CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Lydanmeldelse
Hør anmeldelsen her

Ekstra credits
Originaltitel:
The Village

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
M. Night Shyamalan

Producere:
Sam Mercer
Scott Rudin
M. Night Shyamalan

Fotograf:
Roger Deakins

Klipper:
Christopher Tellefsen

Komponist:
James Newton Howard

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(162 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-04-05:
Shyamalan fisker efter Giamatti & Howard
29-03-05:
Shyamalan laver havfruefilm
17-09-04:
Almodóvar hædrer Allen
09-08-04:
Box Office uge 32: Lunken succes til Mann & Cruise
02-08-04:
Box Office uge 31: The Village stærkt besøgt
02-12-03:
Ron Howards datter på vej til von Triers Manderlay
10-10-03:
Shyamalans skriver om skibbruden dreng og vilde dyr
17-07-03:
Shyamalan hyrer Brody
22-05-03:
Shyamalans kostumedrama
 
Anmeldelser:
26-06-17:
Split
19-08-10:
Luftens sidste mester
25-01-07:
Lady in the Water
26-02-03:
Signs
22-08-01:
Unbreakable
25-07-00:
Den sjette sans
 
Artikler:
22-09-04:
Premiereinterview: Bryce Dallas Howard
29-08-02:
Premiereportræt: M. Night Shyamalan
15-06-01:
Sigourney Weaver
 

Læs også...
I temaet Oscar 2005:
 
Hotel Rwanda
Sideways
Oscar 2005: Million Dollar tæv til The Aviator
Indie Spirit 2005: Sideways årets bedste!
Finding Neverland
Opsummering: De tekniske priser
WGA: Evigt solskin på Sideways
Ray
BAFTA 2005: Sejr til Aviator & Vera Drake
Saturn Awards 2005: Harry & Bill i nærkamp
SAG: Sejr til Swank & Foxx
De utrolige vinder alle Annie-priserne
DGA: Eastwood slår Scorsese
Vera Drakes hemmelighed
Lemony Snicket - en ulykke kommer sjældent alene
The Aviator
Oscar 2005: De nominerede
PGA: The Aviator = Årets film
Closer
En lang forlovelse
Before Sunset
Nomineringerne til BAFTA 2005
Golden Globes 2005: Vinderne
WGA: gamle navne og friskt blod
The Phantom of the Opera
Vinderne af Broadcast Film Critics Awards
SAG: Alle gode gange Jamie Foxx
Flere kritikere hylder Million Dollar Baby
Folkets valg 2004: Shrek 2
Historien om den grædende kamel
DGA: 2004s bedste instruktører
PGA: 2004s bedste film
Las Vegas og Dallas belønner især The Aviator
Seattle hylder Baby – Phoenix roser The Aviator
Chicago & Floridas kritikere er til Sideways
Sideways får konkurrence som årets film
Hvem får en visual effects-nominering?
Stor ståhaj
Lumet får ÆresOscar
Critics Choice: Sideways selvfølgelig!
Sideways vinder i Boston & NY
Yimou har ikke tid til Oscars
Evigt solskin i et pletfrit sind
Golden Globes-nomineringerne for 2005
AFI hylder 2004s bedste film
LA & NY elsker Sideways
Annie-nomineringerne ude: De Utrolige i front
Super Size Me
Polar-Ekspressen
Nomineringer til Indie Spirits 2005
De første filmpriser uddelt fra National Board of Review
I, Robot
Harry Potter og fangen fra Azkaban
Dokumentarfilm udvalgt til Oscar 2005
Spider-Man 2
Tupac: Resurrection
De utrolige
Moore og Gibson udelukket
De animerede Oscar-kandidater
House of Flying Daggers
Collateral
Troja
49 kandidater til bedste udenlandske film
2005s Oscarvært: Chris Rock!
Maria Full of Grace
The Passion of the Christ
Shrek 2
Motorcykel Dagbog

DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic WideScreen, 1.85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Slettede scener, bag kameraet, dagbog, hjemmevideo fra M. Night Shyamalans barndom.
The Village

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Gyser
Varighed:103 minutter
Instruktør:M. Night Shyamalan
 
Anmeldelsesdato:26-01-2005
Medvirkende:Som:
Joaquin PhoenixLucius Hunt
Bryce Dallas HowardIvy Walker
William HurtEdward Walker
Adrien BrodyNoah Percy
Sigourney WeaverAlice Hunt
Judy GreerKitty Walker
Se komplet creditliste her

I frygtens dal
 
Amerikanerne kender alt til at leve i et samfund styret af frygt, og det har nu dannet basis for M. Night Shyamalans seneste film, The Village, som ganske fint udforsker årsager til og konsekvenser af at lade et samfunds drivkraft være frygten for en ydre fjende.

Den kærlige tosse Noah er glad for Ivy og for ulovlige udflugter ind i skoven - begge dele bliver livsfarlige for ham.

Copyright:
UIP
Særlingenes paradis
Vi befinder os i det Pennsylvania, som historisk set altid har åbnet sine arme for religiøse sekter af alle afskygninger. I en lille landsby bor en gruppe mennesker helt isoleret fra den øvrige verden, en ekstrem-udgave af den Amish-befolkning, som har sat Lancaster County (hvor filmen er optaget) på landkortet. I en åben dal, omgivet af store skove, ligger landsbyens sten- og træhuse tæt klynget sammen. Man skutter sig nede i lavningen, mens de mørke træer danner en dyster ramme omkring livet for de små 100 indbyggere. Og dystert er det. Man lever fra hånden til munden, sørger for at få blodet blandet så godt som muligt i nye ægteskaber og er helt og aldeles isoleret fra omverdenen. For i skovene lurer monstrene, som ingen har set, men som alle frygter.

Grænselandet
Langs skovgrænsen er der plantet store fakkelstager og en kontrolpost, hvor landsbyens unge på skift holder vagt om natten. De ældre har indgået en stiltiende våbenhvile med monstrene, som går på, at hvis ingen fra landsbyen går ind i skoven, så holder monstrene sig fra dalen – det kræver selvfølgelig en halv gris i offergave, når en dumdristig teenager af og til skal udfordre skæbnen, men i det store hele har freden hvilet over dalen – indtil nu.

The New Stepford Wife - ligheden mellem de to historier om isolerede samfund styret af sær idealisme er ikke ubetydelig.

Copyright:
UIP
Ældrerådet
Byen styres af et ældreråd bestående af de få mennesker, som har grundlagt landsbyen så langt fra den øvrige verden. De kan alle fortælle frygtelige historier om den korrumperede verden, hvor mord og tyveri er en fast del af hverdagen, og det er disse fortrædeligheder, som de vil skåne deres børn for. Alle beslutninger træffes af dem, og de må også forholde sig til den ulyksalige situation, at medicin-lageret for længst er sluppet op. Hvor mange dødsfald kan man forsvare, før nogen må bryde freden med monstrene og begive sig ud gennem skoven?

Den blinde frelser
Kærligheden giver svaret, for da byens trodsige søn Lucius (Joaquin Phoenix) og det blinde livsstykke Ivy (Bryce Dallas Howard) annoncerer deres kærlighed, og tossen Noah Percy i affekt stikker Lucius ned, kaster Ivy sig ud i den vanvittige mission som blind pige at rejse ud i en verden, hun ikke kender noget til. Ældrerådets autoritære figurer forsøger ellers at forhindre rejsen, men Ivys far, rådsmanden Edward Walker (William Hurt), indser, at Ivy på mange måder er den perfekte til opgaven.

Det reelle fjendebillede
M. Night Shyamalan har med sin sjette (eller sin fjerde kommercielle) film flyttet fokus endnu mere fra de kontante gys til historiens menneskelige drama. Et langt stykke af vejen følger vi livet i den lille by, hierarkiet og den stigende trodsighed fra den yngre generation. Lucius er netop en af de frygtløse unge, som konstant betvivler ældrerådets aftale med monstrene, men trodsigheden får tilsyneladende kun monstrene til at blive mere og mere nærgående. Skyldes det mon, at når man reagerer mod ens fjende, så reagerer han tilbage? Eller er der helt andre motiver på spil?
Spørgsmålene er mange og som altid hos Shyamalan, så kommer der et par pludselige skift i historien, som besvarer og uddyber plottet. Producenterne har så inderligt bedt pressen om ikke at skrive for meget i anmeldelserne, men vær advaret: hvis man leder for grundigt efter spor af mulige plottwists, så ender man med at finde dem meget hurtigt. Så lad være med det.

Hvorfor dog?
Shyamalan er på hjemmebane, når den skumle og dystre stemning i landsbyen skal bygges op. Han ynder at lade de yderste hjørner af billedfeltet strejfe det, vi ikke vil se, og især et par scener fra byens vagttårn er skræmmende i al deres paranoide frygt for det ukendte. Knapt så vellykket er den lidt omstændelige skildring af livet i landsbyen. Man irriteres over ældrerådets ideologiske snæversyn og de manglende perspektiver i det isolerede liv – måske savner vi egentlig bare en religiøst dikteret levevis, som kunne forklare trangen til isolationisme, så det hele ikke hang på et par enkelte personers følelse af, hvad der er rigtigt.

Varm luft i kold dal
Som samlet fabel over livet i et skræmt samfund og trodsigheden, der kan ende med at afsløre sandheden, er The Village ganske fin, men replikkerne er for tunge og klodsede til, at selve persondramaet får luft under vingerne på trods af en ellers fin præstation af såvel Ron Howards datter Bryce Dallas Howard som den række af kendte ansigter, der dominerer de øvrige roller. Replikker og personskildringer har aldrig været Shyamalans stærke side, og i takt med, at han skruer ned for volumen på al den ydre staffage, kommer man til at savne lidt mere fyld på de figurer, som engang blot var brikker i det store puslespil. Den varme luft er med andre lige ved at tage over i den ellers så kuldslåede dal, og så bliver risikoen for, at man med succes begynder at lede efter fordækte motiver og mulige overraskelser i plottet alt for stor.
 
DVD-vurdering
Der er en fast tradition for, at M. Night Shyamalan vedlægger en af sine helt tidlige barndomsfilm på dvd-udgivelserne. Således også denne gang, hvor en tidlig hjemmevideo med lidt god vilje giver en forvarsel om en evne til at skabe spænding blandt skovens træer.

Mere interessant er dog det glimrende bag kameraet-program, hvor man selv vælger om man vil se alle de små featuretter samlet, eller hver for sig. Der er ca. 25 minutter i alt, og det passer meget fint på mængden af information.

Ligeledes relevant er det par slettede scener, som instruktøren giver de nødvendige kommentarer med på vejen. Især én af dem har han været ked af at give slip på. Tilsvarende ligegyldigt er en forsøgt dagbog for hovedpersonen Bryce Dallas Howard - alt for kort og uinteressant til at fungere som videodagbog af den type, som ellers ofte kan komme lidt tættere på arbejdet med filmen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (28 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Dane
1-4-2006 12:20
Jeg kan nu godt lide alle hans film.
De har alle en god historie, med gode skuespillere. The Village har godt nok en overraskende twist, meen jeg syns nu den er god alligevel, ved godt mange er stået af netop pga den "twist".
Jeg har dog Signs & Den sjette sans, som mine favoritter.

Laura
1-4-2006 11:46
God film hvis man overhovedet ikke har andet at lave.
Adrien Brody er dog fantastisk.

Johnny Pepperoni
3-11-2005 15:18
Det er jo så helt fair, da smag i sidste ende ikke er noget man kan styre. Det eneste jeg blev stødt over var din kommentar omkring filmen værende fejlfri og være en af de smukkeste film.. .der er jeg ikke enig.

Lorden
3-11-2005 15:04
Jeg har set/hørt alle af disse film undtaget L'intrus.
Det er allesammen meget gode film, helt klart toppen af 2004. Men The village fangede mig bare, selvom den til tider var meget forudsiglig og usammenhængene.

Johnny Pepperoni
3-11-2005 10:35
... og pointen var at de allesammen er fra samme år som The Village (2004).


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film spiller Djimon Hounsou ikke med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google