CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
No Direction Home: Bob Dylan

Produktionsland:
USA, UK

Produktionsår:
2005

Manuskript:


Producere:
Margaret Bodde
Susan Lacy
Jeff Rosen
Martin Scorsese
Nigel Sinclair
Anthony Wall

Fotograf:


Klipper:
David Tedeschi

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(13 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-10-07:
Scorsese klar til dokumentarfilm om George Harrison
14-10-05:
Se Scorseses Dylan-film i aften
02-05-05:
Update fra Dylan, Timberlake & Djævlen
 
Anmeldelser:
22-10-15:
Janis: Little Girl Blue
25-11-11:
George Harrison: Living in the Material World
24-09-08:
Shine a Light
22-07-08:
I'm Not There
06-09-06:
Masked and Anonymous
17-05-06:
Lightning in a Bottle
21-10-03:
The Last Waltz
07-08-01:
A Life in Pictures
 
Artikler:
13-12-05:
Oscar 2006: Critics Choice Awards - de nominerede
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
4:3

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Fulde optrædener, reklamespots
Bob Dylan - No Direction Home

Anmeldt af:Christian Hansen
Genre:Dokumentar
Varighed:204 minutter
Instruktør:Martin Scorsese
 
Anmeldelsesdato:06-12-2005
Medvirkende:Som:
Bob Dylansig selv
Joan Baezsig selv
Allen Ginsbergsig selv
Pete Seegersig selv
Liam Clancyselv selv
D.A. Pennebakersig selv

Indforstået helaften med His Bobness
 
Amerikanske musikdokumentarfilm forfalder ofte til at blande anekdoter med liveoptrædener efter devisen: Se giraffen, hør musikken og få historierne fra folk, der så det ske. På den måde bliver både novicer og fans underholdt. Førstnævnte bliver måske endda oplyst om noget nyt. Sidstnævnte ser høfligt med, men sukker efter mere information og dybde.

Grundig og indforstået
Martin Scorseses film om Bob Dylans opvækst og kometkarriere i årene 1961-66 holder bestemt ikke igen med anekdoterne, men i kraft af samtidsskildringen og det musikarkæologiske arbejde, hæver den sig alligevel et stykke over de fleste musikdokumentarfilm. Den vil kunne fortælle de fleste noget nyt, men den til tider endog meget indforståede snak om Dylan vil desværre nok skræmme mange novicer væk i løbet af den 3½ time lange film.

Fra Minnesota til Greenwich Village
Filmens største scoop er et nyt og langt interview med Dylan selv, hvor han åbent kommenterer og reflekterer over sin opvækst og tidlige karriere. Dette interview er klippet sammen med dels arkivmateriale (optagelser fra borgerrettighedsmøder, liveoptrædener og en lang montage fra Dylans hjemby Hibbing, Minnesota), dels nyere interviews med Joan Baez, Pete Seeger, Allen Ginsberg, Liam Clancy og andre samtidige, og dels eksempler på folkemusik, som den unge Dylan lod sig inspirere af. Filmen skildrer Dylans vej fra Midtvesten, over folk-caféerne i Greenwich Village og de første pladeindspilninger, til Newport Folk Festival 1965 og den efterfølgende Europa-tour, hvor han begyndte at spille larmende elektrisk og blev upopulær i folkemusikkredse.

Underholdende og problematisk
Langt de fleste optagelser er foretaget uden Scorseses tilstedeværelse, hvorfor det virker lidt besyndeligt at kreditere ham som instruktør. Men, nevermind, Scorsese & Co. har skabt en underholdende, charmerende og af og til ret morsom film, der kommer godt rundt om Dylans kæmpe talent og kringlede gemyt.

Filmen er imidlertid ikke uproblematisk. Til tider bliver den trættende i sin overgrundighed, mens den andre steder skøjter let henover vigtige pointer. Dylans lede ved at blive gjort til ikon og talsmand for borgerrettighedsbevægelsen er eksempelvis grundigt beskrevet, men hvad bevægelsen i øvrigt stod for og hvad de konkret brugte Dylan til, får vi ikke ret meget af vide om. På samme måde gøres der en del ud af at understrege, hvor stor en digter Dylan er, men hvad digtene/sangene rent faktisk handler om, hører vi kun få bud på.

Anmeldelser
Anmelderne har været ret uenige om filmen. Christian Braad Thomsen så ingen formildende omstændigheder og slagtede filmen i Ekko. Morten Sabroe var begejstret og nuanceret i sin kritik i Politiken. Andre har slet og ret udråbt filmen til et mesterværk (Ekstra Bladet). Denne anmelder kan godt se filmens problemer, men nød den lange film i fulde drag - og har hørt gamle Dylan-plader siden.
 
DVD-vurdering
En lang række af de optrædener vi ser klip fra i filmen, både med Bob Dylan og andre, kan man vælge at se i fuld udstrækning. Det er en rigtig god idé, men funktionen virker desværre kun efter hensigten på den ene af de to dvd'er.
Så kan man se et aldrig brugt reklamespot for singlen 'Positively 4th Street', hvilket er en spændende og spøjs oplevelse. Den slags måtte Scorsese gerne have fundet mere af, når han nu, som den første dokumentarfilmskaber nogensinde, havde adgang til Columbia Recordings arkiver.


Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken popstjerne lægger stemme til Arthur i Shrek 3?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google