CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Lydanmeldelse
H酶r anmeldelsen her

Ekstra credits
Originaltitel:
La mala educaci贸n

Produktionsland:
Spanien

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Pedro Almod贸var

Producere:
Agust铆n Almod贸var
Pedro Almod贸var

Fotograf:
Jos茅 Luis Alcaine

Klipper:
Jos茅 Salcedo

Komponist:
Alberto Iglesias

Censur:
Tilladt for alle over 15 氓r

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(82 stemmer)

L忙s ogs氓...
Nyheder:
09-02-05:
Almod贸var tilbage til kvinderne - og Pen茅lope Cruz
31-01-05:
14 priser til Amen谩bar i Spanien
13-12-04:
LA & NY elsker Sideways
23-11-04:
Box Office uge 47: Eventyrhelt taber næsten til SvampeBob
21-09-04:
Finalisterne klar til årets European Film Awards
17-09-04:
Almod贸var hædrer Allen
18-03-04:
Almod贸var slæbes i retten af konservative
16-07-03:
Almod贸var sender Bernal i flamenco-skole
 
Anmeldelser:
08-09-16:
Julieta
21-08-09:
Brudte favntag
27-02-07:
Volver
09-08-04:
Swimming Pool
29-04-03:
Kika
29-04-03:
Kødet skælver
29-04-03:
Alt om min mor
29-04-03:
Tal til hende
 
Artikler:
18-04-05:
Dvd-udgivelse: Almod贸var-kavalkade
12-05-04:
Cannes '04: Det store cirkus
11-10-02:
Premiereportræt: Pedro Almod贸var
07-03-01:
Spansk film: Diktatur, identitet, transvestit
 

L忙s ogs氓...
I temaet Pedro Almod贸var:
 
Dvd-udgivelse: Almod贸var-kavalkade
Premiereportræt: Pedro Almod贸var
Tal til hende
Alt om min mor
Kødet skælver
Kika

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Slettede scener, making of-montage, trailers, pressemateriale
Dårlig dannelse

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:106 minutter
Instruktør:Pedro Almod贸var
 
Anmeldelsesdato:08-04-2005
Medvirkende:Som:
Gael Garc铆a BernalIgnacio
Fele Mart铆nezEnrique
Javier C谩maraPaca
Llu铆s HomarSr. Manuel Berenguer

Transitioner
 
Den unge mandlige forfatter og skuespiller Ignacio opsøger sin gamle ven Enrique, der nu er blevet filminstruktør. De har ikke set hinanden, siden de som børn gik på en streng katolsk kostskole sammen. Dengang gik det galt. Præsten og litteratur-underviseren Manolo forelskede sig i Ignacio, og da det gik op for ham, at der også var stærke følelser på spil mellem de to drenge, ekskluderede han rask væk Enrique fra skolen.

Tråde fra klassisk melodrama og klassisk film noir går op i en høj spidsmoderne enhed i Almod贸vars seneste film, der er det stærkeste, frækkeste og afgjort mest modige homo-drama i stort format nogensinde.
Copyright:
Sandrew Metronome
Tilbageblik
Ignacio, der nu foretrækker at blive kaldt Angel, giver sin gamle ven et manuskript, og inden længe er instruktøren dybt begravet i læsningen, og publikum bliver taget med tilbage i tiden. Her klæder Ignacio sig som kvinde og opsøger kostskolen for at få endegyldigt hævn over Manolo. Da det er lykkes, efterlader han et manuskript 鈥 det samme som Enrique sidder og læser 鈥 og nu er det Manolo, der begynder at læse, mens publikum bliver taget med endnu længere tilbage i tiden til dengang på kostskolen med Ignacio og Enrique.

Hvirvlende handling
At forsøge at give et dækkende handlingsreferat af Dårlig Dannelse ville, som med flere af de øvrige film af den spanske mesterinstruktør Pedro Almod贸var, være noget nært omsonst. Handlingen hvirvler ind og ud af sig selv, og ofte er netop d茅t en del fortællingen. Der er tale om helt igennem genialt filmhåndværk, og Almod贸var understreger endnu engang sin position som en af sit felts største kunstnere.

Her har vi så latino-lover Gael Garc铆a Bernal, fra en lidt anden side end sædvanlig. Han leverer mere end 茅n af filmens fortrinlige præstationer.
Copyright:
Sandrew Metronome
Ikke kontroversiel
Få forstår som Almod贸var at pakke holdninger og samtidsskildringer ind som regulær filmpoesi, og man kan roligt glemme alt om bitre kostskolefortællinger og håndgribelig systemkritik. Faktisk er der slet ikke tale om den direkte konfrontation med den katolske kirke, som visse af filmens forskrækkede kritikere gerne har villet give indtryk af. Skærer man ind til benet, er der i det hele taget tale om en film, der nærmere virker kontrolleret end ligefrem kontroversiel.

Trans-
Normalt anvender man udtrykket 'la transici贸n' om overgangen fra Francos fascisme til demokrati i Spanien fra 1975 og frem. Perioden er langt fra det eneste, der kan hæftes 'trans' på i denne film, og det er måske i virkeligheden, der Almod贸var gerne vil hen: Til en udvidelse af begrebet om, hvad det er, den traditionstunge nation stadig mangler at få med i sit opgør med fortiden.

Naturlig provokation
De homoerotiske undertoner i flere af hans tidligere film er her blevet til ligefremme overtoner. Det er bøsserne, der spiller førsteviolin, og der er kun få kvinder med i filmen i det hele taget. Der er ganske enkelt tale om det stærkeste, frækkeste og afgjort mest modige homodrama i stort format nogensinde. Det kan virke som en enorm provokation, men på samme tid føles det også helt og aldeles naturligt.
For udover filmens flydende transitioner mellem køn og seksualitet underbygger også transitionerne i fortæller-perspektiverne og karaktererne i det hele taget, d茅n pointe, at den nye tid synes at kræve en anerkendelse af helt anden form for følsomhed end den macho-orienterede, som historien har overleveret.

Spidsmoderne enhed
Samtidig med at filmen holder et tæt forhold til sin samtid, er der også tale om en stilmæssig tour-de-force, hvor tråde fra klassisk melodrama og klassisk film noir går op i en høj spidsmoderne enhed. Det bliver til benhård klassisk krimi i sidste halvdel, hvor produktionen af filmen, som man i store træk lige har set, går i gang. Men samtidig væves der også på de melodramatiske strenge i en sådan grad, at dynamikken i fortællingen efterhånden begynder at udvandes.
Man kunne kalde filmen en slags nyklassisk europæisk art-thriller, lidt a la Fran莽ois Ozons Swimming Pool, men historien overskygges her i endnu højere grad af stilen. Billederne og stemningerne flyder af sted med forbilledlig effekt og et noget nært hypnotisk resultat. Almod贸var fortæller film med fløjlshandsker.
 
DVD-vurdering
Af KCL

Det er på høje tid, den gode spanske instruktør viser sig fra sin dannede side og sætter sig ned ved mikrofonen for at indtale et kommentarspor. Men også på hans seneste dvd-udgivelse må vi undvære. I stedet har man sluppet billigere med et par slettede scener, en making-of i skrabet montagestil, en række trailers og tv-spots, et fotogalleri samt filmens internationale flot opsatte pressemateriale i pdf-format. Sidstnævnte er faktisk langt det mest interessante - og kan i øvrigt læses på filmens hjemmeside. Pedro Almod贸var giver nemlig en af sine klassikere, auto-interviewet i skizofren chitchat-stil, som sagtens kunne danne præcedens for alle instruktører, der foretrækker sine egne fjollede spørgsmål fremfor journalistens. En sjov lille mulighed for at se, hvilke spørgsmål instruktøren gerne vil stilles 鈥 og hvilke han helst undgår. For eksempel kunne det jo have været spændende at høre mere om samarbejdet med Gael Garc铆a Bernal, der efter nogle af skuespillerens udsagn at dømme ikke var helt smertefrit.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl脙娄g:

Seneste kommentarer: (6 i alt - L忙s alle)
 
ForfatterIndl忙g
Kapri
28-10-2011 05:08
I rlealy appreciate free, succinct, reliable data like this.

cover
19-6-2005 21:30
Jeg synes godt, de kunne have skrevet på dramet, at det var et udpenslet homo-drama. Nu er jeg jo fx ikke bøsse, og kender ikke meget til udgivelser i den retning. Men synes det er lidt ligesom at på prakket en eller anden religion på sig, her er dørsælgeren bare en homse.

Men hvis man er bø, så er filmen garanteret fantastisk.

Lars A
3-12-2004 22:20
For mig grænseoverskridende...

søren
15-10-2004 23:50
Dårlig Dannelse er en meget velspillede film.... værd at se!!

Thomas
9-10-2004 01:15
At se "Le mala educaci贸n" er som at blive anbragt i et forunderligt univers, hvor opdragelse er præget af frygt, straf og følelse af skyld. Alle personerne i filmen vælger risikoen, de mørkeste og perniciøseste retninger i livet. Og ikke mindst præsten, der på samme tid begår overgreb og elsker sit offer så inderligt. Ingen vidner jo 鈥滸ud鈥.



 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sv忙rdet25/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har Dianne Wiest ikke spillet mor til?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
S鴊 p Google