CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Veninder

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2005

Manuskript:


Producere:
Regner Grasten

Fotograf:
Eric Kress
Claus Rosenlæv

Klipper:
Mogens Hagedorn
Kasper Leick

Komponist:
George Keller

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(95 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Anmeldelser:
27-06-14:
Klumpfisken
21-01-13:
You & Me Forever
24-08-12:
Hvidsten gruppen
05-06-12:
Lærkevej - til døden os skiller
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.77-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Snak med veninderne
Veninder

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Komedie
Varighed:85 minutter
Instruktør:Charlotte Sachs Bostrup
 
Anmeldelsesdato:30-11-2005
Medvirkende:Som:
Anne-Grethe Bjarup RiisArlette
Kaya BrüelCamilla
Susanne StormLine
Taina Anneli R. BergDorte
Frank ThielMorten
Nikolaj SteenHenrik
Se komplet creditliste her

Fire kvinder fra akvariet
 
Nogle ting burde man nok bare holde sig langt væk fra som mand. For eksempel Charlotte Sachs Bostrups Veninder, der er en på alle måder firkantet filmatisering af noget, der sikkert kunne have fungeret fint som en ugebladsnovelle. Som mandlig filmanmelder kommer man hurtigt til at føle sig som en ulv i en hønsegård, men når jeg nu alligevel har set den, vil det vel også være på sin plads at bruge spaltepladsen på at advare de kvinder, der kunne overveje at bruge dyrebare biografminutter på at få serveret den seneste ophobning af klichéer i den evige fortælling om kønnene.


Copyright:
UIP
40 og flirt-forskrækket
Filmen følger fire veninder, der mødes til en våd weekend i et sommerhus ved Tisvilde. Arlette fylder 40. Hun er blevet skilt for nylig, og - når hun har sunket klumpen i halsen - er hun parat til at affinde sig med udsigten til et liv uden en mand. Den holdning skal de tre veninder dog hurtigt få vendt op og ned på. Line kan fortælle om sin tidligere fordrukne mand, der faktisk er sød og dødromantisk. Camilla nyder familielivet og er ikke meget for at afsløre den sidehistorie, der i virkeligheden holder hende kørende. Og Dorthe kan til alles umiddelbare forargelse og store nysgerrighed afsløre detaljer om sin pilgrimsrejse til Rom, hvor en italiensk charmetrold chattede hende op allerede i flyveren og bød på middag på Piazza Navona. Der burde altså være håb forude, også for Arlette. Det er lørdag aften, og Bistroen er åben...

Pseudosociologisk skitse
Frem for at fungere som en egentlig filmfortælling, hvor temaerne sættes i spil og publikum får lov til at leve sig ind og tænke med, virker Veninder i højere grad som en slags pseudosociologisk skitse med stive kameraindstillinger, hvor man som distanceret tilskuer får lov til at kigge ind i akvariet, hvor de fire kvinder repræsenterer hver deres holdning til det modsatte køn. Deres forskelligheder tilføjer fortællingen en vis portion dynamik, men grundlæggende er de typer, man i så høj grad kender fra virkeligheden, at det er svært at få øje på en eneste grund til at man også skal opleve dem på film. Og netop fordi filmen i den grad bliver på overfladen og dyrker det umiddelbare, oplever man ingen egentlig forløsning, ingen overraskende pointer og i sidste ingen grundlæggende ide bag dens eksistens.


Copyright:
UIP
Hysterisk charme
Filmen er velspillet, og især Anne-Grethe Bjarup Riis brænder igennem med sin helt specielle hysteriske charme, som nogen elsker og andre hader, men ingen kan være ligegyldig overfor. Spillet mellem de øvrige kvinder, der bæres af Susanne Storm, Kaya Brüel og Taina Anneli R. Berg, fremhæver ind imellem fine detaljer, som trods alt løfter oplevelsen en smule. Filmholdet må have hygget sig undervejs. Ærgerligt at man ikke også har brugt mere af energien på at forberede historien.
 
DVD-vurdering
Der er en ok samtale mellem tre af skuespillerne og instruktøren som ekstramateriale. Ikke noget opsigtsvækkende, men en oplagt fortsættelse af den samtalesituation, som ret beset også er selve filmen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (24 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
abc
10-9-2016 23:12
Meget skuffende.
Intet afgørende sker i en fattig og overfladisk film.
Troede jeg skulle hygge med en "pige film" og, Jesper Vestergaard, det er ikke fordi du er mand at den er akavet.
Din kritik passer meget godt - dog jeg genkender ikke de damer, so du gør. de fyrer ord af og ingen spørger ind til tingene og omstændigheder eller dybe følelser. De er tøser på tur, ikke "veninder". Nå men jeg blev sådan set bare dybt skuffet over noget der virkede som lavet af folk der ikke havde oplevet noget på tæt hold selv.

jkcarlo
29-9-2006 23:51
nu kommer jeg til at æde mine egne ord!
filmen er faktisk temmelig velspillet (især kaja brüel og bjarup riis), og selvom mange klicheer kun berøres overfladisk formår filmen faktisk at fortælle en historie selv mænd kan relatere til
**** (fire af seks stjerner)

Christel
1-4-2006 14:13
Jeg skal ikke se den film der, det er i hvert fald helt sikkert.
Charlotte Sachs Bostrup, føj føj, jeg græmmes. Når hun har haft noget med filmen at gøre, holder jeg mig væk.
Min mor synes den er god! (det siger også alt)

peder
15-2-2006 14:36
Gad vide om Beba er Regnar Grasten, han har det jo med at angribe kritikere på film forummer ;-)

trine
15-1-2006 13:24
Jeg har set filmen rigtig mange gange og synes at det er en kanon film, mænd skal hverken se eller anmelde Veninder.
Ingen mænd kan se humoren i den her.
Veninder er lidt som Sex and the City bare på dansk...
En kanon film..
En film man skal se med veninderne og ikke kæresten


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad gjorde Harvey Keitel efter at have læst manuskriptet til Tony Buis vietnamesiske Tre årstider?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google