CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Solkongen

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Anders Thomas Jensen, Tomas Villum Jensen

Producere:
Michael Obel
Carsten Holst

Fotograf:
Jacob Kusk

Klipper:
Mogens Hagedorn

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(117 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
31-10-05:
Far til fire opdaterer succesen
31-08-05:
Dansk film: Bedste halvår i 20 år!
24-03-05:
Flinth og Villum Jensen lukker dogme-serien
17-01-05:
Robert-priserne 2005
09-07-04:
Anders Thomas Jensen optager med stjernebesætning
17-06-04:
Nyt på vej fra Boe, Kári og Carlsen
 
Anmeldelser:
28-03-13:
Det grå guld
26-04-10:
Ved verdens ende
04-09-09:
Camping
26-02-07:
Sprængfarlig bombe
25-05-06:
Mørke
17-10-05:
Adams æbler
28-02-05:
Drengene fra Sankt Petri
29-10-03:
Lykkevej
09-09-03:
De grønne slagtere
04-02-03:
Min søsters børn i sneen
06-09-02:
Life of Brian
06-03-02:
Fukssvansen
26-02-02:
Min søsters børn
02-04-01:
Blinkende Lygter
 
Artikler:
19-03-03:
Premiereinterview: Anders Thomas Jensen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2,35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, DTS, Dolby Digital 2.0

Ekstra materiale:
Kommentarspor, bag kameraet
Solkongen

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Komedie
Varighed:82 minutter
Instruktør:Tomas Villum Jensen
 
Anmeldelsesdato:11-10-2005
Medvirkende:Som:
Nikolaj Lie KaasTommy
Birthe NeumannSusse
Niels OlsenOle Finland
Thomas Bo LarsenFlemming Kok
Peter GantzlerJohannes
Mira WantingStine
Se komplet creditliste her

Absurd og hjertevarm
 
Den højtelskede danske folkekomedie er tilbage. Efter en årrække i Von Triers, dogmefilmens og actionkomediens tegn, er genren, der 1930-1980 var dansk films et og alt, igen aktuel. Men i en anden form – en helt, helt anden form.
Jovist, de ungdommelige up-beat-komedier (Kærlighed ved Første Hik) og de mere afdæmpede, voksne komediedramaer (Lykkevej) findes stadig. Disse spiller dog i stigende grad andenviolin for de grovere og mere skæve komedier som De grønne slagtere og Fukssvansen. De forlegne blikkes tid er forbi. Sex, vold, begær og det barokt absurde er ikke bare blevet aftabuiseret, nej, det er ligefrem blevet en drivkraft.
Jo mere eksplicit og chokerende, desto bedre. Det uskyldige er blevet uaktuelt. Det absurde er den moderne folkekomedies aksiom. Thomas Villum Jensens Solkongen forsøger at bygge bro mellem det folkelige og det frække, og det er både spændende og sjovt at være vidne til.


Copyright:
Sandrew Metronome, foto: Ole Kragh-Jacobsen
Rig på sol
Tommy (Nikolaj Lie Kaas) er 30 år, arbejdsløs, kæresteløs og bor i sine forældres 10 kvm store carport. Fritiden – og den er der nok af – går med at læse Vi Unge, køre på scooter og gå til gruppeterapi med mandschauvinisten Flemming Kok (Thomas Bo Larsen) og den indbildske Ole Finland (Niels Olsen).
Normalt ville Tommy være én, man kaldte taber og pegede fingre ad. Men ikke her. For vi føler med Tommy, der, som ordblind, genert og socialt utilpasset, er nem at identificere sig med og endnu nemmere at sympatisere med. Han er ganske enkelt impotent – såvel psykisk som fysisk.
Lige indtil han en dag møder den midaldrende Susse (Birthe Neumann), hvis afdøde mand har efterladt hende en solcenter-kæde – og et stort følelsesmæssigt hul. Et hul hun gang på gang forsøger at fylde med alkohol, men som altid dukker op næste morgen med tømmermændene.
Den generte, uskyldige Tommy vækker imidlertid Susse til live, og hun hyrer ham – trods hans totale mangel på joberfaring - som direktør i solcenter-koncernen. Lidt efter lidt kommer de to tæt på hinanden, og langsomt begynder kærligheden at blomstre.
Den gerrige underdirektør Johannes (Peter Gantzler) har dog øje til Susses solcenter-formue og nægter at lade det forelskede par køre forretningen ned. Tommy må væk og forretningen tilbage på ret spor. Der lægges planer, opstår forviklinger og det usandsynlige par må kæmpe for den umulige kærlighed.

One-liner punchline
Men bare rolig. Lige så meget som Solkongen på papiret lyder som et melodrama, lige så uhøjtideligt er det ved selvsyn på det hvide lærred. Kærligheds- og melodramaet folder sig først ud efter en time, og til den tid har man allerede været igennem et dusin absurd komiske scener – og endnu flere mindeværdige one-liners – signeret Anders Thomas Jensen, dansk manuskriptskrivnings 'wonderboy'.
Tommys mor (Kirsten Lehfeldt) drømmer lystigt om at udskifte sin mand med grækeren fra den lokale grill, mens faren selv undrer sig over sønnens generthed (”Da jeg var 30 havde jeg haft gonorré 12 gange!”). Lægen på hospitalet tænder en smøg, dumper ned i stolen og beretter om en 5-årig, der dagen før blev kørt ned af en plæneklipper. Og den påtaget selvsmarte Ole Finland råder Tommy til et ”executive look” under tøjprøverne før det store jobinterview.
Nej, det skorter hverken på selvironi eller komisk timing, og dialogen virker på én gang naturlig og overraskende, som kun Anders Thomas Jensen kan skrive den. De enkelte scener er i sig selv jokes. De pustes op, gøres interessante og udløses i skæve, uventede drejninger – igen og igen. Det bliver til tider lige lovlig meget, som når Tommy afslører sin impotens i terapigruppen, blot så Flemming kan brøle: ”Der er ikke noget, der hedder impotens. Der er kun grimme kællinger!” Jovist er det sjovt, men snarere som en række små, vittige sketches end som helstøbt film.


Copyright:
Sandrew Metronome, foto: Ole Kragh-Jacobsen
Livets lyse sider
Trods flere stærke, velspillede scener mellem Tommy og Susse er det først den sidste halve time, at de virkelig slippes løs. De småabsurde optrin – forvandlingen af helsecenter til bodega, en montage af Tommy under forberedelse til jobinterview, en uheldig jagttur m.m. – træder i baggrunden, og kærlighedshistorien tager over. Man frygter en letkøbt krølle, men får et klimaks, der taler til såvel lattermusklerne som hjertet, og det skyldes ikke mindst kemien mellem en sympatisk Nikolaj Lie Kaas og en elskelig excentrisk Birthe Neumann. De pjatter, leger og forelsker sig, så det slår gnister, og dét i en sådan grad, at man instinktivt tænker på 1970’ernes skæve kærlighedsskildring Harold and Maude. Helt så frisk eller fuld af indsigt som Hal Ashbys lille indie-succes bliver Solkongen dog aldrig – men det forsøger den heller ikke. Ambitionerne er små og temaerne letfordøjelige. Solkongen handler – som Eric Idle synger i Life of Brian - om at se tilværelsens lyse sider, have et åbent sind og lade hjertet råde. Dét er i sig selv et smukt budskab, og, fortolket af nogle af landets ypperste humorister, er det også en varm og morsom film.
 
DVD-vurdering
Et fint kommentarspor med Nikolaj Lie Kaas og Tomas Villum Jensen og en kort tur bag kameraet udgør et ganske glimrende ekstramateriale.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (8 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Nicki Jensen
20-9-2009 14:17
Hvor er filmen optaget??

jkcarlo
1-3-2006 00:33
dansk film når den er allerværst. thomas villum jensen demonstrerer i sikker stil sin talentløshed som instruktør
* (en af seks stjerner)

Benjamin
6-12-2005 19:11
Det er en alt for fed film.. den har en mega overdrevet syg humor:D

haha:D

Især"Jeg inpotent"
haha:D

Micwiz
17-10-2005 22:21
Ja den er sjov, mindeværdig efter min mening og ikke til at blive analyseret på kryds og tværs som om der er fler tusind gemte budskaber.

Men jo Nikolaj lie kaas er med i stort set ``alle´´ danske film, men det er der jo nok også en grund til.

(Jeg finder en færge til os i morgen Susse)
4/6

Mette
30-3-2005 19:29
Jeg synes det var en sjov og sød film..
Den kan anbefales!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede hovedrollerne i Bad Boys?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google