CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Lichter

Produktionsland:
Tyskland

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Hans-Christian Schmid, Michael Gutmann

Producere:
Jakob Claussen
Thomas Wöbke

Fotograf:
Bogumil Godfrejow

Klipper:
Bernd Schlegel
Hansjörg Weißbrich

Komponist:
Notwist

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(8 stemmer)

Links
Filmens officielle website

Læs også...
Nyheder:
05-11-03:
Refn-prisen til Moodysson
05-09-03:
Ny film på vej fra Moodysson
19-06-03:
Moodysson og Jarl lader aktivister komme til orde
10-06-03:
Goodbye, Lenin! Hello, Lolas!
05-02-03:
Guldbagge 4-Lilja
14-01-03:
På halvvejen topper blandt lokale kritikere
12-12-02:
Trange tider for tyske film
 
Anmeldelser:
26-04-10:
Hannahs valg
11-11-05:
In This World
02-11-05:
Krigeren og kejserinden
04-08-04:
Land of Love
30-04-04:
In This World
24-10-03:
Hjertet først
15-09-03:
På halvvejen
28-07-03:
Lilja 4-ever
05-10-01:
Crazy
13-12-00:
Beautiful People
 
Artikler:
23-03-04:
NatFilm'04 Christian Petzold – store emner, små midler
11-11-03:
CPH:DOX ’03: Europas tilstand
12-04-03:
Premiereinterview: Tom Tykwer
07-03-03:
Premiereportræt: P.T. Anderson
15-02-03:
Berlinale 2003: Årets vindere
27-09-02:
Premiereinterview: Lukas Moodysson
20-03-01:
Portræt: Michael Winterbottom
 

Læs også...
I temaet Salaam DK:
 
Salaam DK: James' Journey to Jerusalem.
Salaam DK ’04: Israelsk film i Huset
Salaam DK ’04: Afrikansk instruktør på besøg
Salaam DK ’04: Filmskolefilm på PH Cafeen
Salaam DK '04: stærke svenske kortfilm
Salaam DK: Lost Boys of Sudan
Dirty Pretty Things
Omfavn mig måne
Elisabeth Rygård: Fra krumsabel til kulturforståelse
Integration på plakaten
Josef Fares – 23 år og filminstruktør
Jalla! Jalla!
Iransk film: Realisme, suspense og filmpoesi for forandring
East is East

Frihedens veje

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:105 minutter
Instruktør:Hans-Christian Schmid
 
Premieredato:20-02-2004
Medvirkende:Som:
Ivan ShvedoffKolya
Sergei FrolovDimitri
Anna YanovskayaAnna
Sebastian UrzendowskyAndreas
Alice DwyerKatharina
Martin KieferMarko
Se komplet creditliste her

Grænseland
 
En lille gruppe østeuropæiske flygtninge sættes af i skoven tæt ved grænsen. En gruppe forretningsfolk og en ung arkitekt mødes på en mark for at diskutere anlæggelsen af en ny fabrik tilegnet billigere arbejdskraft. På den anden side er en madrassælger godt i gang med at gå fallit, og imens kører en pige på sin knallert langs toget og opsamler kartoner med smuglersmøger, som kæresten kaster ud til hende.


Copyright:
Øst for Paradis
Det forjættede og det forarmede Europa
På mange måder virker det som noget, der foregår langt væk, et sted langt nede i Europa, hvor grænsen mellem det forjættede og det forarmede for alvor er markant. Alligevel er det tæt på. Det drejer som om det tysk-polske grænseland, lige nedenunder Østersøen og et par hundrede kilometer over land. I Lichter, der på dansk kom til at hedde Frihedens veje, zoomer vi ind på Frankfurt an der Oder på den ene side og Slubice på den anden, samme område som forrige år blev portrætteret i mere komisk-romantiske vendinger i Andreas Dresens På halvvejen.

Bredt perspektiv
Der er en smule afdæmpet komik, men meget lidt romantik i Hans-Christian Schmids blændende ensemblefilm, der som en af de første formår at løfte arven fra Kieslowski og præsentere virkeligheden på en på én gang renfærdig, sanselig, poetisk og politisk bevidst måde. Som i Lukas Moodyssons Lilja 4-ever og Michael Winterbottoms guldbjørnevinder fra sidste år, In This World (danmarkspremiere 16. april), der også begge er stærkt engagerede bud på nyere politiske og problemorienterede europæiske film, er det dybt alvor, men i modsætning til de to films noget kortfattede konklusioner og deres færdigformulerede kampråb, der i store træk blot sagde henholdsvis ”stop prostitutionen!” og ”åbn grænserne!”, er der en anderledes bredde i Schmids perspektiv, og hans taktik virker noget mere subtil.


Copyright:
Øst for Paradis
Den store historie
Frem for at presse den store historie ned over sine karakterer, lader han dem skildre nuanceret, med både dybde og drømme, og først i kraft af forbindelserne mellem dem lader han den store historie træde frem. Som i Paul Thomas Andersons Magnolia og Jasmin Dizdars Beautiful People opleves ensembleformen her som formidabel til at skildre en mere overordnet tematik og samtidig bevare både fokus på de enkelte historier og åbenhed i forhold til plottet og bundlinien.
Fra flygtningeflokken følger vi to spor, dels Kolja, der kommer over grænsen, men kort efter bliver taget af det tyske politi og siden hen får hjælp af den medlidende tolk på stationen, og dels det unge par Anna og Dimitri og deres lille barn, der må bruge deres sidste penge på at hyre en taxachauffør til at hjælpe dem igennem strømmen af kriminelle, der ikke er langsomme til at tage ikke bare røven, men også livet på de mange flygtninge i området. Filmen kommer desuden tæt ind på pigen og kæresten, der sammen med drengen Andreas holder til hos en Fagin-agtig smuglerbagmand i et lille landkollektiv, og den unge arkitekt, der pludselig møder sin gamle kæreste, da de polske forretningsforbindelser skal smøres med lidt ekstra.

Stilsikker fremførelse
Der er tale om en utrolig sikker film fra Hans-Christian Schmids hånd. Han har også stået bag bl.a. den udmærkede ungdomsfilm Crazy i 2000, og med sin nu femte film i spillefilmslængde må han siges at have placeret sig sikkert toppen af tysk film, på højde med landets andet store visionære talent, Tom Tykwer. Manuskriptet er et stærkt fundament, men det er i lige så høj grad med den gennemført stilsikre fremførelse, filmen kommer tæt på topkarakter. Frem for at lade konstruktionen træder frem og understrege effekten af de mange, og indimellem overraskende, forbindelser, lader Schmid den blive i baggrunden, tegner de enkelte historier i lange grundige strøg og lader stemningen og flowet i fortællingen være det bærende. Skuespillet er over hele linien sikkert og troværdigt, og samtidig afdæmpet således at ingen karakterer stjæler billedet fra de andre. Med små velplacerede montager, der er godt hjulpet på vej af Notwists geniale og på en gang en gang intense og transporterende scoremusik, bæres stemningen videre fra den scene til den næste, så fortællingen føles konstant engagerende og medrivende.

Stof til eftertanke
Det er trist og modløst langt hen af vejen, men man kommer så langt ned i detaljerne på de enkelte historier, at man også fornemmer både lys og mulige udveje. Filmen stiller ikke nødvendigvis krav om store politiske forandringer, i stedet hylder den mulighederne og tegner forholdene hos det enkelte menneske.
Frihedens veje er en politisk film, men frem for at tale politisk og direkte til en kollektiv dårlig samvittighed, formår den at skildre virkeligheden gennem et renfærdigt objektiv og putte kød, blod, følelser og baggrund på spændingerne. Kort sagt: en film med noget på hjertet, som også overlader sit publikum stof til eftertanke.

Filmen har Danmarkspremiere den 20. februar 2004 i Vester Vov Vov i København, Øst for Paradis i Århus og Cafébiografen i Odense. Den er desuden på programmet på den flerkulturelle filmfestivalen Salaam DK, der løber af stablen i København og Ishøj fra den 20. februar til den 5. marts.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Rhony
13-5-2013 09:15
In know your Dad, he was working with Air Tanzania then after his rentremeit he joined Mwanza Ground Handling Co at Mwanza Airport. If Maggid you have Yellow Pages please search for address, telephone number and email of the afore mentioned gorund handling company and then let the bint get them. The other name for this company is Airco.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Elsk mig!27/4
Guardians of the Galaxy Vol. 227/4
The Fits27/4
Den anden side27/4
Hedi20/4
Creative Control20/4
The Edge of Seventeen20/4
Du forsvinder20/4
Fast & Furious 813/4
The Handmaiden12/4
Flere bio-anmeldelser
 
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Trolls20/3
Inferno7/3
Jack Reacher: Never Go Back6/3
Storkene28/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år blev Technicolor introduceret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google