CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Miracle

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Eric Guggenheim

Producere:
Mark Ciardi
Gordon Gray

Fotograf:
Dan Stoloff

Klipper:
John Gilroy
Fred C. Vitale

Komponist:
Mark Isham

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(12 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
09-02-04:
Box Office uge 6 – Ny Barbershop hitter
19-09-02:
Kurt Russell på glatis
 
Anmeldelser:
23-04-15:
Red Army
24-06-09:
Pride and Glory
12-11-03:
Dark Blue
30-07-02:
3000 Miles to Graceland
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic Widescreen 2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
The Making of Miracle, slettede scener
Miracle

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Drama
Varighed:128 minutter
Instruktør:Gavin O'Connor
 
Anmeldelsesdato:23-02-2005
Medvirkende:Som:
Kurt RussellHerb Brooks
Patricia ClarksonPatty Brooks
Noah EmmerichCraig Patrick
Sean McCannWalter Bush
Kenneth WelshDoc Nagobads
Eddie CahillJim Craig

Amerikanske mirakler
 
Hvis der er noget, Hollywood mestrer bedre end nogen, er det sentimentale glaseringer af virkelige begivenheder. Fordelene er da også klare: Der behøves ingen ny historie, den folkelige appel er sikret, og man kan smække plakatklare mottoer som "before they could win, they had to become one" eller "his greatest fight was for justice" op.
Det kan resultere i både lødige og dybdeborende portrætter, såsom Spike Lees Malcolm X, Ed HarrisPollock og Norman Jewisons The Hurricane. De virkeligt succesrige, de helt store box office-trumfer, har imidlertid været de mere glaserede underdog-historier med den lykkelige slutning – film som Titans og den fiktive The Mighty Ducks.
Netop disse to film er interessante, idet de hver især synes at have inspireret Disneys seneste feel good-film, Miracle, der desværre glider lige lovlig mekanisk henover isen.

20 no-names, one game-plan
USA 1980. Det er vanskelige tider. Den globale oliekrise giver økonomisk tilbagegang, gidseltagninger af og terrorisme mod amerikanere skaber frygt, og den katastrofale Vietnam-indsats spøger stadigvæk.
Det er triste tider. Ikke mindst for det amerikanske ishockeylandshold, der efter OL guld i 1960 har måttet se Sovjet vinde de seneste fire mesterskaber, og derudover jævnligt prygles med både otte, ni og ti mål i træningskampe.
Det amerikanske ishockeyforbund er desperate og ansætter som sidste udvej den hårde, egenrådige træner Herb Brooks (Kurt Russell). Mod assistenternes og forbundets råd vælger Brooks 20 unge og uprøvede spillere, 20 no-names, til sit landshold. NHL-stjernerne vrages. Den eneste måde at komme videre er at starte forfra. Ny spillestil ("My goal is to beat them at their own game", som Brooks siger), ny disciplin og ikke mindst et nyt motto: Holdet over den enkelte, teamwork frem for individualisme.
De kalder ham gal, de kalder ham forblændet idealist. Men det er han selvfølgelig ikke. Seks måneders træning venter forude før OL – seks måneder til at fostre og forme det hold, der skal nedlægge den ubesejrede, så godt som uovervindelige russiske bjørn.

Holdet over individet
Gæt selv hvordan det går. Uden at afsløre for mange detaljer, kan vi vist roligt slå fast, at bjørnen skydes, og at "The Miracle on Ice" – som det amerikanske holds triumf senere blev døbt – ender med OL-guld.
Lige som førnævnte Titans og The Mighty Ducks bevæger Miracle sig elegant igennem alle underdog- og sportsfilmens-fikspunkter: De indbyrdes stridigheder mellem de to 20-årige, hidsige stjerner; træner Herb Brooks’ indre dæmoner og tidligere erfaringer med OL; de ildevarslende træningskampe der tabes stort; den benhårde træning og ditto disciplin, der skal gøre drenge til mænd og primadonnaer til medspillere. Det er, som Herb Brooks siger i starten: "I'm not looking for the best players, Craig, I'm lookin' for the right ones." De rigtige er med andre ord ikke de bedste, men den brogede, talentfulde gruppe individer, som filmens hovedperson og drivkraft Herb Brooks kan lave et hold ud af. Der er både spor af den amerikanske drøm – 'Tror man på sig selv, skal man nok lykkes' – men også af de ellers forhadte sovjetters socialistmantra – 'Holdet er større end individet'. Måske en anelse rosenrødt? Måske den rene og skære patosladede virkelighed?

Simpel fortælling, solid pointe
Det er svært at sige, hvad der er digtet til, og hvad der er virkeligt, men de overordnede detaljer synes på plads: 'The Miracle on Ice' fandt sted i 1980. Det her er en virkelig historie. Men desværre også én uden megen nerve. Trods glimrende skuespil fra såvel det brogede ensemble af behårede, iltre, men også loyale 20-årige ishockeyspirer og af Kurt Russell som Herb Brooks, savner man noget så banalt som konflikt. Jovist, de er undertippede, russerne er frygtindgydende, og tiden er knap, men man er alligevel aldrig i tvivl om udfaldet – hverken på eller uden for isen. De iltre spillere bliver som en familie, og russerne sendes på glatis i den vigtige, intense, og hele 40 minutter lange semifinale. Det havde pyntet med blot en lille smule usikkerhed, blot én uforudset detalje.
Dermed ikke sagt, at Miracle ubetinget er en kold dukkert. Der er mange både velskrevne og intense scener. Det gælder ikke mindst scenen efter en skuffende 3-3 træningskamp mod Norge, hvor Herb Brooks sender spillerne tilbage på isen for at skøjtetræne. Sprint. Igen. Igen. Og igen. Stadionlyset slukkes, tilskuerne er for længst gået hjem, men spillerne sprinter videre. Man må gå, før man kan løbe – man må løbe, før man kan vinde. "If you believe in yourself, anything can happen", som filmens motto lyder. Sjældent stor filmkunst, men et behageligt underdog-drama med rene og solide budskaber.
 
DVD-vurdering
Den fine, 17 minutter lange featurette "The Making of Miracle" går bagom værket og trækker nogle fine linjer til de virkelige begivenheder i 1980. For så vidt udmærket, men med så meget historisk materiale, så mange store ishockey-øjeblikke og en så – iflg. historien selv – skelsættende begivenhed, havde det pyntet med noget dokumentation.
Et kommentarspor? En længere feature? Eller måske endda virkelighedens OL-semifinale mellem Sovjet og USA? Ikke i denne omgang.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hed det talkshow, som Lars von Trier lavede til TV?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google