CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Dawn of the Dead

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
James Gunn

Producere:
Marc Abraham
Eric Newman
Richard P. Rubinstein

Fotograf:
Matthew F. Leonetti

Klipper:
Niven Howie

Komponist:
Tyler Bates

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(105 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
24-06-04:
Flere tapre grækere!
 
Anmeldelser:
23-10-13:
Man of Steel
22-08-11:
Sucker Punch
03-08-09:
Watchmen
28-08-07:
300
05-03-07:
Slither
16-02-05:
Resident Evil: Apocalypse
20-10-04:
The I Inside
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic WideScreen, 2.35-1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featuretter, director's cut-version af filmen, mockumentaries, slettede scener
Dawn of the Dead

Anmeldt af:Nick Price
Genre:Gyser/Drama
Varighed:100 minutter
Instruktør:Zack Snyder
 
Anmeldelsesdato:03-11-2004
Medvirkende:Som:
Sarah PolleyAna
Ving RhamesKenneth
Jake WeberMichael
Mekhi PhiferAndre
Ty BurrellSteve
Michael KellyCJ

Den skønne lugt af råd...
 
For inkarnerede fans af George Romeros originale zombie-trilogi grænser det til blasfemi, at Hollywood nu forsøger at transformere en af genrens absolut bedste kunststykker til en pose sommerferie-popcorn, der skal underholde teenagere og sarte sjæle i biografen mørke, når vi alle ved, at Romeros mesterværk er bedst hjemme foran kassen. Forbløffende nok er det dog lykkes instruktøren Zack Snyder og hans hold at genskabe gruen, uhyggen og væmmelsen på en sådan måde, at ny-indspilningen faktisk må siges at være blevet en succes. Hvis hjerner har de mon ædt?


Copyright:
Nordisk film
Braaaaains…
Da George Romero smed Dawn of the Dead ud til et hungrende publikum i 1978, havde han allerede ti år tidligere vundet stor respekt med forgængeren Night of the Living Dead, ligesom efterfølgeren, Day of the Dead (1985) blev hyldet for sine temmelig voldsomme scener. Men det var nu engang Dawn of the Dead, der virkelig fungerede og blev seriens bedste film. 25 år senere skal vi så tilbage til det ensomme indkøbscenter for at opleve en håndfuld nye, yngre og ældre mennesker falde ofre for de hjernespisende udøde, der med tålmod som en håndfuld bibelbærende Jehovas Vidner bare venter og venter og venter på chancen for at sprede sig over hele verden. Romeros Dawn of the Dead var velykket, især fordi filmen på effektiv vis skildrede den gru og skræk, som de stakkels mennesker oplevede, mens de sad og så deres verden gå under. Og det er i og for sig netop den del – tilsat en god klat action, som kun Hollywood kan levere den – der er blevet gjort til en integreret del af Zack Snyders version, og måske er det netop derfor, den fungerer så godt.

Ja, jeg elsker dig for din hjerne, skat…
Ana (Sarah Polley) er en sygeplejerske, der netop er vendt hjem fra en lang dag på arbejdet. Hun fumler lidt rundt med sin kæreste, men tingene tager hurtigt en uventet drejning, da en – tydeligt død – nabopige kaster sig ind i legen og dræber Anas kæreste, der dog forbløffende hurtigt får rejst sig fra graven og nu langt om længe sætter pris på Anas hjerne, ikke blot hendes krop. Den skrækslagne sygeplejerske undslipper dødens favntag, flygter ud i det lille, førhen så hyggelige nabolag og ser til sin skræk, at verden er på vej ned i Helvedes flammer. De døde kaster sig – i øvrigt betydeligt mere agilt og adræt end i de gængse, ældre zombie-film – rundt efter de levende, der langsomt bliver fortæret en efter en. Ana flygter fra området, bevæger sig længere ind i Helvedes hjerte, og her møder hun på et tidspunkt en håndfuld levende, der blandt andre udgør en politimand (Ving Rhames), en ung mand og hans gravide kone. Sammen flygter de til et nærliggende storcenter, hvor de dog mødes af både fjendske udøde og uvenlige levende. Herfra går det faktisk kun ned af bakke, selvom enkelte lyspunkter og bizarre indfald udgør små solstråler i en ellers kulsort fortælling om magtesløshed og elendighed.


Copyright:
Nordisk film
Lyn-zombies…
Filmens tempo er klart med til at gøre den til det seværdige stykke biograffilmstrimmel, som den er, for selvom plottet ikke ligefrem synes at holde fuldkommen trit med gældende standarder, hjælper filmens tempo og dens relativt nådesløse afskaffelse af sine hovedpersoner med til at dække over de huller, der nu engang er. Måske er der tale om små lappeløsninger, men de gør jobbet, og rent kosmetisk kan man ikke klage over dem. Filmen er ikke overvældende blodig, selvom der her og der bliver penslet godt gennem med den røde frugtfarve, men i stedet er den tilpas intens i sin fortælleform, og stemningen er bevaret fra den originale film, ligesom en del af scenerne er som taget ud af Romeros klassiker. Hvem husker ikke den storslåede skyde-til-måls-efter-zombier-scene fra originalen? Den er med igen, ligesom den overvægtige kvinde, der mere ligner et nedgravet lig end en frisk ung, hønekylling, også optræder igen. Selv i disse politisk korrekte tider er der blevet plads til den gravide-åh-nej-hvad-nu-hvis-hun-bliver-smittet-sekvens, som i nyindspilningen måske nok forsøger at trække på lidt sentimentale strå, der burde være blevet i jorden, men som stadig er underholdende og tilpas kompromisløs for en film i denne genre. Ganske overraskende fungerer nyindspilningen stort set hele vejen igennem – det er ikke noget afsindigt mesterværk, som skal huskes for altid, men det er en temmelig vellykket genindspilning af en svær klassiker, og fra en sommerfilm kan man faktisk ikke kræve meget mere. Skuespillet kunne da godt være bedre, men klipningen, flowet og den trykkede stemning hjælper alle med til at skabe en solid underholdning. Bør nydes i selskab med de levende.
 
DVD-vurdering
(af -FAV)

Det er director's cut af filmen, vi får på dvd i Danmark, og det betyder små ti minutter ekstra spilletid, hvor vægten er lagt på mer splat og snak. Instruktøren Zack Snyder præsenterer selv den udvidede version med et par rimelige forklaringer om at tækkes den amerikanske censur.
Filmen opleves nu ikke som markant anderledes, der er bare lidt mere til dem, der stadig har den skarpt i eridrindringen fra biografen.

Et par korte fem-minutters-featuretter tager os med bag om kameraet, så vi kan lære lidt om zombie-makeup, eksploderende hoveder og endelig se lidt stuntarbejde fra et par af filmens centrale kampe. Det er fornuftigt uden at imponere.

Mere tvivlsom er værdien af to falske dokumentarer. I "Andy's Lost Tape" får vi historien om genboen til storcenteret, som filmens hovedpersoner kommunikerer med undervejs. Han afslører sig i sine egne videooptagelser som lidt af en freak, og det er næsten synd, når man nu kun kender ham fra den anden side af gaden. I "Special Report" får vi en mockumentary-udgave af en nyhedsudsendelse, hvor studieværten langsomt indser omfanget af katastrofen. Dårligt skuespil ødelægger en ellers fin idé.

Endelig er der et par slettede scener, som end ikke har fået en chance i den forlængede udgave - og det står egentlig også ganske klart hvorfor, når man har set dem.

Udgivelsen skal derfor primært anskaffes for selve filmen og en rimelig teknisk kvalitet, for det er begrænset, hvor langt ekstramaterialet fører os.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (22 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
rikke
22-5-2009 14:37
den var fed:D den var ikke så blodig som frygtet, og skyd-efter-zombien scenen var fed. god film, kan anbefales!

Paven
22-1-2007 19:11
Til grin film, fine effekter, men seriøst, synes det her er mere humor end gys. 2/6

feed us stray cats
22-5-2006 15:19
seriøst mennesker spænd hjelmen. denne film er en hån mod zombie genren. zombier som løber hurtigere end mennesker. det er simpelthen så plat, zombier skal ikke løbe, de skal gå. zombier skal være så rådne at de er ved og falde sammen hvis de bare prøve på at bevæge sig.
fy for fanden. det værste remake i verdenshistorien

.:DuvaL:.
12-9-2005 08:48
Det er en fed film (meget federe end den gamle version)

Gode efekter
Gode skuespillere
God historie
Soundtracket passer dog ikke til filmen.

Lorden
17-5-2005 21:11
Hmm ja meget fint film... Ikke det helt store, det er jo et remake.... Den er godt lavet og har et okay fair soundtrack, så er underholdningen vidst hjemme...

Fin debut film af denne Snyder....


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film hører man følgende ordudveksling:

Craig Schwartz: Can I buy you a drink, Maxine?
Maxine: Are you married?
Craig Schwartz: Yes, but enough about me.
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google