CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Dag och natt

Produktionsland:
Sverige, Danmark

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Peter Asmussen, Simon Staho

Producere:
Anne Katrine Andersen
Jonas Frederiksen

Fotograf:
Kim Høgh

Klipper:
Åsa Mossberg

Komponist:
Joachim Holbek

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(55 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
17-05-06:
Ny film fra Simon Staho
18-02-05:
Bagland-instruktør laver næste film i Sverige
21-01-05:
Bodil-nomineringerne 2005
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
21-09-04:
Simon Stahos Dag og Nat udtaget til Chicago
05-04-04:
Kiarostami og Loach går sammen
 
Anmeldelser:
20-04-17:
Du forsvinder
12-09-14:
En du elsker
15-08-14:
Mig ejer ingen
05-06-14:
Miraklet
22-03-13:
Hypnotisøren
23-02-12:
Hamilton: I nationens interesse
04-10-11:
Beyond
23-06-11:
Magi i luften
01-03-11:
Hævnen
27-11-09:
Kærlighedens krigere
03-09-09:
Mænd der hader kvinder
16-10-08:
Himlens hjerte
03-06-08:
Daisy Diamond
24-07-06:
Bang Bang Orangutang
 
Artikler:
11-03-02:
Maria Bonnevie: Skandinavisk stjerneskud
10-11-00:
Pernilla August - Et kaos omkring sig
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2,35-1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Dokumentarfilmen Nat og dag.
Dag og Nat

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:90 minutter
Instruktør:Simon Staho
 
Anmeldelsesdato:05-09-2005
Medvirkende:Som:
Mikael PersbrandtThomas
Sam KesselSønnen
Lena EndreKonen
Maria BonnevieElskerinden
Michael NyqvistVennen
Pernilla AugustSøsteren
Se komplet creditliste her

Det skandinaviske mørke
 
Seks år er der gået siden debutspillefilmen Vildspor. Nu er den 32-årige danske instruktør og manuskriptforfatter Simon Staho til gengæld også klar med endnu en film i internationalt format, i form af et stærkt, voksent og voldsomt drama. Den svensk producerede og spillede Dag og Nat har allerede været på international festivalturn√©, og nu er turen kommet til en lille række danske biografer.


Intenst spil
Hvorfor filmen kun får premiere i fire biografer i Danmark er lidt af en gåde. Filmen byder på intenst spil af en række af Sveriges stærkeste skuespillernavne, herunder Mikael Persbrandt, Lena Endre, Pernilla August, Michael Nyqvist, Fares Fares, Tuva Novotny og Maria Bonnevie. De gør sig alle sammen ganske glimrende, og mere væsentligt behandler filmen i direkte vendinger et af de spørgsmål, der er blevet kaldt det eneste væsentlige, nemlig spørgsmålet om selvmord.

Det væsentlige spørgsmål
Er livet værd at leve? Er det til at bære? Ikke for den 40-årige arkitekt Thomas. Hans beslutning står ikke til diskussion, og ligesom i filmens klare forbillede, iranske Abbas Kiarostamis Guldpalmevinder Smagen af kirsebær fra 1997, er man også som publikum overbevist fra starten. I begge film er der tale om en mand, der kører rundt i sin bil på sin sidste dag, mens han lukker de sidste løse ender undervejs.
Kun en række skarpt iscenesatte og stærkt følelsesmættede afskedsscener adskiller Thomas fra sit endelige. Og mens han først på mest brutale og nødvendige vis siger farvel til sin søn, siden sin ven og sin elsker, får afklaret forholdet til sin fraskilte kone og slutteligt nærmer sig det endelige opgør med familien, som ligger til grund for hele hans væsen, nærmer man sig også en forståelse for beslutningen.

Direkte mod mørket
Hvor Kiarostami trods alt også bevæger sig i lyset, lader varmen fornemme og i det hele taget også giver poesien plads i sin film om det moderne menneske, der har besluttet sig at sige endegyldigt fra, dykker Staho mere direkte ned i mørket, uddyber den kolde og dystre side af det skandinaviske sjælelandskab og holder sig til en grum og brutal realisme. Han skærer ind til benet, og lidt til.
Det gør kort sagt filmen til en af de mest konsekvente og stærkeste dramaer fra den skandinaviske skuffe længe, og hvis man har mod på at se det menneskelige mørke i øjnene, så er der stof til eftertanke lige her.

Filmen har premiere den 26. november i Dagmar i København, Palads i Århus, Caf√© Biografen i Odense og Astoria i Aalborg.
 
DVD-vurdering
(af -FAV)

Ekstramaterialet består af dokumentarfilmen Nat og Dag, hvor fem helt almindelige mennesker fortæller om deres erfaringer med trangen til at begå selvmord. Det er enkelt og dybfølte fortællinger, som tematisk hænger godt sammen med hovedfilmen, men ikke udvider oplevelsen af denne på nogen nævneværdig måde.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Charimon
19-2-2012 03:54
hey there:)Glad to find your blog!I have jeinod a very nice website that offers free signup and has absolutely 100% amateur chicks,including me!!! Give it a try! Free sign up and search for me ?Dahiana? .

e5yey
18-9-2008 08:45
dfhgdyh

Troels Andersen
20-12-2004 16:59
Fint drama, der nok i virkeligheden er bedst egnet til en mindre teaterscene ...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Efter stormen25/5
Sweet Dreams25/5
Alt eller intet25/5
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge24/5
Safari24/5
Free Fire24/5
3 ting18/5
Cézanne og Zola18/5
Alien: Covenant17/5
Kong Arthur: Legenden om sværdet11/5
Flere bio-anmeldelser
 
Syng1/5
American Honey28/4
Arrival24/4
Rogue One: A Star Wars Story18/4
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken italiensk skuespillerinde medvirker i blandt andet Matrix-filmene og Tears of the Sun?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google