CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Gegen die Wand

Produktionsland:
Tyskland, Tyrkiet

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Fatih Akin

Producere:
Stefan Schubert
Ralph Schwingel

Fotograf:
Rainer Klausmann

Klipper:
Andrew Bird

Komponist:
Alex Menck

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Pan Vision

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(118 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
21-03-05:
Succesfuld afslutning på Salaam DK
23-02-05:
Salaam DK er festivalklar
21-01-05:
Bodil-nomineringerne 2005
31-12-04:
CinemaZone.dk kårer Årets film 2004
30-12-04:
Tysk-tyrkisk kulturmøde i Cinemateket
14-12-04:
Fra Mod muren til holocaust-drama
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
13-12-04:
Mod muren kåret som årets europæiske film
17-11-04:
Tyske filmdage i Grand
11-11-04:
Nomineringer til EFA-priserne 2004
22-06-04:
Guldbjørnevinder til tops hos Lola
 
Anmeldelser:
12-04-18:
Ud af intet
29-12-10:
Soul Kitchen
14-12-07:
På himlens kant
09-06-06:
Crossing the Bridge - The Sound of Istanbul
24-02-06:
Kebab Connection
 
Artikler:
09-01-06:
National Society of Film Critics - vinderne
25-11-04:
Premiereinterview: Fatih Akin
19-09-01:
Integration på plakaten
 


DVD-specifikationer
Billedformat:


Lyd:


Ekstra materiale:
Mod muren

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:110 minutter
Instruktør:Fatih Akin
 
Anmeldelsesdato:21-03-2006
Medvirkende:Som:
Birol ÜnelCahit Tomruk
Sibel KekilliSibel Güner
Catrin StriebeckMaren
Güven KiracSeref
Meltem CumbulSelma
Zarah McKenzieBarfrau in der Fabrik
Se komplet creditliste her

Desperation t/r
 
Et af de stærkeste øjeblikke i europæisk film i år står for mig, som der hvor den tyrkisk-fødte tysker Cahit slår over i engelsk for at høre, hvor hans elskede kone Sibel befinder sig. Han sidder overfor hendes kusine i Istanbul efter være kommet ud af fængslet, hvor han har siddet inde for drab. Han ved, at hun har ventet på ham. Cahits indtrængende og på én gang bløde og desperate udtryk indkapsler filmens essens og lader i et næsten magisk moment tilskueren forstå, at det her handler om mere end tysk eller tyrkisk.


Integration med mere
Selvom den tager form som et af de bedste af slagsen, er Fatih Akins Guldbjørne-vinder fra Berlin-festivalen i år mere end blot et integrationsdrama, der tager udgangspunkt i mødet mellem dem kulturer. Sprog, musik og følelser blandes med sublim effekt, og de kulturelle sammenstød er kun sekundære i forhold til filmens primære tematiseringer af kærlighed og identitet i et stærkt parallel-portræt af to menneskeskæbner, der begge kæmper for at slippe fri af deres rødder og finde sig selv. Dermed graver filmen et væsentligt spadestik dybere end både de humoristiske og alvorlige forgængere, der har haft integration og kulturmøder som tema de senere år.

Arrangeret ægteskab
Det starter egentlig en smule banalt, eller småfjollet om man vil. Efter en voldsom druktur kører Cahit sin bil frontalt ind i en mur. Han vågner på en psykiatrisk institution blandt andre selvmordskandidater, kommer dog hurtigt på benene og støder så ellers ind i den unge Sibel, der fra første øjekast mener, at han bør gifte sig med hende. Selvom den måske er lige hastigt nok formuleret, så er den historie for så vidt sandsynlig nok; Sibel ved, at hun kun kan slippe ud af hendes families snærende traditionstunge bånd ved at gifte sig med en tyrkisk mand, uanset hvordan han så ellers er og opfører sig. Den markant udslidte punker-type Cahit, der netop har rundet de 40, har ikke skide meget andet at bruge sit liv på, så han ender med at gå med på ideen for at hjælpe hende.


Følelsesmæssig rutschetur
Gennemgående er der tale om en voldsomt velspillet film, hvor de to ukendte ansigter bag Sibel og Cahit (Sibel Kekilli og Birol Ünel) brillerer med både intense blikke, markante fremtoninger og stærke fornemmelser for de følelsesmæssige niveauer. Og det er lidt af en rutschetur at være vidne til, når Akin lader sin stærke fortælling svinge mellem det alvorlige og det lette, det indtrængende og det hæsblæsende. Det praktiske ægteskab er også et skæbnefællesskab, og det går langsomt op for dem, mens de begge søger direkte mod bunden for at kunne rejse sig en gang for alle som dem selv. Begge har de følelsen af, at det kun er i smerten, at de virkelig mærker, at de lever. Således flyder historien også med vold, sex og stoffer, og med blodet som et stærkt gennemgående visuelt element, er det ikke en film for sarte sjæle.

Mens historien sprudler af liv, fordeler sig på en mangfoldighed af niveauer og lader sine følelsesmæssige drejninger spire frem fra hvert et hjørne, formår Fatih Akin stadig at holde sin fortælling i stramme tøjler og bevare et skarpt fokus. Mod muren er afgjort værd at se, og han er afgjort en instruktør, der er værd at holde øje med fremover.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet på den klassiske kinesiske filmgenre om ærefulde kampsports-riddere, hvorfra Ang Lee hentede inspiration til sin berømte Tiger på spring, drage i skjul??
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google