CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Afgrunden

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Peter Asmussen, Torben Skjødt Jensen

Producere:


Fotograf:
Harald Gunnar Paalgard

Klipper:
Ghita Beckendorff

Komponist:
Anders Koppel

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(18 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
24-05-04:
Stumfilm i Tivoli
19-03-04:
Asta Nielsen-portræt på turne med Afgrunden
20-08-03:
Vindere på Copenhagen International Film Festival
09-07-03:
Hafnia Punk på film
30-06-03:
Spredt fægtning i CIFFs hovedkonkurrence
12-06-03:
Asta Nielsen på Copenhagen IFF
 
Anmeldelser:
07-11-08:
De usynlige
16-09-08:
Dansen
25-09-00:
Manden som ikke ville dø
 
Artikler:
20-08-03:
CIFF 2003: Klar til prisuddeling
06-08-03:
Odense Film Festival 2003
 


Afgrunden

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:96 minutter
Instruktør:Torben Skjødt Jensen
 
Premieredato:19-03-2004
Medvirkende:Som:
Vera GebuhrAsta Nielsen
Ole LemmekeFilminstruktøren
Lene TiemrothJesta
Vivian NielsenDen unge Asta
Lars MikkelsenPaul Vermeren
Trine Dyrholm
Se komplet creditliste her

Fru Asta Nielsen
 
Der er dobbelt historisk skær over biografpremieren på Torben Skjødt Jensens dramatiske fortælling Afgrunden. Dels handler den om Danmarks største internationale filmstjerne gennem tiderne, stumfilmsdivaen Asta Nielsen, og dels er det den første film, der bliver vist for det danske publikum i det nye digitale HD-format, som den også er optaget på.

Asta Nielsen (Vera Gebuhr) og datteren Jesta (Lene Tiemroth)
Copyright:
SF Film
HD format
Lad os tage det med formatet først, for der er egentlig ikke den store forskel. Det drejer sig om et nyt lagringsformat, der i princippet betyder at materialet fra optagelserne er præcist det samme, som der arbejdes videre på i klipningen og postproduktionen, og som endeligt kommer frem til biograflærredet. Således er både filmruller, men også digitale video-bånd helt ude af billedet. Man fornemmer svagt pixelstrukturen på lærredet, få steder ’kridter’ det hvide ud og et enkelt sted bemærkede jeg en hurtig bevægelse, der blev sløret på en måde, som ikke ville have været tilfældet med traditionel filmstrimmel. Ellers er det i store træk en glædelig overraskelse, at det første skridt mod digital distribution, og dermed en afskaffelse af de store logistiske omkostninger og problemer, ser ud til at være klar til at foregå uden den helt store kvalitetsforringelse.

Afgrunden
Væsentligere er selvfølgelig stadigvæk filmen. Den har Torben Skjødt Jensen arbejdet på i syv år. Oprindeligt var ideen, at projektet skulle munde ud i én dramadokumentar om stumfilmsdivaen, men nu er resultatet blevet to film, dokumentarportrættet Den talende muse og nærværende TV-film Afgrunden.
Filmen, der har sin titel efter Asta Nielsens gennembrudsfilm fra 1910, fortæller i stærkt dramatiske vendinger om den mere private side af Asta Nielsens liv. Med udgangspunkt i Henrik Stangerups forsøg på at lave en film med den aldrende diva i 1967 handler Afgrundens rammehistorie om en ung journalist og instruktør, der forsøger at komme ind på livet af Fru Asta Nielsen. Hun havde hidtil gjort en dyd ud af at holde helt vandtætte skodder mellem sit private og sit offentlige liv. Og som Afgrunden udvikler sig, forstår man, at hun helst har villet holde facaden ren; det er nemlig ikke noget udpræget flatterende billede, der bliver tegnet af verdensstjernen, hvis liv i manuskriptforfatter Peter Asmussens og Torben Skjødt Jensens fortælling mest af alt var præget af, at hun blev mor til datteren Jesta som tyveårig, lige da hendes karriere var ved at forme sig.

Overdramatiseret
Man kan diskutere, hvor interessant det er med en fortælling, der nok er fiktiv, men alligevel forankret i virkelige begivenheder og personer. Den store gevinst i Skjødt Jensens projekt ligger da også først og fremmest i sammenhængen mellem TV-filmen og dokumentarportrættet, der også udvider det private perspektiv, men ellers forholder sig mere indgående til skuespillerindens karriere og fald. Kun på baggrund af det sobre dokumentarportræt fremstår TV-filmen som et balancerende tillæg. Alene virker dens tætpakkede fortælling, de intime nærbilleder, lydsporets konstante filen på violinerne og det overdramatiserede skuespil, der kun fungerer rigtigt, hvor Vera Gebuhr spiller den gamle Asta, både forhastet og for kulørt til at kunne skabe det historiske sus, der ville være historien værdig.

Filmen vises i HD formatet i følgende biografer: Grand Teatret - København fra 19. til 25. marts, Café-Biografen - Odense fra 26. marts til 1. april, Øst for paradis - Århus fra 2. til 12. april, Biffen - Aalborg fra 13. til 18. april og Gentofte Kino fra 19. til 25. april.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jens Hansen
19-3-2004 10:34
Jeg kunne ikke rigtig se den "pixel struktur"...

Tilgengæld bemærkede jeg en fuldstændig ren film uden de normale ridser, støj og konstante korn, som vokser i takt med antallet af fremvisninger. Jeg håber at denne fremvisning åbner øjne hos biograferne, så vi alle kan se den kvalitet vi burde ha betalt for og ikke længere skal spises af med dårlige og slidte kopier.

Glæder mig til at se de store block buster film i dette format.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad refererer navnet 'Mifune' til i Søren Kragh-Jacobsens Mifunes sidste sang?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google