CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
5x2

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2004

Manuskript:
François Ozon, EmmanuÚle Bernheim

Producere:
Olivier Delbosc
Marc Missonnier

Fotograf:
Yorick Le Saux

Klipper:
Monica Coleman

Komponist:
Philippe Rombi

Censur:
Tilladt for alle over 11 Ă„r

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(7 stemmer)

Links
François Ozons website

LÊs ogsÄ...
Nyheder:
13-06-05:
Box Office uge 23: Sikker sejr til Mr. and Mrs. Smith
01-02-05:
NatFilm 2005 i støbeskeen
14-09-04:
Leigh sejrer i Venedig
08-07-04:
IrrĂ©versible forbydes måske i Australien
29-01-03:
Nolan genopliver Batman
28-01-03:
8 kvinder fører an i Frankrig
 
Anmeldelser:
11-05-17:
Springtur i Toscana
30-03-17:
Frantz
28-10-14:
Selv i de bedste hjem
26-10-11:
Potiche
06-06-08:
Angel
27-10-06:
Tid til afsked
09-08-04:
Swimming Pool
09-02-04:
Irréversible
11-08-03:
8 kvinder
28-10-02:
Under sandet [Ozon]
12-12-01:
Memento
26-01-01:
Dråber på hede sten
 
Artikler:
20-01-01:
Baggrundsinterview: François Ozon
 


5x2

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:90 minutter
Instruktør:François Ozon
 
Premieredato:08-04-2005
Medvirkende:Som:
Valeria Bruni TedeschiMarion
Stéphane FreissGilles
Géraldine PailhasValérie
Françoise FabianMonique
Michael LonsdaleBernard

Vejen til en skilsmisse
 
Fem gange to er ti, og så er den ikke forfærdeligt meget længere. "Hvad du ser" er i høj grad "hvad du får" i den seneste film af den ihærdige franske instruktør François Ozon. Selvom om historien fortælles igennem fem kapitler, hvor der for hvert kapitelskifte spoles et stykke baglæns og køres forlæns igen, så er der faktisk tale om Ozons mest ligefremme film til dato.


Copyright:
Camera Film
En skilsmisse
Vi starter med en skilsmisse. I den første helt udspillede scene gennemgår advokaten betingelserne punkt for punkt, og Gilles og Marion (spillet af StĂ©phane Freiss og Valeria Bruni Tedeschi) lytter henholdsvist distræt og opmærksomt. Efterfølgende lægger de sig på sengen på et hotelværelse, hvor de har aftalt den endelige afsked. Marion fortryder, men Gilles presser på, og det ender i voldtægt. Spændingen er klar. Hvem er disse to mennesker? Hvordan kunne det gå så galt? Og ikke mindst, hvordan kunne noget, der gik så galt, overhovedet være gået godt fra starten?

Nysgerrigheden pirres
Som han har tidligere har vist det med sin stribe af stilsikre film, herunder det psykologiske forfatterdrama Swimming Pool, kitch-krimien 8 kvinder, Under sandet om en kvindes tab af sin mand og Fassbinder-filmatiseringen Dråber på hede sten er Ozon en instruktør med et visuelt overblik ud over det sædvanlige, men ikke mindst også en evne til at løfte det klassiske franske filmdrama med stærke temaer og historier og ved at give plads til et imponerende præcist skuespil, hvor magien på lærredet altid har høj prioritet. Ozons engagement består i høj grad i undersøgelsen af sine karakterer, og det er grundlæggende også den nysgerrighed, der skaber spændingen i filmene. 5x2 lever helt op til de foregående, mere komplekse filmfortællinger.


Copyright:
Camera Film
Forfra bagfra
Hvor klassiske krimier i forskellige variationer var inspirationer for både 8 kvinder og Swimming Pool, er det narrative forbillede i denne omgang ret indlysende Christopher Nolans effektfulde psykologiske thriller Memento, og ikke mindst Gaspar NoĂ©s franske drama IrrĂ©versible, der opruller baggrunden for en blodig hævnrus. Begge disse film bryder også med den klassiske kronologiske fortælling ved at starte med slutningen og springe tilbage i tiden derfra. Hvor Memento effektivt bruger det narrative forløb til også at skildre sin egentlig historie om hovedpersonens manglende korttidshukommelse, kommer IrrĂ©versible undervejs mod sin begyndelse i højere grad blot tættere og tættere på at afsløre sit grundlæggende vaklende dramatiske fundament.

Dyb og tilgængelig
Som baggrundshistorien op til skilsmissen i 5x2 oprulles, og vi blandt andet oplever Gilles sidde afventende i sin bil, velvidende at Marion ligger på hospitalet i gang med at føde deres barn, deres bryllupsnat, hvor Marion forsvinder i skoven, og deres første møde på et italiensk feriested, nærmer filmen sig den samme problem som IrrĂ©versible. Men i stedet for primært blot at lade strukturen være en effekt, bruger Ozon udgangspunktet til en mere tilbundsgående undersøgelse af det opløste ægteskab, prydet med små, skarpe betragtninger af både lykkelige, desperate og tragiske situationer, der på nuanceret vis peger på det kendte udfald. På den måde giver den forholdsvis simple dekonstruktion af fortællingen og sammensætningen af kapitlerne i omvendt rækkefølge mening, og man ville ganske enkelt ikke kunne have forestillet sig filmen anderledes.

Åbner sig for publikum
Der er ikke tale om original filmkunst, og man oplever med 5x2 i det hele taget en François Ozon, der åbner sig for et bredere publikum, som han også gjorde det med 8 kvinder, og nu helt synes at være vokset ud af rollen som fransk films 'enfant terrible'. Han har formået at lave en elegant kombination af dybde og tilgængelighed. Selvom historiens grundlæggende slutning er dybt ulykkelig, så er den i det mindste overstået fra starten. Og nok er strukturen set før, men der er tilpas meget gods i fortællingen undervejs til at netop denne historie kan bære at genbruge den.
 
Deltag i debatten:
Navn:
IndlÊg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag pÄ stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem lavede musikken til An American In Paris?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sűg pć Google