt som slaver, mens de arbejder for Mola Rams kult, der ofrer mennesker og i det hele taget er den personificerede ondskab, som nazisterne udgør i de to andre film. Så i stedet for at redde et klenodie fra at ende alle andre steder end på et museum, så må Indy i aktion for at redde de stakkels børn – og der er heldigvis også skrevet et par hellige sten ind i plottet, så der i det mindste er bare antydningen af vores gamle Indiana Jones tilbage.

Den grimme ælling
Filmen har enkelte livlige actionscener, men de er mere underholdende end egentlig medrivende. Den lange minetogsjagt var egentlig skrevet til den første film, men blev pillet ud på et tidligt stadie. Den er imponerende flot lavet, men stemningen ligger for tæt på en tivoli-forlystelse, og det bliver aldrig rigtig spændende på samme måde, som man blev vænnet til i Jagten på den forsvundne skat. Til gengæld er der flere grin af den brede slags. Middagsbordet hos Maharajaen bliver en opvisning i ulækre madretter, Kate Capshaw bliver overdænget med insekter i en parallelscene til Indys besøg hos slangerne i Jagten - og Short Rounds konstante maskingevær-kommentarer til alt omkring dem forsøger også at kalde smilene frem. Det lykkes bestemt undervejs, og sammenlignet med så mange andre forsøg i den rendyrkede action-adventure-genre, så har Indiana Jones og templets forbandelse fornuftige kvaliteter i tempoet og den genkendelige heltefigur. Men det ændrer stadig ikke ved, at den står svagere i billedet end de to andre film og formodentlig aldrig helt slipper rollen som seriens grimme ælling, der er for anderledes og for useriøs i forhold til sine brødre.
 
DVD-vurdering
Filmen fremstår i fin, teknisk stand med renset billedside og et rigtig godt lydspor. Der er intet ekstramateriale på samme skive som filmen, men box-sættet rummer en disc med fremragende ekstramateriale, som vi har valgt at vurdere i en selvstændig anmeldelse.

Læs anmeldelsen af skiven med ekstramaterialet her


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Kunal
13-5-2013 07:19
Hi Mark, I read your comments readrging the lottery: "The 2009 Orlando Fringe has an extremely long waiting list. I know for a fact that some of these shows will be going into the festival. However, probably (and I say probably as I do not know for sure) most will not."I'm not sure if you are aware that the lottery was run a bit differently than in the past. Many companies on the wait list most likely will be offered venues in the festival. The groups that have confirmed slots all received their 1st choice of venue. The numbered list of remaining companies does not mean that they have to wait on someone else to drop out to get in; it just means that their 1st choice venue was full, and they'll have to wait until after Thanksgiving to find out if there's room in an alternate venue. There are slots for almost everyone, but certain venues were much more popular than others. Thanks for the opportunity to explain! I wouldn't want companies to lose hope due to misinformation, and thanks for covering Orlando Fringe in your blog!Genevieve BernardAssociate ProducerOrlando Fringe Festival

Johnny Pepperoni
28-1-2007 13:50
Undervurderet film som bare pokker. Sandt at 1'eren klart er den bedste, men den kan sagtens måle sig med 3'eren.... så 5/6 til den også!

michaelw
28-1-2007 12:00
Den når ikke etteren til sokkeholderne, Men de er som sædvanlig god underholdning, og special effeketer hvor man bare må sige wow.
fire stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år udkom Titanic?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google