CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Afgrunden

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Peter Asmussen, Torben Skjødt Jensen

Producere:


Fotograf:
Harald Gunnar Paalgard

Klipper:
Ghita Beckendorff

Komponist:
Anders Koppel

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(18 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
24-05-04:
Stumfilm i Tivoli
19-03-04:
Asta Nielsen-portræt på turne med Afgrunden
20-08-03:
Vindere på Copenhagen International Film Festival
09-07-03:
Hafnia Punk på film
30-06-03:
Spredt fægtning i CIFFs hovedkonkurrence
12-06-03:
Asta Nielsen på Copenhagen IFF
 
Anmeldelser:
07-11-08:
De usynlige
16-09-08:
Dansen
25-09-00:
Manden som ikke ville dø
 
Artikler:
20-08-03:
CIFF 2003: Klar til prisuddeling
06-08-03:
Odense Film Festival 2003
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Fullframe

Lyd:
Dolby Digital 2.0

Ekstra materiale:
dokumentarportrættet Den talende muse
Afgrunden

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:100 minutter
Instruktør:Torben Skjødt Jensen
 
Anmeldelsesdato:02-11-2004
Medvirkende:Som:
Vera GebuhrAsta Nielsen
Ole LemmekeFilminstruktøren
Lene TiemrothJesta
Vivian NielsenDen unge Asta
Lars MikkelsenPaul Vermeren
Trine Dyrholm
Se komplet creditliste her

Fru Asta Nielsen
 
Der var et dobbelt historisk skær over biografpremieren på Torben Skjødt Jensens dramatiske fortælling Afgrunden. Dels handler den om Danmarks største internationale filmstjerne gennem tiderne, stumfilmsdivaen Asta Nielsen, og dels var det den første film, der blev vist for det danske publikum i det nye digitale HD-format, som den også er optaget på.

Asta Nielsen (Vera Gebuhr) og datteren Jesta (Lene Tiemroth)
Copyright:
SF Film
HD format
Lad os tage det med formatet først, for der er egentlig ikke den store forskel. Det drejer sig om et nyt lagringsformat, der i princippet betyder at materialet fra optagelserne er præcist det samme, som der arbejdes videre på i klipningen og postproduktionen, og som endeligt kommer frem til biograflærredet. Således er både filmruller, men også digitale video-bånd helt ude af billedet. Man fornemmer svagt pixelstrukturen på lærredet, få steder ’kridter’ det hvide ud og et enkelt sted bemærkede jeg en hurtig bevægelse, der blev sløret på en måde, som ikke ville have været tilfældet med traditionel filmstrimmel. Ellers er det i store træk en glædelig overraskelse, at det første skridt mod digital distribution, og dermed en afskaffelse af de store logistiske omkostninger og problemer, ser ud til at være klar til at foregå uden den helt store kvalitetsforringelse.

Afgrunden
Væsentligere er selvfølgelig stadigvæk filmen. Den har Torben Skjødt Jensen arbejdet på i syv år. Oprindeligt var ideen, at projektet skulle munde ud i én dramadokumentar om stumfilmsdivaen, men nu er resultatet blevet to film, dokumentarportrættet Den talende muse og nærværende TV-film Afgrunden.
Filmen, der har sin titel efter Asta Nielsens gennembrudsfilm fra 1910, fortæller i stærkt dramatiske vendinger om den mere private side af Asta Nielsens liv. Med udgangspunkt i Henrik Stangerups forsøg på at lave en film med den aldrende diva i 1967 handler Afgrundens rammehistorie om en ung journalist og instruktør, der forsøger at komme ind på livet af Fru Asta Nielsen. Hun havde hidtil gjort en dyd ud af at holde helt vandtætte skodder mellem sit private og sit offentlige liv. Og som Afgrunden udvikler sig, forstår man, at hun helst har villet holde facaden ren; det er nemlig ikke noget udpræget flatterende billede, der bliver tegnet af verdensstjernen, hvis liv i manuskriptforfatter Peter Asmussens og Torben Skjødt Jensens fortælling mest af alt var præget af, at hun blev mor til datteren Jesta som tyveårig, lige da hendes karriere var ved at forme sig.

Overdramatiseret
Man kan diskutere, hvor interessant det er med en fortælling, der nok er fiktiv, men alligevel forankret i virkelige begivenheder og personer. Den store gevinst i Skjødt Jensens projekt ligger da også først og fremmest i sammenhængen mellem TV-filmen og dokumentarportrættet, der også udvider det private perspektiv, men ellers forholder sig mere indgående til skuespillerindens karriere og fald. Kun på baggrund af det sobre dokumentarportræt fremstår TV-filmen som et balancerende tillæg. Alene virker dens tætpakkede fortælling, de intime nærbilleder, lydsporets konstante filen på violinerne og det overdramatiserede skuespil, der kun fungerer rigtigt, hvor Vera Gebuhr spiller den gamle Asta, både forhastet og for kulørt til at kunne skabe det historiske sus, der ville være historien værdig.
 
DVD-vurdering
Og netop på DVD-udgivelsen af Afgrunden får man det tiltrængte subliment i form af dokumentarportrættet Den talende muse, der også udvider det private perspektiv, men ellers forholder sig mere nærgående til skuespillerindens karriere og fald. Filmene deler pladsen på dvd'en, der ikke byder på yderligere ekstramateriale.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jens Hansen
19-3-2004 10:34
Jeg kunne ikke rigtig se den "pixel struktur"...

Tilgengæld bemærkede jeg en fuldstændig ren film uden de normale ridser, støj og konstante korn, som vokser i takt med antallet af fremvisninger. Jeg håber at denne fremvisning åbner øjne hos biograferne, så vi alle kan se den kvalitet vi burde ha betalt for og ikke længere skal spises af med dårlige og slidte kopier.

Glæder mig til at se de store block buster film i dette format.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Girls Night Out20/7
Dunkirk20/7
Abernes planet: Opgøret13/7
Wish Upon13/7
Girls Lost13/7
En hustlers dagbog13/7
Mysteriet ved Slack Bay6/7
Spider-Man: Homecoming6/7
At elske Pia6/7
Personal Shopper6/7
Flere bio-anmeldelser
 
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Hidden Figures3/7
LEGO Batman filmen30/6
Split26/6
xXx: Return of Xander Cage23/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film foregår ikke i USAs hovedstad, Washington DC?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google