CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Lydanmeldelse
Hør anmeldelsen her

Ekstra credits
Originaltitel:
Adams æbler

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Anders Thomas Jensen

Producere:
Tivi Magnusson
Mie Andreasen

Fotograf:
Sebastian Blenkov

Klipper:
Anders Villadsen

Komponist:
Jeppe Kaas

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(379 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
16-06-06:
Kirkepris til Adams æbler
16-02-06:
Mads Mikkelsen er den nye Bond-skurk!
07-02-06:
Robert-priser 2006
03-02-06:
Odds på Robert-priser
18-11-05:
Største billetsalg til danske film i 24 år
29-09-05:
Adams æbler til Sundance festival
22-09-05:
Prominente herrer samarbejder
31-08-05:
Dansk film: Bedste halvår i 20 år!
19-04-05:
Adams æbler fik rekordåbning
01-04-05:
Natsværmerpris til to gange Bro
 
Anmeldelser:
12-06-15:
Mænd og høns
26-04-10:
Ved verdens ende
25-02-10:
Parterapi
29-06-09:
Den du frygter
13-10-08:
Flammen & Citronen
26-02-07:
Sprængfarlig bombe
11-10-05:
Solkongen
09-09-03:
De grønne slagtere
02-04-01:
Blinkende Lygter
 
Artikler:
26-03-04:
Premiereinterview: Paprika Steen
19-03-03:
Premiereinterview: Anders Thomas Jensen
30-10-00:
Anders Thomas Jensen: I instruktørstolen
 


Adams æbler

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Komedie, Drama
Varighed:97 minutter
Instruktør:Anders Thomas Jensen
 
Premieredato:15-04-2005
Medvirkende:Som:
Ulrich ThomsenAdam
Mads MikkelsenIvan
Nicolas BroGunnar
Ali KazimKhalid
Nikolaj Lie KaasHolger
Gyrd LøfqvistPoul
Se komplet creditliste her

Mellem det gode og det onde
 
Efter den populære action-komedie Blinkende Lygter og den mere absurde komedie De grønne slagtere samler Anders Thomas Jensen med sin tredje spillefilm som instruktør, Adams æbler, op på den grundlæggende alvor, der også har præget hans manuskriptsamarbejder med andre instruktører.
Alvoren er stadig pumpet op til bristepunktet af kulsort humor. Dialogen er knap så skarp, som han har vænnet os til, men til gengæld kommer historien længere ud i krogene og løfter tilskueren igennem en besynderlig og aldeles særegen film om kampen mellem det gode og det onde.


Copyright:
Nordisk Film, Foto: Rolf Konow
Nynazisten og præsten
Filmens første møde slår hurtigt tonen an. Nynazisten, den diagnosticeret onde Adam, bliver sat af en bus på landet. Han bliver hentet af præsten Ivan, som over de næste tre måneder skal besørge hans tilpasning til samfundet efter et fængselsophold. Der findes ingen onde mennesker ved klosterkollektivet. Den slags tror man ganske enkelt ikke på.
Det lykkes da også hurtigt Ivan at få givet Adam et formål med sit liv: Han skal passe det store æbletræ udenfor kirken, høste æblerne og bage en æblekage.
Selvom Adam umiddelbart ikke kan stille noget op overfor den nærmest sindssygt gudsbevidste præst, der konstant argumenterer med forvrængede bibelcitater, og, fornemmer man, uden de store problemer ville kunne snakke fanden et øre af, har han dog ikke til sinde at lægge sin ondskab på hylden. Hans eget mål med opholdet bliver derfor at knække Ivan og få ham til at indse, at han lever i en illusion.

Sarkasme til kanten
Selvom historien udspiller sig på kanten til Morten Korch-landet, som igen er blevet et lukrativt sted at lave film for de danske producenter, så har man sjældent set en så stærk grad af sarkasme i en dansk film.>Anders Thomas Jensen har tidligere gået efter grænsen, men denne gang kommer han meget, meget tæt på, måske netop fordi, det handler om noget så personligt som troen. Det viser sig hurtigt, at Ivans illusion er så blændende tydelig, at den endda har en medicinsk betegnelse. Han blev udsat for pædofili som barn og har mistet sin kone. Under hans vinger er også den drikfældige voldtægtsmand Gunnar og tankstations-røveren og indvandreren Khalid, som trods Ivans forsikringer, på ingen måde er blevet guds bedste børn. Det er således også svært at grine uden også at få en underlig smag i munden.


Copyright:
Nordisk Film, Foto: Rolf Konow
Overraskelser og krumspring
Mads Mikkelsen er god i rollen som præsten, en stærkt forstørret kliche, der konstant vender den anden kind, men aldrig ryggen, til problemerne. Ulrich Thomsen er mere tilbageholdende som Adam, men rammer den kyniske tone præcist. Trods de dystre drejninger, pibler det konstant med sjove scener, som ikke mindst kendingen Ole Thestrup endnu engang hjælper godt på vej. Nicolas Bro får aldrig noget stort spillerum i rollen som Gunnar og Ali Kazims replikker som Khalid fortoner sig i et pænt uskarpt opkog af klicheer og forsøg, der aldrig helt vil slå igennem.
Det markant usædvanlige univers giver dog grundlæggende plads til så mange overraskelser og krumspring, at fortællingen får et stærkt greb om publikum. Ikke alle knæk i kurven er lige effektive, men man føler sig underholdt på en interessant måde undervejs, og den sortsynede og på en gang komiske og kosmiske provokation følges helt og aldeles til dørs.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (23 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
lars
24-11-2010 08:59
den er så mega grineren filmen!!!!

'
30-5-2010 00:12
"Adam, måske sku du hente nogen af de småkager som Sarah så godt kan li".. Hahaha!

xx
14-5-2010 23:25
Mørk, dyster, grænseoverskridende, melankolsk og mærkelig. Men geniale dialoger. Og så længe man ved at det hele bare er én stor komedie, gør det egentlig ikk så meget at den er alle ovennævnte ting. Helt okay film ;D

lala
1-4-2009 17:06
en fantastisk god film og såååå sjov! elsker den, men træls slutning.

bob
27-8-2008 16:43
sjov.. men også en lidt mærkelig film! *** 3 stjerne ;)
kh BOB! :D


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har Morten Arnfred ikke instrueret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google