CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Villa Paranoia

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Erik Clausen

Producere:
Henrik Møller-Sørensen

Fotograf:
Rasmus Videbæk

Klipper:
Kasper Leick

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(142 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Nyheder:
23-12-05:
Spillefilmsstøtte til Trier, Clausen og Scherfig
13-06-05:
Dansk kirkepris til svensk Ondskab
21-01-05:
Bodil-nomineringerne 2005
17-12-04:
12,5 mio. biografture i 2004
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
13-12-04:
Frits Helmuth er død
07-12-04:
Erik Clausen i lag med Vesterbro-film
12-08-04:
11 danske film inden nytår
22-06-04:
FIPRESCI-pris til Erik Clausen
11-05-04:
Midt om Natten på teatret
16-04-04:
Terkel i knapt så stor en knibe
09-01-04:
Sonja Richter Shooting Star i Berlin
 
Anmeldelser:
31-08-17:
Aldrig mere i morgen
13-12-10:
Frihed på prøve
27-05-10:
Over gaden under vandet
22-07-07:
Ledsaget udgang
06-02-01:
Slip hestene løs
 
Artikler:
11-08-00:
Interview: Erik Clausen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Villa Paranoia

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:100 minutter
Instruktør:Erik Clausen
 
Anmeldelsesdato:05-10-2004
Medvirkende:Som:
Sonja RichterAnna
Frits HelmuthWalentin
Erik ClausenJørgen
Sidse Babett KnudsenOlga
Søren Westerberg BendtsenKenneth
Nicolaj KopernikusThomas
Se komplet creditliste her

Kyllinger og hjemmehjælp
 
Bag den tendentiøse titel Villa Paranoia gemmer så noget så usmart og old-school som endnu en klassiker fra Erik Clausen. Med sit brede perspektiv, der dækker både land og by såvel som unge og gamle, har han endnu engang formået at skære skarpt igennem til samtiden og omformulere det til en stærk fortælling på film.
Som ofte i Clausens film er der en kamel eller to, der må sluges, for at man kan komme helt ind i historien. Og han gør det måske med vilje, for at præcisere at det er fiktionen, fortællingen og det indbyggede drama, det handler om. Det er dér de menneskelige mekanismer og værdier bliver sat i spil, og det er dér de kan mærkes. Nok ligger udgangspunktet for historien og dens mange afrundede afstikkere i det sociale og det enkelte menneskes forhold til sig selv og hinanden, men troskaben overfor håbet er højere end troskaben overfor realismen.

Sonja Richter yder en absolut prisværdig indsats.
Copyright:
Sandrew Metronome, foto: Helle Moos
Den indbildt syge
Kamelen i Villa Paranoia er at skuespiller-aspiranten Anna, der ellers stod til en rolle i Moliére-klassikeren ”Den indbildt syge”, uden meget videre accepterer at flytte ind hos gamle mugne Walentin og passe ham som fuldtids hjemmehjælper. Den glider til gengæld hurtigt ned, og så snart filmen får zoomet ind på sine egentlige historier går det endog rigtigt godt.
Filmen skiftevis kredser omkring Wallentins villa, hvor også den unge Kenneth, der er i samfundstjeneste ofte kommer forbi, og skiftevis følger den Jørgen, der har gjort oprør mod faderen ved på tyvende år at drive en stor kyllingefarm på landet, og hans kvaler med at finde en kvinde, der kan passe ind i billedet.

Richter i prisværdig rolle
Anna, der er skuespiller af natur, klarer sig igennem ved konstant at påtage sig forskellige roller. Hun får vækket den gamle forstenede mand til live ved at glide ind i rollen som hans afdøde kone, Kenneths interesse får hun vækket ved at fortælle røverhistorier, og rollen fra Moliére får hun også lov til at udfolde i den virkelige verden.
I samtlige nuancer folder Sonja Richter sig fornemt ud og giver både dybde og dynamik til rollen som Anna, og hendes absolut prisværdige indsats kontrasteres stærkt af Frits Helmuths præcist underspillede Walentin. Også Sidse Babett Knudsens rolle som Annas karrierejagende veninde, er fin, og selvom udbryderen fra den første omgang Big Brother, Søren Westerberg Bendtsens indsats som Kenneth ikke kalder på det helt store repertoire, så glider han endog ganske pænt ind i selskabet.

Erik Clausen med sine kære kyllinger.
Copyright:
Sandrew Metronome, foto: Rolf Konow
Stærke menneskeportrætter
At Erik Clausen har valgt at placere sig selv i en, godt nok ganske fyldig, birolle, er fint til en afveksling. Med historien om Jørgen tilføjes filmens to øvrige stærke menneskeportrætter af Walentin og Anna med et godt portræt af en ensom mand i sin midterste alder, en rolle som Clausen forstår, og som han heldigvis også holder i snor, så den ikke stjæler billedet fra den overordnede konstruktion.
Med sine konstant skiftende tonefald, der både runder det sentimentale, det satiriske, det skrigende morsomme og det stærkt dramatiske, driver historien frem med en fin dynamik. Filmen kunne godt være klippet lidt mindre kantet visse steder, men det stærke spil i scenerne og den overordnede fortælling løfter den smukt over samtlige ujævnheder undervejs.

Ting der er værd at huske
Det er ikke alle steder at klaveret klinger lige rent, men Erik Clausen formår, som få instruktører, at formulere sig på film så det meningsfulde bliver morsomt. Han kan stadig lave film med en følsomhed, som man ikke lærer på filmskolen, en menneskelighed, man ikke kan læse sig til at forstå, og en iderigdom, der er mere end et reklamebureau værdigt. Og så både vil og kan han minde os om ting, der er værd at huske. Nok er det noget så banalt som medmenneskelighed, anstændighed og nødvendigheden af at kaste sig selv ind i kampen om livet. Men tak for det!
 
DVD-vurdering
Det har desværre ikke været muligt at anmelde dvd'ens ekstra materiale, da distributøren ikke har stillet en anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (16 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
kalk
23-1-2010 19:40
kalk?

rikke
22-3-2009 13:11
er erik clausen egentlig ikke kommunist?

Peter Lauridsen
22-3-2009 07:51
Min kone og jeg så tilfældigvis "Villa Paranoia" på TV i går.
Vi synes begge, at det var en rigtig "Erik Clausen" film. Social realisme fyldt med humor og seværdigt. (Jeg og mine ser altid alle Erik Clausen film).

Jarl
27-1-2006 23:20
Gode præstationer af ALLE skuespillere. En film der er værd at bruge tid på at se. Erik Clausen er toppen og vælger sine skuespillere så det virker som de er taget lige ud af virkeligheden.
Selv en som Søren Westerberg Bendtsen var stjerne i denne film, og han dog næsten ny i det fag.

Rasmus
14-12-2004 14:11
Jeg er 21, og det her er en af de bedste danske film jeg nogensinde har set.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
De vildfarne7/9
Stefan Zweig - Farvel til Europa7/9
Logan Lucky7/9
It7/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken fransk skuespiller må lade som om han er bøsse for ikke at blive fyret i Le Placard - Ud af skabet?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google