CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Before Sunset

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke

Producere:
Richard Linklater
Anne Walker-McBay

Fotograf:
Lee Daniel

Klipper:
Sandra Adair

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(75 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
18-05-05:
Delpy instruerer sig selv i blodtørstig rolle
21-01-05:
Bodil-nomineringerne 2005
14-01-05:
WGA: gamle navne og friskt blod
22-12-04:
Sideways får konkurrence som årets film
13-12-04:
LA & NY elsker Sideways
10-02-04:
Opgør mellem Hawke & Fishburne
09-09-03:
70’er-kultfilm får 80’er-fortsættelse
24-07-03:
Hawke filmatiserer egen bog
02-09-01:
Banebrydende animation i Venedig
 
Anmeldelser:
09-12-16:
Everybody Wants Some!!
23-02-15:
Boyhood
27-01-14:
Before Midnight
21-05-13:
2 dage i New York
25-12-12:
2 dage i New York
28-04-08:
2 dage i Paris
30-01-07:
A Scanner Darkly
31-05-06:
Bad News Bears
30-11-04:
Taking Lives
18-02-03:
Tape
04-02-03:
Chelsea Walls
16-01-02:
Hamlet
06-11-00:
Sneen på cedertræerne
 


Before Sunset

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Romantik
Varighed:81 minutter
Instruktør:Richard Linklater
 
Premieredato:30-07-2004
Medvirkende:Som:
Ethan HawkeJesse
Julie DelpyCeline

Den, der slap væk
 
Det er nu ni år siden, at Richard Linklater lod Jesse og Celine mødes på et tog på vej mod Wien. De faldt i snak og tilbragte en hel nat i den østrigske hovedstad med at tale sig varme på hinanden. Nu er en fortsættelse klar, hvor de ved et tilfælde møder hinanden igen ni år senere og skal finde ud af, om tiltrækningen stadig er til stede. Umiddelbart lød selve tanken om en fortsættelse til den fine første film skræmmende, men det er faldet ualmindelig vidunderligt ud.


Copyright:
Sandrew Metronome
Ni år fremme af vejen
Denne gang har skuespillerne Ethan Hawke og Julie Delpy selv været med til at skrive manuskriptet og på den måde videreudvikle deres personer. Det har resulteret i 80 præcise minutter, der udspiller sig i real time. Jesse er i Paris for at præsentere en roman, fiktionshistorien om en ung amerikansk turist, der falder for en fransk pige og tilbringer en nat med hende i Wien. Celine er naturligvis nødt til at dukke op i boghandlen, hvor bogpræsentationen finder sted, dels fordi hun har læst bogen og har genkendt fortællingen, men også fordi hun er nysgerrig efter at se, hvordan Jesse er nu. Tiltrækkes de stadig af hinanden eller var det blot én magisk nat i Wien?

Mødet i Wien?
Den første film sluttede åbent med at de to hovedpersoner aftalte at mødes seks måneder senere på samme perron, som de tog afsked fra. De ville ikke risikere, at forholdet skulle løbe ud i sandet gennem breve og telefonopkald, så ingen adresser eller numre blev udvekslet andet end løftet om at ses igen. At finde ud af, om de rent faktisk mødtes, er selvfølgelig en af de oplagte attraktioner ved Before Sunset, men heldigvis er der så meget mere at komme efter, for de to hovedpersoner er for alvor blevet ni år ældre. De er gået fra den ubekymrede ungdom til voksenlivet i den første del af 30’erne, begge i parforhold uden at det nødvendigvis er lykken, og samtidig kommunikerer de mindst lige så flydende og intuitivt som sidst, denne gang blot med ni års erfaring yderligere i rygsækken.


Copyright:
Sandrew Metronome
Stramt komponeret
Straks da Jesse har afsluttet sin bogpræsentation bevæger de sig ud i Paris i den lille halvanden time, som han har tilbage i byen, inden han skal nå ud til sit fly i lufthavnen. Det giver glimrende mulighed for at holde filmen i den stramme real time-konstruktion, hvert eneste ord og blik er med i handlingen, det er virkelig koncentreret helt ned til essensen. Der er derfor heller ikke plads til for megen løs snak - hvis de virkelig vil bruge mødet til noget, så gælder det om hurtigt at genfinde forbindelsen og få vendt de væsentlige spørgsmål.
Dialogen flyder om muligt endnu bedre her end den gjorde i Before Sunrise, og man kan kun blive i godt humør af at følge to personer, der så oplagt passer sammen, og alligevel besidder alle af vores generations værste parforholds-neuroser, som lægger konstante fælder ud for den oplagte udvikling på deres forhold. Filmen kommer på imponerende vis rundt om en lang række situationer, følelser og personlige udviklinger uden at det føles forceret og konstrueret.

Moderne romantik
Before Sunset er blevet alt det, man ikke vidste, man drømte om efter Before Sunrise, en stærk og moderne romantisk fortælling om en generation, der har en tendens til at analysere og tale selv det mest oplagte til døde, men som også er i stand til at hengive sig helt til forelskelsens eufori og kærlighedens mest kvælende klaustrofobi. Og så har filmen en af årets mest flabet lækre slutscener.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
C*
4-3-2007 06:50
Filmene giver mig en følelse af at have mistet det vigtigste i mit liv.. påtrods af at ha' kæmpet i langtid for det - at have mistet det alligevel..

De viser hvor dyrebar kærlighed i virkeligheden er..

jkcarlo
12-4-2005 00:31
først irreterede den intense dialog mellem de to gamle forelskede mig, men så blev jeg opslugt af den og til sidst blev before sunset til et smukt lille mesterværk
***** (fem af seks)

miss nonsense
20-3-2005 17:52
Jeg synes at filmen er fantastisk, og kan ikke anbefale den nok.
Det er helt okay, at der ikke er den ungdommelige magi fra Before Sunrise. Den indeholder så mange andre elementer, som gør den værd af se.
(til Heavenzanny->)Jesse's konflikt i forhold til kone og barn, er da netop det som gør filmen interessant og bittersød. Jeg mener, med henblik på kontrasten imellem drømme og realiteter, som vel er et meget centralt tema. Det er op til en selv, om man vil opleve det som en feel-good-film, eller ej,
men under alle omstændigheder er det en virkelig god film, og skuespillet er i top!

louisehs
1-10-2004 11:39
Floskler, klicher og fraser. Sådan kan Before Sunset retmæssigt opsummeres. Den miljøbevidste Celine pulser karakterafvigende løs på cigaretter, altimens hun kloger sig på så spredte emner som våbengalskaben i USA, ægteskabets genvordigheder, politik og mijøproblemer - altsammen rundhåndet garneret med lumre, teenage-agtige kommentarer om sex. Jesse agerer fortrinsvis den betagede tilhører, som 'frækt' udfordrer den globalt engagerede Celine med spørgsmål. Filmens sidste scene, hvor Celine kælent flirter sig gennem en efterligning af Nina Simone, virker påtaget og alt for selvbevidst (og hvor tit øver Celine sig egentlig på den guitar?!)). Celine har mistet taget om sin uskyldige charme og fremstår nu kluntet og barnlig. At Ethan Hawke i samtlige 80 min. ligner een, der er på udgang fra et AIDS-hospice højner heller ikke ligefrem den romantiske stemning.
Nej, man skulle nok have stoppet, mens historien var go' - i 1995

HeavenZanny
16-8-2004 18:24
Ih Flensted jeg troede ellers, du ville have revet hovedet af mig by now ? *GG* Eller har du bare opgivet mig ? *Fnis*


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
”Fem småforbrydere. Tonvis af kokain. 27 døde. To overlevende og ikke skyggen af et bevis.” Hvilken film er der tale om?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google