CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Swimming Pool

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2003

Manuskript:
François Ozon, EmmanuÚle Bernheim

Producere:
Olivier Delbosc
Marc Missonnier

Fotograf:
Yorick Le Saux

Klipper:
Monica Coleman

Komponist:
Philippe Rombi

Censur:
Tilladt for alle over 11 Ă„r

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(49 stemmer)

Links
François Ozons website

LÊs ogsÄ...
Nyheder:
08-12-03:
EFA-fest for Goodbye, Lenin! og von Trier
 
Anmeldelser:
14-11-14:
Ung og smuk
06-06-08:
Angel
06-03-08:
5x2
27-11-07:
Lemming
11-06-07:
Mod syd
05-01-07:
Mod syd
27-10-06:
Tid til afsked
08-04-05:
5x2
08-04-05:
Dårlig dannelse
13-12-04:
The Mother
27-07-04:
Peter Pan [2003]
11-08-03:
8 kvinder
28-10-02:
Under sandet [Ozon]
26-01-01:
Dråber på hede sten
 
Artikler:
13-02-02:
Berlinale 2002: Leve forskelligheden
20-01-01:
Baggrundsinterview: François Ozon
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic WideScreen 1.85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, biografier, Cannes
Swimming Pool

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Thriller/Drama
Varighed:98 minutter
Instruktør:François Ozon
 
Anmeldelsesdato:09-08-2004
Medvirkende:Som:
Charlotte RamplingSarah Morton
Ludivine SagnierJulie
Charles DanceJohn Bosload
Marc FayolleMarcel
Jean-Marie LamourFranck

Fantasiens farefulde farvand
 
Forfatteren Sarah Morton sidder alene i et stort hus i det sydlige Frankrig. Huset har hun lånt af sin forlægger i England, og meningen er, at hun skal skrive - ikke endnu en af de detektivromaner, hun har spyttet ud på samlebånd og opnået stor succes med, men noget helt andet.

Charlotte Rampling spiller den midaldrende forfatter Sarah Morton med stor sikkerhed og sans for de små ting.
Copyright:
Camera Film
Psykologiske tanke-thriller
Med Charlotte Rampling som galionsfigur gennemkrydser François Ozon endnu engang fantasiens farefulde farvand, hvor personlighed, seksualitet, bevidsthed og fremtoning er fire sider af samme sag. Som vanlig følger han François Truffauts bud om at man hver gang skal lave sin nye film imod den, man lige havde lavet. Ethvert spor af fjollerierne i hans seneste film, kriminal-komedien 8 kvinder, er således væk, og vi er tilbage i det psykologiske tankethriller-univers, som også omgav Under sandet - hans forrige film fra 2000, der også havde Rampling i hovedrollen.

Betragteren og beskriveren
Charlotte Rampling har allerede nu fået både roser og priser for rollen som Sarah Morton, som det langsomt går op for, at hun er nødt til at deltage i livet, i stedet for blot at betragte og beskrive det. Hun spiller da også den midaldrende kvinde med stor sikkerhed og sans for de små ting. Selvom Morton, da hun ankommer til huset, starter med at hive korset ned, der hænger og våger over sengen, virker hun som en dydig og tilbageholdende kvinde. Det bliver der imidlertid hurtigt lavet om på, da hun begynder at skrive og en ung pige pludseligt kommer anstigende og begynder at lave rav i roen, der ellers omgiver det afsidesliggende hus som en ren velsignelse.

Ludivine Sagnier spiller rollen som datteren og er konstant inciterende i sin fremtoning.
Copyright:
Camera Film
Inciterende Sagnier
Pigen viser sig at være forlæggerens datter, som Morton aldrig tidligere har hørt om. Man fornemmer, at hun ellers har været opmærksom nok omkring ham, og måske endda også dybt forelsket i ham. Det er derfor lidt af et chok både personligt og for skriveriet, da datteren flytter ind til Morton i huset. Hun prøver gentagne gange at komme i kontakt med hendes far i England, men han er konstant enten ude eller optaget. Da datteren begynder at slæbe den ene mandsperson efter den anden med sig hjem og i øvrigt ynder at stritte med samtlige sine ydre talenter, bliver Morton dog stille og roligt mere og mere fascineret og finder pludselig endnu mere stof at skrive om.
Ludivine Sagnier spiller rollen som datteren og er konstant inciterende i sin fremtoning, der på en gang udtrykker uskylden selv, men samtidig også samtlige de fantasier, som Morton helt synes at have tabt af syne under sit ensomme og slidsomme arbejde med detektivromanerne.

Mystificerende univers
Den lethed, der trods alt hvilede over både 8 kvinder og også to af Ozons tidligere film Sit-com og Dråber på hede sten er helt og aldeles fordampet i denne films konstant mystificerende univers, der delvist kan beskrives som en delikat og lys udgave af David Lynch’ mørke. Kameraet har arbejdet roligt og grundigt og de samme kvaliteter er understreget af klipperen og brugen af musik. Filmens tematiske lag er spundet dybt ind i både kitsch og klichĂ©er funderet i thriller-mesteren Hitchcocks virkemidler. Stemningen er på en gang dragende og hypnotisk, men af og til også insisterende på grænsen til det irriterende og flere steder er det mere manĂ©r end magi, som scenerne udtrykker.

På kanten af det tilgængelige
Der er frihed til fortolkninger og en hel del tilsyneladende løse ender, man kan sidde og hygge sig med i mørket og lade sig hjemsøge af efterfølgende. Med Swimming Pool har Ozon igen bragt sig på kanten af det tilgængelige, og når fascinationen af stilsikkerheden har lagt sig står spørgsmålet tilbage, om hvad det i virkeligheden er han vil sige – om det i virkeligheden er mere stil end fortælling, der interesserer ham. Det spørgsmål må man være åben for, hvis man vælger at tage med på svømmeturen.
 
DVD-vurdering
(af -FAV)

DVD-udgivelsen er finansieret af månedsmagasinet Tidens Kvinder og udover at få deres navn plantet direkte på coveret, så starter afspilningen af dvd'en også op med en anmassende reklame med nøgne overkroppe og tilbud om gode tips til extreme makeovers. Næppe François Ozons umiddelbare idĂ©.

Ellers rummer skiven blot et par minutters stemningsbilleder fra Cannes-premieren og tre kortfattede men nogenlunde biografier på skuespillere og instruktør.

Ikke en udgivelse, der sætter spor.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
IndlÊg:

Seneste kommentarer: (11 i alt - LĂŠs alle)
 
ForfatterIndlĂŠg
Simone
28-11-2006 22:27
Jeg synes at filmen er spændene , og spillet godt. Jeg synes at det er en vildt god presteringsom Ludvine kommer med.. blev faktisk lidt overrasker over at der er den selv samme pige som spiller klokkenblomst i Peter Pan.

Men filmen er god, og jeg kan huske den i lang tid:)

PM
13-1-2004 08:49
Jeg forstår overhovedet ikke hvordan mankan synes at den er 'klam', men jeg er overbevist om at du har ret i at der er nogle der tænker sådan. Da jeg så den (i Dagmar) var der blandt publikum en gruppe ret unge, som virkede som om de var gået helt forkert. Måske havde de set plakaten og titlen og troede at det var en eller anden amerikansk ungdomsfilm. De sad i hvert fald og fnisede det meste af tiden og syntes tydeligvis at det var en klam tanke at folk over 20 kunne være interesseret i sex...

Amelielove
9-1-2004 17:39
Det er rart at høre nået positive om denne film !
Der dem, som synes den er klam, liderlig og "for langt ude fransk".
Nej Ozon har lavet en spænde erotisk krimi, som kan ses to gange
for er det så farlig at se to smukke kvinder i aktion ?

Tylerdurden
7-1-2004 14:29
Hvis du ikke er til denne slags lidt eftertænksomme film, hvorfor går du så ind og ser dem?

Ed Wood
7-1-2004 14:22
Nu fattede jeg den altså godt første gang, og jeg fattede den også godt første gang. Mordet bliver vel ikke mindre klichĂ©fuldt af at det foregår i historien i historien. At det forekommer er en udmærket uddybning af Sarah Mortons talenter som forfatter, men det bliver filmen jo ikke ligefrem mere spændende af.
Mit foreslag er, at der kommer noget kød på diskussionen, bøf eller ej, om hvad det er, der gør denne film er så interessant.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Game Night22/2
The Shape of Water22/2
Molly's Game22/2
Black Panther15/2
Django: The King of Swing15/2
Den skjulte trÄd15/2
Dobbelt begĂŠr8/2
12 Strong8/2
Roman J. Israel, Esq.8/2
Coco8/2
Flere bio-anmeldelser
 
Kingsman: The Golden Circle13/2
Mother!12/2
The Big Sick9/2
It2/2
American Made22/12
Dunkirk21/12
Baby Driver19/12
Annabelle 2: Skabelsen18/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er det, Charlton Hestons figur finder i slutningen af den originale Planet of the Apes, der gør, at han må indse, planeten faktisk er en fremtidig udgave af jorden?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sűg pć Google