CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Cat in the Hat

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer

Producere:
Brian Grazer

Fotograf:
Emmanuel Lubezki

Klipper:
Don Zimmerman

Komponist:
David Newman

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(51 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-12-03:
Box Office uge 48: Førstepladsen hjemsøges af hadet kat
24-11-03:
Box Office Uge 47: Katten i hatten på toppen
 
Anmeldelser:
12-09-12:
Lorax - Skovens beskytter
07-01-09:
The Love Guru
08-10-08:
Horton og støvfolket Hvem
13-07-04:
Uptown Girls
28-01-03:
Austin Powers in Goldmember
21-11-01:
Grinchen
28-03-00:
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Katten

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Komedie
Varighed:80 minutter
Instruktør:Bo Welch
 
Anmeldelsesdato:15-09-2004
Medvirkende:Som:
Mike MyersKatten
Tom Jensenda. stemme, Katten
Spencer BreslinConrad
Marius Jenischefskada. stemme, Conrad
Dakota FanningSally
Sophie Larsenda. stemme, Sally
Se komplet creditliste her

Fy for Katten!
 
Den amerikanske forfatter Dr. Seuss er der ikke mange herhjemme, der har stiftet bekendtskab med - i bogform – men i USA er han fast inventar i ethvert børneværelses bogreol. I 2000 filmatiserede Ron Howard julehistorien Grinchen ("The Grinch Who Stole Christmas") med en veloplagt Jim Carrey i hovedrollen som den excentriske hovedperson. I denne Dr. Seuss-fortælling, baseret på "The Cat in the Hat", er en svært excentrisk figur også den centrale drivkraft og igen er det en anerkendt komisk skuespiller, der lægger krop og vanvid til den i forvejen farverige figur, men ulig Howards sukkernuttede lille film om tolerance, så er denne Seuss-film på ingen måde hyggelig eller rørende – nærmere det stik modsatte. Og det starter ellers lovende for Katten. Med de klassiske blå og røde farver i selv samme streg som bøgerne (Dr. Seuss skrev en fortsættelse året efter den første bog der udkom i 1957) åbner filmen med animerede logoer af filmselskaberne bag filmen, men allerede få minutter inde i historien begynder det at gå galt.

Hvis katte har ni liv, er denne kat-astrofe forhåbentlig undtagelsen til reglen!
Inden filmens amerikanske premiere var der nemlig tale om at lave en fortsættelse.
Bare det først sker, når Helvede er frosset til is!

Copyright:
UIP
Så afskyeligt Katten lugter....
Katten handler om en lille familie, to børn og deres mor. Hun arbejder hårdt som ejendomsmægler for den usympatiske Mr. Humberfloob og skal om aftenen holde et selskab for firmaet i hjemmet. Det er derfor vigtigt, at Conrad og Sally ikke griser dagligstuen til eller laver ballade, som den opfindsomme men noget ustyrlige og ansvarsløse Conrad ofte gør. Lillesøster Sally er derimod Conrads modsætning, hun er en stræbsom lille duks, der er tættere på et mavesår end et forkert skridt. Deres nabo Mr. Quinn har begge børn dog deres fælles hyr med. Han er en glat slange, der forsøger at smigre sig ind hos moderen, som heldigvis ikke er specielt varm på ham.
At der også med denne Seuss-fortælling er taget nogle kreative friheder med udbyggelsen af historien og dens figurer er helt acceptabelt, dog spoleres de gode intentioner, da Katten træder ind af døren. Her ligner han rent faktisk mere en kat end han ligner Grichen, ulig bogen, et fint træk fra produktionens side, men at vores pelsklædte 'ven' opfører sig helt anderledes anstrengende end i bogen og ligefrem kommer med platte vittigheder og generelt viser sig frem som en dårlig stand-up komiker med verbal diarré, er slet ikke sjovt. Det virker som om Mike Myers, i hovedrollen som Katten med hatten, blot har genbrugt alle de dårlige rester, han ikke fik fyret af i Austin Powers-filmene. Flere gange vrider man sig næsten af smerte over de pinagtige og fæle efterladenskaber.

O gru en katastrofe!
Til trods for at manuskriptforfatterne bag filmen og den debuterende instruktør Bo Welch tydeligvis har studeret bogen nøje, så er der ikke meget skæv magi og burlesk lune over filmen. I et forsøg på at kreere et Tim Burton-lignende univers (i stedet for at kopiere Howards nisseagtige Grinch-verden) med en pastelfarvet Edward Saksehånd-forstad (som Welch var chef-designer på i sin tid) og en Pee Wee Herman-gågade, fejler filmholdet helt og aldeles med deres kunstige kulisser, der mest af alt ligner grim plastik overtrukket med nogle skrigende farver. Og der er ikke megen børnevenlig komedie over Katten. Historien om de to forskellige børn, der hver især lærer at slappe lidt af og opføre sig lidt bedre rummer en udmærket morale, men det velmenende budskab drukner i overfloden af tyggegummistemning - smagen forsvinder hastigt og tilbage er en kedelig klæbrig masse.

Katten har lukket sine to små irriterende assistenter (læs: terrorister) ud af deres transportkasse - dette kan på flere måder betegnes som filmisk hærværk!

Copyright:
UIP
Føj
Den tidsmæssigt korte film synes umådelig langtrukken, fordi den forsøger både at være speciel med sit anderledes udseende, sjov ved hjælp af en underlig figur, der langsomt men sikkert splitter huset af og samtidig også lidt sød, fordi den handler om to søskende, der sammen må igennem et kaos af surrealiteter. Men de ucharmerende scenarier er kedelige og den lange række af svinestreger Katten laver begynder lynhurtigt at virke ensformige og uspændende. Man falder heller ikke på noget tidspunkt for figurerne. Børnene er ligegyldigt portrætteret og Mike Myers er ikke sjov. Hans uendelige referencer er for underlige og obskure (især for den unge målgruppe), og det virker næsten klamt, at Katten render rundt med to unge børn og får dem involveret i diverse situationer, de slet ikke har lyst til at befinde dem i. Det vil ligefrem kunne betegnes som børnemishandling at slæbe sine børn med ind og se denne film, men omvendt vil det være lige så synd for forældrene. Helt præcis er Katten en af de få film, hvorom man kan sige: uegnet for alle mennesker!
 
DVD-vurdering
- bliver ikke anmeldt -

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
sol-ana
1-11-2009 10:56
jeg er 9år og elsker katten i hatten og vil køb den med jeg har prøt at gå i potikien med min mor med den er der ikke óg hvar koste den 100-500 sig min mor
kh sol-ana

Torben
30-11-2007 21:32
helt utrolig.. Jeg forstår slet ikke anmelderen.. Det er efter min mening den bedste børnefilm nogensinde.

Begge mine børn har mindst set den 30 gange.. jeg syntes den er så gennemført genial og sjov.

michaelw
6-10-2006 11:13
Giver anmelderen fuldstændig ret mage til filmisk makværk skal man lede længe efter.
Mike myers er yderst irriterende som katten det er simpelthen det rene humbug.
en stjerne.

Annemette (:
30-5-2005 18:36
Jeg synes den var rigtig god .. Men nu er jeg heller ikke så gammel, så kan stadig lide sådan nogen.. Og anmelderen er nok ikke lige så ung som mig, så det er nok derfor, han skriver anmeldelsen som han gør ..

Anette
9-3-2005 07:18
jeg synds den er rigtig god men de kunne nu godt havde gjort det bedre!:D


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken spansk skuespiller inkarnerede den cubanske digter Reinaldo Arenas i Before Night Falls?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google