CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Broken Flowers

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Jim Jarmusch

Producere:
Jim Jarmusch
Jon Kilik
Jean Labadie
Stacey E. Smith

Fotograf:
Frederick Elmes

Klipper:
Jay Rabinowitz

Komponist:
Mulatu Astatke

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(52 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Nyheder:
01-12-05:
Indie Spirits-nomineringerne for 2006
15-08-05:
Box Office uge 32: 4 Brothers nr. 1
 
Anmeldelser:
05-01-17:
Paterson
17-03-16:
A Bigger Splash
14-09-15:
St. Vincent
15-07-14:
Monumenternes mænd
20-03-14:
Only Lovers Left Alive
05-09-11:
Get Low
02-05-11:
I Am Love
27-04-09:
W.
05-12-08:
W.
06-05-08:
The Darjeeling Limited
28-04-08:
2 dage i Paris
03-04-07:
Permanent Vacation
06-11-06:
Don't Come Knocking
12-07-06:
Thumbsucker
04-02-05:
Coffee and Cigarettes
20-07-04:
Lost in Translation
11-01-02:
Stranger Than Paradise
05-09-00:
Ghost Dog
 
Artikler:
20-12-05:
Oscar 2006: San Diego Film Critcs - vinderne
07-03-02:
American Independents
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.77-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featuretter, trailers
Broken Flowers

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama, Komedie
Varighed:102 minutter
Instruktør:Jim Jarmusch
 
Anmeldelsesdato:14-03-2006
Medvirkende:Som:
Bill MurrayDon Johnston
Jeffrey WrightWinston
Sharon StoneLaura
Frances ConroyDora
Jessica LangeCarmen
Tilda SwintonPenny
Se komplet creditliste her

En mand kigger tilbage
 
Det fine ved den amerikanske independent-auteur Jim Jarmusch' bedste film er, at de oftest er ganske overflødige. De sorterer under den slags oplevelser, man ret beset godt kan være foruden, en slags luksus, som når man alligevel griber dem, fylder bevidstheden med ren og skær velvære, uden samtidig at trænge sig på med nogen form for tvingende nødvendighed, udover netop nydelsen ved at se livet udfolde sig på lærredet eller skærmen.


Copyright:
Nordisk Film
Skæbnens uafvendelighed
Det er da også lidt med Broken Flowers, som med forårets store rødvinsinficerede hit Sideways, at det handler om en rimeligt velhavende og på overfladen velfungerende mand, der kigger over skulderen på sit liv og prøver at finde ud af, hvordan det egentlig hænger sammen. Men forvent ingen sødladne konklusioner eller kærkommen hjælp udefra til at skabe rum for livsbekræftende pointer. Jarmusch har som altid et stærkt blik for nødvendigheden af at acceptere livets betingelser, og en evne til at se det sjove og løfte det tankevækkende i skæbnens uafvendelighed.

Et tidligt efterår
Bill Murray, der med sin store rolle i Lost in Translation markerede sig for et bredt publikum som et af USAs skarpeste og mest markant afdankede filmfjæs, spiller årets stærkeste manderolle som Don Johnston (ikke at forveksle med hverken Don Johnson eller Don Juan, som karaktererne omkring ham ellers har for vane).
Don befinder sig i et slags tidligt efterår i sit liv. En dag åbner en sprække, og et brev dumper ind. Samtidig med, at hans kæreste pakker sine ting og forlader ham, læser han brevet, som, uden afsender, forklarer, at han har en søn på 19 år, og at sønnen er rejst ud for at finde ham. Selv er han ikke meget for at dykke dybere ned i sagen, men da hans noget mere driftige nabo, som er dybt fascineret af kriminalfortællinger, sætter det hele op for ham, indvilger han i at rejse rundt til kvinderne i sit liv, én for én for én, for at finde ud, hvem der har sendt ham brevet, og føjet en søn til hans historie.


Copyright:
Nordisk Film
Elegant dødvande
Meget få skuespillere kan som Murray ved sin blotte tilstedeværelse suge al opmærksomhed til sig. Med helt og aldeles nedbarberet mimik, enkle blikke og halvt hængende mundvige, er der næsten tale om anti-skuespil. Da vi møder ham, sidder han og ser fjernsyn. Senere ligger han med ansigtet ned mod sofaen, og da han vender sig op mod virkeligheden igen, er det med trætte øjne, der accepterer, hvad der passerer forbi og forstår, at der intet er at stille op med det. Samtidig lader Jarmusch Murrays elegante dødvande spejles af et dynamisk galleri af blændende skuespillerinder, som Julie Delpy, Sharon Stone, Frances Conroy, Jessica Lange, Tilda Swinton, der alle både begrunder og perspektiverer Dons situation.

Formfuldendt og moden fortælling
Med denne afdæmpede fortælling om livet og kærligheden, som den også kan være, er Jim Jarmusch tilbage i absolut storform. Tilbage ved den skæve humor og nænsomt medfølende humanisme, der kendetegnede hans allerførste film Permanent Vacation og Strangers in Paradise. Dér hvor det melankolske menneskesyn gennemsyrer de lange dvælende kameraindstillinger, hvor menneskene og deres indbyrdes forhold udgør de konkrete og håndgribelige elementer og konstant prioriteres over de overordnede former. Den mere kunstfærdige distance som han lænede sig tilbage i med film som Dead Man (1995) og Ghost Dog (1999), og den mere kontante humor som han dyrkede med A Night on Earth (1991) og Coffee and Cigarettes (2003) er nedtonet til fordel for en formfuldendt og moden fortælling, hvor det hele går op i et.
Måske har Jim det lidt som Don, at han befinder sig i en slags tidligt efterår i sit liv, hvor der pludseligt er blevet åbnet en sprække, der byder ham at kigge tilbage for at kunne kigge frem. I hvert fald falder samtlige brikker på plads.
 
DVD-vurdering
Kun ganske korte indslag, men de er ikke uinteressante. Jim Jarmusch funderer selv over filmen på et par minutter i "Farmhouse" - og vi kommer også mere regulært bag kameraet. En enkelt scene leveres også i en forlænget udgave.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (8 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
And
22-8-2006 16:33
3 2/3*

jkcarlo
21-8-2006 12:15
der sker ingenting i filmen. skuespillet er ikke tilstedeværende. der er ingen handling. ingen pointe. spild af tid
** (to af seks stjerner)

Imperialisten
8-1-2006 23:28
Nårh...var det ikke den popcorn film med manglende action I troede det var.
Jeg gir anmelderen ret; alene murrays tilstede værelse i filmen var sublim. Rigtig nok, er der ikke det store drama at spore men i mine øjne en skæv komedie viklet ind i hverdagsting som jeg ikke har set siden "Jake" hvor man ser Jack Nicholson i en lige så sublim rolle hvor der underspilles. Herligt at se som vi har oplevet i mange komiske fremvise nogle helt andre sider af sit talent. 4 ud af 5 for skuespillet og herlig komik.
Der er vist mange på den her debattråd som ikke har fanget filmen. Herlig kunstfilm.

Johnny Pepperoni
20-10-2005 12:46
Også her må jeg sige, så smut dog ind og se noget Hollywood bras i stedet for. Dette er en kunstfilm og handler om stemning, atmosfære og absurditet... ikke en film fr småbørn som forventer noget med eksplotioner og store, farlige fisk.

Erik
19-10-2005 21:38
Det er den kedeligste film jeg nogensinde har set. Den var hverken sjov eller underholdende. Jeg synes at der var alt for mange ligegyldige flymaskiner og lastbiler og alt for lidt handling.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er Robocops tredje direktiv?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google