CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Bad Santa

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
John Requa, Glenn Ficarra

Producere:
Sarah Aubrey
John Cameron
Bob Weinstein

Fotograf:
Jamie Anderson

Klipper:
Robert Hoffman

Komponist:
David Kitay

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Angel/Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(37 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
03-08-05:
Thornton underviser Napoleon
23-02-05:
Sarandon er Stiflers nye mor
10-09-04:
Fordrukken Thornton i Linklater-komedie
19-12-03:
Golden Globe-nomineringerne for 2003
01-12-03:
Box Office uge 48: Førstepladsen hjemsøges af hadet kat
 
Anmeldelser:
01-12-16:
Bad Santa 2
19-05-08:
Mr. Woodcock
10-07-07:
School for Scoundrels
27-07-06:
The Ice Harvest
31-05-06:
Bad News Bears
19-08-02:
Ghost World
 


Bad Santa

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie/Krimi
Varighed:92 minutter
Instruktør:Terry Zwigoff
 
Premieredato:19-11-2004
Medvirkende:Som:
Billy Bob ThorntonWillie
Tony CoxMarcus
Brett KellyThe Kid
Lauren GrahamSue
Lauren TomLois
Bernie MacGin
Se komplet creditliste her

Fuck me, Santa!
 
Mængden af talent taget i betragtning burde Bad Santa have været årets skarpe og vittige højdepunkt på vej ind i julesæsonen, som godt kan nå at føles omklamrende i al sin insisterende hyggelighed. Måske netop udsigten til den kvælende jule-jubel har fået vittige hoveder som Joel og Ethan Coen til at finde sammen med instruktør-sneglen Terry Zwigoff (Ghost World og Crumb) og deres egen foretrukne ’leading man’ Billy Bob Thornton om at punktere ethvert anstrøg til julehygge med en grov, vulgær og ofte forceret oprørsk julefortælling.


Copyright:
Angel/Scanbox
Sikker succes
Julemanden er en fordrukken horebuk med røveriske tendenser. Så kort kan karakteren ridses op, når Thornton i selskab med Jack Daniels og pisplettede julemandsbukser sætter sig op i stolen i det lokale storcenter. Til daglig går han under navnet Willie Stokes, en ’loner’ med et ganske overskueligt livsperspektiv: 11 måneders druk og hor i almindelig venten på 1 måneds ualmindelig gennemført druk og hor suppleret med så mange indbrud som muligt i storcentre, hvis pengeskabe bugner af julesalgets rov. Willie har nemlig en fidus i samarbejde med sin kollega, dværgen Marcus (Tony Cox), som virker hver eneste gang. Årsindkomsten sikres i december, og livet står på stand by resten af året.

Gave fra himlen
Men dette år går noget galt. En af de utallige, snottede unger, som sidder på resterne af gårsdagens drukfest, når de bekender deres ønskesedler til Santa Willie, viser sig nemlig at hænge ved. Han er lidt småfed og bliver moppet af sine klassekammerater. Da Willie opdager, at knægten bor alene i forældrenes luksuspalæ med en Alzheimersramt bedstemor, flytter han uden større kvaler ind og tømmer farmands pengeskab. ”Skal du reparere din slæde?”, spørger knægten naivt. Og med den form for gæstfrihed ser december ud til at blive en ren walk over for Willie.


Copyright:
Angel/Scanbox
På rette vej?
Ingen julehistorie uden en morale, og den helt lodret traditionelle fortælling ligger lige under den brækplettede overflade, for Willie møder en jødisk servitrice, hvis største seksuelle fascination på grund af hendes religions manglende julefest er netop julemænd, og hun flytter ind i den skæve kernefamilie med fordrukken far, sexlysten mor, savlende bedstemor og en knægt som ikke fatter en lyd af, hvad der foregår. Eller gør han? Måske er han uden at vide det netop den katalysator, der kan få Willies eksistens på rette køl igen.

Provokation uden slagkraft
Bad Santa fik premiere i USA sidste jul og vakte et ramaskrig med sin brovtende facon. Det er en gennemført besudling af de traditionelle juleikoner, der står øverst på de kreative bagmænds ønskeseddel, og de ønsker får de til fulde opfyldt. At det konservative Amerika kan gå i baglås over den slags angreb på de kommercielle sakramenter er til at forstå – Disney havde en hård tid over, at det var deres underselskab Miramax, der sendte filmen på gaden – men det er lidt sværere at opleve samme forargelse i det mere frisindede Europa. Personligt stødte hverken druk, bræk eller en Billy Bob i nissehue og bar røv denne anmelder, og så har filmen ikke så vanvittig meget at byde på.

Skuffende provokation
Jo vist, man kan da godt pege lidt fingre af dem, som bliver trådt på de snedækkede julemanchetter – men morskaben går hurtigt af den adspredelse. For nede under de ublu angreb på traditionerne er Bad Santa en helt traditionel julefortælling om at falde til patten og finde meningen med sit liv, og det kan nok så mange bandeord og politisk ukorrekte bemærkninger om minoriteter ikke ændre ved. Fra en Terry Zwigoff, der i sine to første film i den grad har beskæftiget sig med familiens opløsning, er det lidt skuffende at se en så sløset drejet variant – han burde om nogen være i stand til at skære den problemstilling skarpere ud. Se filmen for hedengangne John Ritters sidste filmrolle og en Billy Bob mere sølle end nogensinde før – men overvej først, om ikke man kan mønstre jule-mistro nok til at slippe gennem december uden at spilde pengene på en juvenil provokation som denne – eller tag et genkig på ”Jul på Vesterbro”, der synger samme hymne men med større sans for vores jule(dis)harmonier.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
jkcarlo
19-4-2005 22:36
som så mange gange før er anmelderne på cinemazone ude på et sidespor, for bad santa er rigtig sej og kører helt sin egen stil med til tider meget original humor.
se den endelig
**** (fire af seks)

Julemanden
15-4-2005 13:42
- Der var en gang en dreng der spurgte mig "Julemand, julemand hvor er din sæk ?"

- Hun er der derhjemme... sagde jeg...

Ho ho ho ho... ;-) (husk nu at misforså det)

KH
22-11-2004 23:20
Den er da alt for sjov. Billy Bob i topform


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvorfor blev Arnold Schwarzenegger nødt til at nedtone sin træning under filmningen til Conan the Barbarian?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google