CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Indiana Jones and the Last Crusade

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1989

Manuskript:
Jeffrey Boam

Producere:
Robert Watts

Fotograf:
Douglas Slocombe

Klipper:
Michael Kahn
George Lucas

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(36 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
27-07-05:
Star Wars-lyssværd sælges på fredag
10-03-05:
Arcel igang med action-eventyr
28-10-04:
Ny forfatter genopliver Indiana Jones
08-07-04:
Harrison Ford stjæler
06-07-04:
Agent 007 fortæller alt
06-02-04:
Fy George Lucas, Fy!
11-12-03:
Connery i kupfilm
10-09-03:
Gammeldags effekter i Indy 4
04-07-03:
Connery er klar, men er Spielberg ude af Indy 4?
08-05-03:
Indy-dvd - Årets julegave!
12-09-02:
Ford melder Indy 4 klar til optagelse
16-07-02:
Sean Connery tilbage som spion
25-06-02:
Rhys Davies i Indy 4 & Cleese i Shrek 2
13-06-02:
Indy 4-plot stadig hemmeligt
23-01-02:
Indy 4 på vej
05-09-01:
Indiana Jones 4 på usikker grund
11-07-01:
Harrison Ford er en rigtig helt
04-07-01:
Indy langt borte
24-12-00:
Michelle Yeoh i Indiana Jones 4
07-10-00:
Indiana Jones 4 – update
26-06-00:
Mere håndfaste Indy-rygter
 
Anmeldelser:
27-10-11:
Tintin: Enhjørningens hemmelighed
22-05-08:
Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige
27-09-06:
Firewall
22-10-03:
Indiana Jones og templets forbandelse
22-10-03:
Jagten på den forsvundne skat
 
Artikler:
05-06-03:
Top 50-listen over AFIs helte
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
THX-optimeringsteaser, weblink
Indiana Jones og det sidste korstog

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Eventyr
Varighed:126 minutter
Instruktør:Steven Spielberg
 
Anmeldelsesdato:22-10-2003
Medvirkende:Som:
Harrison FordIndiana Jones
Sean ConneryProfessor Henry Jones, Sr.
Denholm ElliottDr. Marcus Brody
Alison DoodyDr. Elsa Schneider
John Rhys-DaviesSallah
Julian GloverWalter Donovan
Se komplet creditliste her

Familien Jones på udflugt
 
Denne film kan kun købes i et samlet box-sæt med alle tre Indiana Jones-film. Se boksen til venstre for anmeldelser af de andre film.

Efter de to første film, den fremragende Jagten på den forsvundne skat og den mere usikre og famlende Indiana Jones og templets forbandelse, tog Steven Spielberg og George Lucas sig et par års tænkepause, hvor de helligede sig andre projekter og lod Indy-figuren ligge i skuffen. Men ingen var i tvivl om, at han ikke kunne sendes på pension på den måde, og med Indiana Jones og det sidste korstog får de to bagmænd da også skrevet et nyt kapitel med masser af liv og energi – og samtidig rundet så smukt af, at den bebudede 4’er ikke nødvendigvis er nogen særlig god idé.

Farmand vender tilbage
Vi starter i Indys barndom, allerede denne beslutning markerer, at vi nu tager et skridt længere ned i forsøget på at lære den handlekraftige arkæolog at kende, og så snart vi ser den ivrige Indy (i River Phoenix’ skikkelse, en af de sidste markante roller for den talentfulde afdøde skuespiller) i selskab med faderen, ved vi, at her lægges kimen til et opgør, som blot venter på at blive udkæmpet. Faderen forsker i den hellige gral, bægeret som Jesus drak af i sin sidste stund, og hans notesbog bliver en dag, mange år senere, tilsendt Indy, som straks ved, at noget er gået galt. Faderen, Henry Jones, er forsvundet og Indy sendes af sted på graljagt af antikvitetssamleren Walter Donovan (Julian Glover), som er alt for blond til at have rent mel i posen, og mindst ligeså gennem-nazificeret er assistenten Elsa Schneider, der tager imod Indy og Marcus i Venedig, og som snart leder dem på gale vej.

Fuld fart over feltet
Vi har flere handlingstråde, som konstant ligger og pumper energi til historien, dels jagten på gralen, som på klassisk Indy-vis fører os til det ene fantastiske sted efter det andet, men også sideløbende jagten på faderen – og da han forholdsvis hurtigt er fundet, den efterfølgende flugt fra nazisterne. Og med Indy på sporet af faderen og gralen, nazisterne på sporet af familien Jones og som en dynamisk sidevogn en oldgammel loge, der forsvarer gralens hemmelighed på jagt efter dem alle sammen er der intet at sige til, at tempoet i Indiana Jones og det sidste korstog er højt og konstant medrivende.

Far er den bedste i verden!
Historien er ikke helt så opfindsom og dynamisk som udførelsen, og det er bestemt Spielbergs store fortjeneste, at han får skruet tempoet så højt op, at det først er ved gentagne gennemsyn, at man ser gennem al ramasjangen og savner lidt ekstra fyld på selve gralhistorien. Den største distraktion i den forbindelse er utvivlsomt Sean Connery i rollen som Henry Jones. Samspillet mellem Connery og Harrison Ford er helt i top, men manuskriptforfatterne bruger også figuren Henry Jones på den helt rigtige måde. I bund og grund er de to mænd drevet af den samme ild, som tændes af historiske artefakter og brænder bedst, når der ryger bad guys til begge sider, men samtidig bliver faderens konsekvent anderledes måde at gøre tingene på til konstante forhindringer på Indiana Jones’ vej. Der er intet vrøvlende side kick over Henry Jones – men i stedet sørger han for en velkommen uddybning af den noget enstrengede Indiana Jones.

Hjemme igen
Steven Spielberg nyder mindst ligeså meget som sin hovedperson at være tilbage blandt nazister og frygten for evigt liv til Hitler. Indiana Jones er ikke længere kun en handlekraftig vinder, men kombinerer den rå fysik med et mere menneskeligt ansigt, når han sættes hårdhændet på plads af en spids bemærkning fra faderen. Også godt er det at have Marcus Brody og Sallah tilbage fra den første film. I det hele taget er filmserien kommet hjem til det miljø, den har det bedst i – og netop derfor føles Indiana Jones og det sidste korstog også en tand bedre end den rent faktisk er. For når man ser bort fra det dynamiske samspil mellem Harrison Ford og Sean Connery og Spielbergs fine fornemmelse for at holde gryden på kogepunktet gennem samtlige to timer, så er der ikke meget nyt at komme efter – men i dette tilfælde er det så ganske afgjort helt og aldeles tilgivet.
 
DVD-vurdering
Filmen fremstår i fin, teknisk stand med renset billedside og en fornuftig overførsel af filmens oprindelige lydspor. Der er enkelte scener, hvor billedkvaliteten ligger en anelse under det forventelige i denne udgivelse, men til gengæld er lydsiden så en lille tand mere nuanceret og varieret end på de to andre film.
Der er intet ekstramateriale på samme skive som filmen, men box-sættet rummer en disc med fremragende ekstramateriale, som vi har valgt at vurdere i en selvstændig anmeldelse.

Læs anmeldelsen af skiven med ekstramaterialet her


Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Johnny Pepperoni
28-1-2007 13:49
Ja, 5/6 er passende... fantastisk film, men dog ikke det mesterværk den første film er.

michaelw
28-1-2007 12:03
Endnu engang er jeg helt enig med anmelderen i stjerne angivningen.

Dette er den sjoveste i idiana jones serien forløbigt Sean connery og harrison ford sammen er en fryd for øjet tæt på mesterværk.
fem stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har en ukrediteret rolle som Mel Gibsons psykolog i What Women Want?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google