CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
1:1

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Kim Fupz Aakeson

Producere:
Ib Tardini

Fotograf:
Kim Høgh

Klipper:
Molly Marlene Stensgaard

Komponist:
Kåre Bjerkø

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(76 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
07-11-06:
1:1 blev 3 i Lübeck
19-10-06:
Dansk film til London
16-01-06:
Mere dansk i Berlin
 
Anmeldelser:
26-06-13:
Skytten
28-02-13:
Skytten
14-11-08:
Lille soldat
04-08-04:
Forbrydelser
14-08-02:
Små ulykker
 


1:1

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Drama
Varighed:91 minutter
Instruktør:Annette K. Olesen
 
Premieredato:27-01-2006
Medvirkende:Som:
Mohammed-Ali BakierShadi
Joy K. PetersenMie
Anette StøvelbækSøs
Helle HertzBonnie, mormor
Subhi HassanTareq
Jonas BusekistPer
Se komplet creditliste her

Skæve størrelsesforhold
 
Kvindelige danske instruktører som Lone Scherfig, Susanne Bier og Paprika Steen har de senere år i særlig grad dyrket hverdagsskildringen og i fælles front formået at tegne et præcist og punktligt billede af os danskere i stærke hr. og fru Jensen-dramaer, typisk spundet op om en ulykkelig hændelse og følgerne heraf. Biluheldet har f.eks. været særligt populært som dramaturgisk redskab, men i Annette K. Olesens nye film 1:1 overtager det mere nutidigt samfundsbetændte indvandrevoldstema dagsordenen. Til gengæld rækker ’fornyelsen’ ikke meget længere end dertil.


Copyright:
Nordisk Film - Per Arnesen
Sort og hvidt
I en voldsplaget københavnsk forstadsghetto, af den slags som Nyhederne ynder at stille linserne skarpt mod, bliver teenageren Per en fredag aften slået halvt ihjel. Pers familie bor i et større boligbyggeri, der meget vel har taget sig nydeligt ud på tegnebrættet, men i størrelsesforholdet 1:1 viser sig ædt op indefra af frygt - af såvel danske som nydanske beboere. Pers søster Mie er kæreste med den palæstinensiske Shadi, hvis storebror kom blodsindsmurt hjem på gerningsnatten, men kan Shadi konfrontere sin egen bror, og hvor længe kan han skjule mistanken for Mie? Alt imens ser de unges familier til på sidelinjen, og gode viljer, fordomme og følelsesmæssige forviklinger farer vild i søgen efter sandheden, kærligheden og retfærdigheden.

Mangel på føling
Desværre savner 1:1 dels den nuancerede indføling med sine figurers ulykkelige tilstande og dels den ubarmhjertige styrke, som Olesen udviste i hhv. den lille mosaiske perle Små ulykker og dogmeværket Forbrydelser. De centrale skuespillere forsøger bravt at puste liv i deres spinkle roller, men det virker sjældent, og afspejler sig endnu sjældnere positivt ift. historiens fremdrift. Annette Støvlebæk er som mor-figuren det bedste eksempel. Hun udvikler sig på intet tidspunkt og svæver blot omkring fortællingen som en fortænkt stereotyp fremstilling af ’den fortvivlede forælder’. I stedet fjerner hun fokus og er hele vejen igennem i bedste fald ligegyldig.


Copyright:
Nordisk Film - Per Arnesen
Ude af fokus
1:1 lider desuden under en mager, næsten udmagret æstetik. De triste, grålige og til tider uskarpe billeder og de malplacerede indsæt af hjemmevideooptagelser, fra før Per blev overfaldet, gør hverken æstetisk eller narrativt indtryk. Det virker kunstigt – et akavet og eklatant forsøg på at trykke på følelsesregisterets knapper. Flere vitale øjeblikke, som da Mie overhører lægens dom over sin bror, præsenteres på samme måde med en række nære og dialogløse indstillinger, der alt for eksplicit forsøger at skildre det store følelsesladede øjeblik.

Den jævne middelvej
Samme forfejlede altfavnende tilgangsvinkel gør sig gældende i fortællingens udvikling. 1:1 vil både gerne være socialrealisme og ’who-dunnit’-spænding, og det går ikke godt sammen. Tværtimod er det med til at spænde ben for en egentlig stillingstagen. Det, der kunne have været et virkningsfuldt og slagkraftigt indlæg i samfundsdebatten, ender som en gennemsnitlig mellemløsning, hvor både rapkæftede nydanskere og fordomsfulde ærkedanskere får på puklen fra lærredet – og alle går lige upåvirkede hjem.

Skuffende indsigt
1:1 er udtaget til den såkaldte ’Panorama’-serie ved den forestående Berlinale, men det må tilskrives instruktørens tidligere meritter og den stærke tradition, filmen viderefører. For Annette K. Olesens forsøg på at skildre de gode viljers vildfarne færd i utryghedens forstadssamfund anno 2006 er desværre blevet for ukonsekvent og indifferent i såvel sin dramaturgi som stillingtagen. Som tilskuer føler man sig hverken beriget, berørt eller indsigtsfuldt beskrevet.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (17 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Thututt
11-1-2013 13:24
y some of the superstars. Thus, the watch maaufncturers will cooperate with the famous people. They were invited as the prolocutor. After their adv xperienced a fast developing period in which science and technology bring a lot of progress and changes in every field of our life. Mobile ph e of those with charm bracelet are in touch with some of those with alligator straps and the exact common features can be observed in Fossil men\' Some will feel uncomfortable on theirFifth, do not take cell phones as chest ornaments. Many fashionable people like to put their cell phone s. So, the mysterious repair what some tips, what teacher told us what he could watch the secret of collection? Don\'t think the stripes trend is only adopted in clothes; it can also work in other part of your outfit. You can use them in your fashion hat or your en updates to a 3 inches LCD with 460 thousand pixels. Users can finish the photographing only by the LCD instead of the optical viewfinder. them have the same operation speed. In what ways my phone does better in a particular aspect than the others would be something attracting are so eye-catching function. You may check the specification information one by one on the webpage. For men, wearing IWC watch is for successful people. You may determine the best one for yourself as per unique understanding on IWC culture and spirit. And such culture is activities timepieces, bracelets timepieces, and many others. Each of them is true section of paintings but will totally boosts your own self- of women for they are simultaneously with fabulous design, superior quality and valuable fame. What is more, these imitation handbags are durable ina0 ng more and more sophisticated, it seems impossible to defend effectively. However, if we are cautious enough to leave no chance to thieves staring at his beatiful eyes through the jumping candle light since time was considered to be the most important thing to busy citizens! t successfully converts the exact mid-century modern art and architecture design and style impression into forms and fashions that are distinctiv

Daniellllllllla:p
17-9-2007 13:44
hey sexy wow
Prøøv hør her . Mohammed-ali er min kæreste Tøsser Såå fiis af hahah . >vi har 2/½ år idaq :-*





basse
21-6-2007 22:17
fuck den er dårliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiig en kæmpe skuffelse

Riri
21-2-2007 16:29
Hey ;)

Jeg var inde at se præmieren, og jeg vil helt sikkert anbefale de fleste også at se den. Den minder meget om vores dagligdag og utrygheden der finder sted overalt. Men alt i alt har filmen en god handling og spilles af nogle rigtige gode skuespillere...

:)

Julia og Kirstine
22-10-2006 16:14
Hej, Nu har vi så set filmen, vi synes at filmen er rigtig go med en fed handling. Og der er en masse lækre fyrer med i. Især ham Mohammed Ali Bakier. Og er der nogen af jer der ved om han måske har en fanbrevkasse? Det ærgerlig ved filmen er slutning, fordi man ved ikke hvad der sker med Per og Shadi. Men den er kanon opvækkende til en to'er.

Knus Julia og Kirstine


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad gjorde Harvey Keitel efter at have læst manuskriptet til Tony Buis vietnamesiske Tre årstider?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google