CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Bourne Supremacy

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Tony Gilroy

Producere:
Paul Sandberg
Frank Marshall
Patrick Crowley

Fotograf:
Oliver Wood

Klipper:
Christopher Rouse

Komponist:
John Powell

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(112 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
06-05-05:
De nominerede til The MTV Movie Awards 2005
07-02-05:
Skuespillerinder går bag kameraet
03-02-05:
Greengrass kaster sig over krigsfilm
24-11-04:
Bourne-instruktør redder The Watchmen
26-07-04:
Box Office Uge 30: Bourne Supreme
24-11-03:
Bloody Sunday-instruktør tilbage til Nordirland
08-10-03:
Urban vs. Damon
18-09-03:
Joan Allen som spionchef
25-06-03:
Brite instruerer Bourne-opfølger
08-11-02:
Doug Liman laver atter action-film
17-07-02:
Flere Ludlum- filmatiseringer
 
Anmeldelser:
02-12-16:
Jason Bourne
02-01-13:
The Bourne Legacy
25-03-10:
Green Zone
03-01-08:
The Bourne Ultimatum
28-12-06:
United 93
14-12-06:
Bloody Sunday
19-03-03:
Manden uden navn
24-09-02:
The Bourne Identity [I]
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Bourne-duellen

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action
Varighed:104 minutter
Instruktør:Paul Greengrass
 
Anmeldelsesdato:23-02-2005
Medvirkende:Som:
Matt DamonJason Bourne
Franka PotenteMarie
Joan AllenPamela Landy
Brian CoxWard Abbott
Julia StilesNicky
Karl UrbanKirill
Se komplet creditliste her

Bournes Europatur
 
Det er nu lidt pudsigt. Bogstavkombinationen J.B. har det tilsyneladende med at fungere godt med agentgenren, så mens James Bond og Jack Bauer, for nu blot at hive to hurtige op af lommen, holder en kort pause, træder Jason Bourne til med en markant agentfilm, der nyder godt af at have fået britiske Paul Greengrass ind som instruktør.

Balancegang under en tysk bro

Copyright:
UIP
Hvem er jeg?
Bourne er udtænkt af forfatteren Robert Ludlum og efter et tidligt forsøg på en filmatisering tilbage i slutningen af 70’erne, hvor Richard Chamberlain faktisk gjorde en ganske fin figur, så var det først med Doug Limans effektive Manden uden navn fra 2002, at Jason Bourne satte sit præg på filmens verden. Bourne er tavs og mystisk – en ægte hævner og alligevel atypisk, fordi han fra første øjeblik er en ukendt i sin egen verden. Vi mødte ham i den første film flydende på havet uden erindring om hvem han var og hvorfor han var endt der. Manden uden navn var et langt stykke af vejen en detektivhistorie, hvor det gjaldt for Bourne om at finde sin rette identitet, og det skete i høj grad samtidig med, at hans agent-instinkter i flere tilfælde reddede både hans og kærestens Maries liv.

Tilbage i spillet
Nu fortsætter historien med Bourne-duellen, hvor Bourne og Marie er flyttet til den anden side af kloden. Her lever de (måske lidt for) afslappet, vel vidende at Bourne i slutningen af den første film fik lukket den særlige CIA-afdeling Treadstone, som han oprindeligt havde arbejdet for. Men nogen vil tilsyneladende gerne have ham bragt tilbage på kortet, for han udsættes for et angreb midt i al den indiske idyl, og så må han tage turen tilbage til Europa for at finde ud af, hvordan og hvorfor hans fingeraftryk pludselig er dukket op på et gerningssted i Berlin.

Karl Urban (fra Ringenes herre) er konstant på jagt efter Bourne.

Copyright:
UIP
Uvished i Berlin
Plottet er egentlig ganske enkelt, men det kompliceres på ægte agentfilm-manér ved at alle holder pokerfjæset og ikke afslører deres egentlige hensigter før i sidste øjeblik. Bourne er igen en tavs maskine, som er bedst, når han handler på instinkt. Løsrevne bidder af hans tabte hukommelse bliver vakt til live, mens han begiver sig op gennem Europa, først til Berlin og siden til Moskva, men om det er for nylig, han har været der og blot glemt det igen, eller om hukommelsestabet dækker over noget, der er foregået for meget længere tid siden, ved hverken vi eller han.

Et godt valg
Der er genvalg til stort set alle spillere, der overlevede den første film, og oveni leverer Joan Allen en rigtig god indsats, som den kvindelige indsatsleder af CIA-styrken, der er på jagt efter Bourne, fordi de tror, at han er skyldig i mord. Den britiske instruktør Paul Greengrass blev noget overraskende hevet ind til at styre arbejdet, men det giver egentlig god mening, når man tænker nærmere efter. I hans effektive drama-dokumentar Bloody Sunday var en af styrkerne den præcise og intense skildring af forberedelserne til den fredsmarch i Belfast i 1972, der endte så blodigt og forfærdeligt. Det går igen her i Bourne-duellen, hvor brikkerne både bevidst og ubevidst konstant bliver placeret og flyttet i det store agentspil, inden det hele går løs – og netop overblikket og evnen til at skabe spænding i fasen op til selve kulminationen kommer filmen til gode.

Superagent
Billederne er tætte og håndholdte, kameraet er stort set aldrig i ro og der klippes hele tiden et par sekunder, før vi havde regnet med det. Det er fremmed for genren, men det giver en god effekt. Vores hovedperson er på flugt, men flygter direkte mod fjenden, fordi han ved, at han kan tage kampen op. Hvis man endelig skulle tale om en svaghed ved hele Bourne-serien, så er det, at han er en så godt som usårlig agent i et realistisk univers. Det går fint an, at James Bond kan slippe af sted med både usikker sex og eksploderende fly, men når man er i en verden uden smukke kvinder og eksotiske badestrande og i stedet må nøjes med tyske baggårde og russiske motorvejstunneller som hovedattraktioner, så virker Bourne overnaturlig stærk. Filmen kan selvfølgelig slå på, at sårbarheden ligger i hans splittede personlighed, men den plager ham nu ikke mere end det passer ind i historien.

På vej mod en 3’er
Det skal nu ikke forhindre Bourne-duellen i at fremstå både vellykket og interessant og med en rimelig chance for at appellere til både nye og gamle fans af genren. Afviklingen af spion-/agentelementerne i historien er præcis og medrivende, især den afsluttende biljagt ryger højt ind på listen over de bedste af den slags, og filmen har med Greengrass ved roret fået en personlig visuel stil, som sikrer tilstrækkeligt med livskraft og energi til det sidste kapitel i trilogien om Bourne, "The Bourne Ultimatum".
 
DVD-vurdering
Afventer dvd fra distributøren

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Orçun
23-7-2007 21:21
Karl Urban had sex with Sawyer's mom, if I recall correctly?

jkcarlo
4-9-2005 20:23
intet nyt under solen!!! the bourne supremacy spiller på alle klicheerne i spiongenren og personligt foretrækker jeg james bond filmenes jargon, der også rummer den humeristiske dimension.
kameraførelsen der debateres meget på siden, kan der indvendes for og imod - jeg synes den giver filmen en god intensitet
*** (tre af seks stjerner)

Sam
26-2-2005 11:46
Jeg syntes ærlig talt at kamera føringen var elendig!!!
Ved hver eneste actionscene begynder kameraet at ryste så pokkers meget at jeg ikke kunne se hvad det var der egentlig skete.
En efterhånden ret kedelig tendens der er kommet i de seneste actionfilm for tiden.
Det ville have været bedre hvis man havde benyttet sig af John Woo-slowmotion-stilen, der kunne man da idet mindste følge med hvad der foregik.

Damien
26-2-2005 11:31
Vil nok nærmere sige at kamera-føringen var p***e irreterende! på mig virkede det (især i scenen med kniv-kampen) som et forsøg på at skjule at action sekvenserne var dårligt skruet sammen.

Blev en smule skuffet over den, men mine forventninger var så osse lagt på et MEGET højt niveau, så det er måske ikke så underligt...

Filmelskeren
15-10-2004 09:20
Så den i Imperial igår. Den kan helt klart anbefales. Den er fuldt ud på højde med den første film og kamera-føringen giver en fantastisk intens oplevelse i action-scenerne. Specielt i den suverænt fede biljagt henimod slutningen. Damon spiller hovedrollen iskoldt. 5/6 stjerner


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brad's Status14/12
Stalins død14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede den unge 'trophy wife' i The Big Lebowski?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google