CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Crash

Produktionsland:
USA, Tyskland

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Paul Haggis, Robert Moresco

Producere:
Don Cheadle
Paul Haggis
Mark R. Harris
Robert Moresco
Cathy Schulman
Bob Yari

Fotograf:
James Muro

Klipper:
Hughes Winborne

Komponist:
Mark Isham

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(144 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-02-06:
Bafta 2006: Brokeback vinder fire priser
08-02-06:
WGA 2006: Crash Mountain
30-01-06:
SAG: Hoffman og Giamatti vinder igen
10-01-06:
The Broadcast Film Critics uddeler priser
06-01-06:
SAG, WGA & DGA brænder for Clooney!
05-01-06:
PGA: 2005s bedste film
01-12-05:
Indie Spirits-nomineringerne for 2006
30-08-05:
Haggis får Casino Royal
26-08-05:
Opdatering fra Hollywood: fra Bullock til Sevigny
22-07-05:
Wilson nasser på Hudson & Dillon
09-05-05:
Box Office uge 18: Svag åbning for Kingdom of Heaven
25-01-05:
Oscar 2005: De nominerede
14-01-05:
WGA: gamle navne og friskt blod
18-12-03:
Crash sikrer de sidste to
05-11-03:
Fraser og Ledger forbindes med mord
22-07-03:
Cheadle i Crash
 
Anmeldelser:
22-08-12:
Ekstremt højt og utrolig tæt på
04-11-10:
Takers
04-10-10:
The Blind Side
09-02-10:
Nothing But the Truth
27-04-09:
W.
05-12-08:
W.
22-09-08:
In the Valley of Elah
20-06-08:
Stop Loss
27-09-06:
Hustle & Flow
30-08-06:
Factotum
19-04-05:
Ocean's Twelve
19-11-03:
The Truth About Charlie
10-09-03:
The Quiet American
15-10-01:
Traffic
07-08-01:
Gods and Monsters
20-12-00:
28 Dage
13-06-00:
Playing by Heart
 
Artikler:
06-03-06:
Oscar 2006: Crash årets bedste film
05-03-06:
Oscar 2006: 2 Indie Spirit Awards til hver!
20-01-06:
Oscar 2006: BAFTA-nomineringerne
10-01-06:
Critics Choice Awards - vinderne
10-01-06:
Chicago Film Critics - vinderne
06-01-06:
DGA: 2005s bedste instruktører
06-01-06:
WGA: 2005s bedste manuskripter
06-01-06:
SAG: 2005s bedste skuespillere
22-12-05:
Oscar 2006: Phoenix Film Critics - vinderne
20-12-05:
Oscar 2006: Dallas/Ft. Worth Film Critics - vinderne
20-12-05:
Oscar 2006: Washington Area Film Critics - vinderne
20-12-05:
Oscar 2006: Las Vegas Film Critics - vinderne
13-12-05:
Oscar 2006: Critics Choice Awards - de nominerede
13-12-05:
Oscar 2006: New York Film Critics Online - vinderne
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2,35-1

Lyd:
DTS, Dolby Digital

Ekstra materiale:
Kommentarspor, indledning v. Paul Haggis, biografier, musikvideo, trailers, bag kameraet
Crash

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Krimi
Varighed:108 minutter
Instruktør:Paul Haggis
 
Anmeldelsesdato:13-02-2006
Medvirkende:Som:
Don CheadleDet. Graham
Jennifer EspositoRia
Matt DillonSgt. Ryan
Ryan PhillippeOfficer Hanson
Thandie NewtonChristine
Terrence HowardCameron
Se komplet creditliste her

Sammenstød
 
At Los Angeles med sin enorme koncentration af indbyggere har udviklet sig til et af de mere menneskefjendske områder på kloden er på en og samme gang paradoksalt og måske alligevel blot en logisk konsekvens af øget individualisme og stigende frygt for alt anderledes. Et utal af folkeslag mast ned på den samme, solbeskinnede plet på den amerikanske vestkyst i en skærende kontrast til mylderet og energien i østkyst pendanten New York.


Copyright:
Angel/Scanbox
Frygt
Tesen i Paul Haggis’ drama er, at folk i Los Angeles er holdt op med at interessere sig for hinanden med undtagelse af de situationer, hvor de ikke slipper for det – som et ganske passende eksempel, der også har givet filmen sin titel, når de kører ind i hinanden i de store biler, der fungerer som små mobile fæstninger udenfor de dyrt overvågede huse. Mennesket har forskanset sig og glemmer efterhånden, hvordan man overhovedet omgås hinanden.

Racisme
Således også brikkerne i Haggis’ mosaik, som når alt tælles med løber op i en 14-15 stykker. Her er både rige og fattige, tabere og vindere, idealister og de illusionsløse. Racisme er emnet, fordi den letteste løsning, når man tvinges til at forholde sig til andre mennesker, er at falde tilbage på hurtige stereotyper, og intet er så let at gemme usikkerhed bag som frygten for det, der er en smule anderledes end én selv.
Vi kender formen fra film som Traffic, Grand Canyon og den i dette tilfælde mest oplagte parallel, Paul Thomas Andersons Magnolia - budskabet om de stigende problemer med racisme er det, der adskiller Crash fra de andre.


Copyright:
Angel/Scanbox
Nuancer af gråt
Svagheden i Crash sammenlignet med Andersons mesterlige L.A.-skildring er konstruktionens tydelighed. Hver eneste figur rummer både forsonende og forstemmende sider, og undervejs i filmens mange sving ind og ud af de sidestillede historier føler man systemet koncentrere sig om at få dækket alle aspekter, så hver figur males i både sort og hvidt. At mennesket er både godt og ondt er en glimrende og sikkert ikke helt urimelig pointe, men man skal være en ualmindelig dygtig instruktør, hvis man skal fastholde nerven i en film, hvor alle figurtegninger falder ud som varierende grader af gråt – og det må ikke forveksles med en gennemarbejdet og nuanceret personskildring, som bygger på en troværdig karakteristik af et menneske i modsætning til denne films kunstigt opstillede personformler, som udregner et på forhånd opstillet regnestykke over gode og dårlige egenskaber.

Mosaikkens brikker
Når denne anke er leveret, så rummer Crash dog rigeligt med kvaliteter til at kvalificere sig til en forsigtig anbefaling. Der spilles over én kam godt i de mange roller. De bedste af skuespillerne formår at træde tydeligt frem og skabe opmærksomhed om deres figurer midt i mylderet, mens andre levnes mindre plads i det store billede. Paul Haggis, der instruerer efter eget manuskript, har skabt en række fine grundfigurer, som rummer potentialet til mere oprigtige historier end den, som forløses her, og i de bedste øjeblikke glemmer man helt den store sammenhæng og får fred og ro til at fordybe sig i den enkeltes fortælling. Desværre tvinges filmen hver gang tilbage på sporet af det store budskab, og det giver en næsten kvælende effekt på intensiteten i de små historier. Hver enkelt brik i Paul Haggis’ mosaik er produceret i upåklagelige kvalitet, men det store portræt af racismens grimme ansigt bliver ikke nær så imponerende, som man kunne have håbet på.
 
DVD-vurdering
Et glimrende kommentarspor med instruktøren, producenten og Don Cheadle er det væsentlige ekstramateriale.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (20 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
ImOnFire
2-2-2009 06:07
Crash er da muligvis den dårligste film som nogensinde har vundet en oscar, man skal da ihvertfald være godt retarderet hvis man synes at den her film er god. Ord kan slet ikke beskrive hvor ringe Crash er.

Crash
9-11-2008 13:53
Dårligt anmeldt. Giv den 5/6. At give denne film under 5 sterner ville være useriøst. Den tager fat i noget som er i vores hverdag og skuespillet er rigtig godt.

Fred
2-11-2008 00:09
Fantastisk film. Spændende, iøjenfaldende og godt skuespil. En film jeg vil huske.

14
9-2-2008 22:12
Jeg synes filmen er god. dog kan den være ret forvirrende en gang imellen, da den jo følger så mange mennesker. Men at lave en film om fordomme, er et rigtig godt valg. Det giver et indblik i, hvordan verden er!!!

baby gril
26-9-2006 11:45
jeg synes hvis der er fordomme i USA eller A.L det har vi også i Danmark så det kan jeg godt forstår hvorfor har de laver den film.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken 3'er-film har dette slogan: "Great trilogies come in three's"?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google