CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A History of Violence

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Josh Olson

Producere:
Chris Bender
David Cronenberg
J.C. Spink

Fotograf:
Peter Suschitzky

Klipper:
Ronald Sanders

Komponist:
Howard Shore

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(115 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
19-09-07:
Publikum i Toronto vælger Cronenberg
27-09-05:
Box Office uge 38: Flightplan flyver højere end død brud
30-06-05:
Længe ventet film åbner Toronto
03-08-04:
Viggo får stjernestøtte
10-06-04:
Viggo M i Cronenberg-film
 
Anmeldelser:
02-11-12:
A Dangerous Method
08-06-10:
The Road
18-05-09:
Appaloosa
23-04-08:
Eastern Promises
12-12-06:
The King
25-08-03:
Spider
24-05-00:
eXistenZ
 
Artikler:
20-01-06:
Oscar 2006: BAFTA-nomineringerne
13-01-06:
Central Ohio Film Critics - vinderne
10-01-06:
Chicago Film Critics - vinderne
09-01-06:
National Society of Film Critics - vinderne
06-01-06:
WGA: 2005s bedste manuskripter
04-01-06:
Oscar 2006: Kansas City Film Critics - vinderne
22-12-05:
Oscar 2006: Toronto Film Critics - vinderne
13-12-05:
Oscar 2006: Los Angeles Film Critics Circle - vinderne
13-12-05:
Oscar 2006: Critics Choice Awards - de nominerede
 


A History of Violence

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama, Thriller
Varighed:96 minutter
Instruktør:David Cronenberg
 
Premieredato:11-11-2005
Medvirkende:Som:
Viggo MortensenTom Stall
Maria BelloEdie Stall
William HurtRichie Cusack
Ed HarrisCarl Fogaty
Ashton HolmesJack Stall
Heidi HayesSarah Stall
Se komplet creditliste her

Hvem er Tom Stall?
 
Cronenberg er igen ude i et ærinde for at kortlægge grænselandet mellem virkeligheden og det uvirkelige, men kommer ikke tilbage med så meget, som han gik efter. Og Viggo Mortensen hjælper ham desværre ikke.

En mand med en mørk fortid eller familiefar udsat for et komplot?

Copyright:
SF Film
Den nye Cronenberg
Der er løbet meget film gennem fremviseren, siden canadiske David Cronenberg lavede b-films-hit som The Fly, chokerede med en filmatisering af en ufilmatiserbar roman, William Burroughs’ "Nøgen frokost", eller forargede et festivalpublikum med Crash, en bizar historie om sex og kolliderende biler. Men i 2002 drejede Cronenberg pludselig rundt og slog en helt ny underspillet tone an i Spider, hvor den iøjespringende vold pludselig var afløst af et psykologisk mareridt i Ralph Fiennes fortolkning. Instruktørens gore-hungrende fans, der havde fulgt ham trofast op gennem firserne, var selvfølgelig skuffede, men selvom de får lidt mere blod i den 'lovende' titel A History of Violence, er det stadig det psykologiske drama under overfladen, der er begyndt at optage Cronenberg mere end de opsprættede lemmer. Han mestrer det ikke endnu.

Fortiden ankommer
Det er vores Viggo, som han især er begyndt at hedde efter Ringenes herre, der spiller hovedrollen. Tom Stall er en godmodig nobody, der bestyrer en mindre diner i en fiktiv flække kaldet Millbrook, Indiana – opkaldt efter byen Millbrook, Ontario, hvor filmen er optaget. Tom er hverken helt i byen eller som familiefar, men det ændres en dag, hvor spisestedet udsættes for røveri og Tom pludselig gør kort proces med de uindbudte gæster. I de efterfølgende dages mediestorm dukker den mystiske Carl Fogarty (endnu engang uhyggeligt skarpt leveret af Ed Harris, den mand må kunne gøre selv B.S. Christiansen usikker) op med et grimt ar og en væmmelig besked til Toms kone (Maria Bello): "Hvordan tror du, din mand er blevet så god til at dræbe?"

Det er ikke en oplagt rolle til en Oscar, men den bør snart komme. Ed Harris har længe skilt sig ud, været nomineret fire gange – og stadig ikke indehaver af en statuette. Nu må det være tid til en af Hollywoods berømte undskyldninger af guld.

Copyright:
SF Film
Ingen A Long Kiss Godnight
Der går aldrig A Long Kiss Godnight, den hvor Geena Davis er tidligere specialagent med hukommelsestab, i filmen, selvom det kunne lyde sådan. Cronenbergs ærinde stikker dybere end underholdningen. Han er stadig interesseret i spørgsmålet om en mands identitet i en virkelighed, der ofte forekommer grotesk uvirkelig. Cronenberg følger sine egne rytmer og rammer helt bevidst helst alle de skæve toner. Som blandt andet i en af filmhistoriens mest akavede sexscener. Det er stødende ligesom den abrupte vold, men oftest netop fordi, det ligger så besnærende tæt på virkeligheden. Cronenberg har aldrig lignet hverken Hollywood eller nogen anden af sine kollegaer – og gør det heldigvis stadig ikke.

En skuffelse
Når A History of Violence alligevel ikke er nogen opsigtsvækkende god film – og slet ikke i mål med den opmærksomhed, den allerede har opnået, som nok snarere må tilskrives den flotte samling af skuespillere i en 'kunstfilm', er det hovedsagligt fordi – undskyld alle fans – at Viggo Mortensen aldrig gør Tom Stall rigtig spændende. Der er ét udtryk i Mortensens øjne, det bekymrede, og det er svært at forbinde med en forpint sjæl, der som her skulle forestillet at være splittet i to. Viggo ser altså bare bedre ud til hest som helt. Det andet kedelige faktum er, at filmens dybest set helt banale idé aldrig matcher alle de underfundige optrin, der lover så meget særligt. Cronenberg har begået et flot, modigt og mislykket forsøg.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (16 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
MTH
12-7-2006 07:10
Enig med foregående i bedømmelsen og andet. Kan det tænkes at det "træge tempo" og det "stive skuespil" har noget at køre med at manuskriptet bygger på en "graphic novel"? Der er noget i scenernes opbygning, f.eks. indledningssekevensen på motellet, som giver mindelser om det tegnede medium. Jeg synes denne karske stil -- inklusiv Viggos stenansigt -- klæder historien utrolig godt. Omvendt er filmen ikke uden eksempler på mere nuanceret skuespil. Sønnens forvandling fra frygtsom pacifist til selvtægtsmand virker f.eks. meget ægte.

Nick
30-5-2006 19:19
Der hvor jkcarlo opfatter skuespillet, som "underligt stift", ser jeg det som snedigt subtilt, som jeg også kan se Johnny Pepperoni fornemmer.
At filmens tempo er "forstyrrende trægt", indikerer at jeg har set en helt anden film end carlo. Der er åbenbart mange, der ser den snigende spænding som kedelig. Jeg synes nu det hele er enormt godt iscenesat.

Udover Viggos intelligente spil var jeg ganske imponeret over den smukke Maria Bello. Hende vil jeg gerne se meget mere til.

5/6
Bedste Cronenburger jeg har set.

Johnny Pepperoni
30-5-2006 15:53
Filmen er mere undervurderet af den danske biografgænger, der ikke fatter kunst når de bliver slået i hovedet med den. Filmen er abnorm, subtil, metaforisk, underspillet og besidder en af de bedste og mest realistiske skildringer af et amerikansk landsbyssamfund til dato.

jkcarlo
30-5-2006 01:11
filmen er overvuderet af de danske anmeldere. skuespillet er underligt stift og filmens tempo forstyrrende trægt. der er ikke noget overraskende element i filmen og derfor kommer den ikke i land.
skuffende
*** (tre af seks)

michaelw
24-5-2006 15:42
ganske enkelt framragende film fem stjerner


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film optrådte Brad Pitt, Robert de Niro og Dustin Hoffman sammen?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google