CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Good Night, and Good Luck.

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2005

Manuskript:
George Clooney, Grant Heslov

Producere:
Grant Heslov

Fotograf:
Robert Elswit

Klipper:
Stephen Mirrione

Komponist:
Jim Papoulis

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(31 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
10-01-06:
The Broadcast Film Critics uddeler priser
06-01-06:
SAG, WGA & DGA brænder for Clooney!
05-01-06:
PGA: 2005s bedste film
14-12-05:
Golden Globes-nomineringer og vinderne af NYFCC
01-12-05:
Indie Spirits-nomineringerne for 2006
13-09-05:
Årets Venedig-vindere
08-03-05:
Hollywood-opdatering: Herreafdelingen
09-11-04:
Clooneys politiske drama
 
Anmeldelser:
07-12-17:
Suburbicon
01-08-16:
Spotlight
25-02-16:
Spotlight
19-06-12:
The Descendants
18-02-11:
The American
29-04-10:
Cold Souls
28-01-10:
Up in the Air
11-02-09:
Burn After Reading
11-03-08:
Michael Clayton
20-07-06:
Syriana
24-09-03:
Confessions of a Dangerous Mind
21-02-01:
Falsk anklage
28-06-00:
Limbo
 
Artikler:
20-01-06:
Oscar 2006: BAFTA-nomineringerne
06-01-06:
DGA: 2005s bedste instruktører
06-01-06:
WGA: 2005s bedste manuskripter
06-01-06:
SAG: 2005s bedste skuespillere
04-01-06:
Oscar 2006: Kansas City Film Critics - vinderne
22-12-05:
Oscar 2006: Phoenix Film Critics - vinderne
20-12-05:
Oscar 2006: San Francisco Film Critics - vinderne
14-12-05:
Oscar 2006: Golden Globes - de nominerede
13-12-05:
Oscar 2006: Boston Film Critics - vinderne
13-12-05:
Oscar 2006: Critics Choice Awards - de nominerede
13-12-05:
Oscar 2006: New York Film Critics Online - vinderne
13-12-05:
Oscar 2006: Los Angeles Film Critics Circle - vinderne
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85-1 Anamorphic WideScreen

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor, featurette, trailer
Good Night, and Good Luck.

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:98 minutter
Instruktør:George Clooney
 
Anmeldelsesdato:16-05-2006
Medvirkende:Som:
David StrathairnEdward R. Murrow
George ClooneyFred Friendly
Robert Downey Jr.Joe Wershba
Patricia ClarksonShirley Wershba
Ray WiseDon Hollenbeck
Frank LangellaWilliam Paley
Se komplet creditliste her

På vej ud i natten
 
Geroge Clooney debuterede med den skæve og vellykkede Confessions of a Dangerous Mind, og han skærper formen med det præcist formulerede politiske drama Good Night, and Good Luck., der kigger nærmere på den journalistiske kamp mellem CBS-journalisten Edward Murrow og den fremadstormende senator McCarthy, som havde set sig mere end almindelig sur på kommunister og alle, som kunne forventes at have den mindste forbindelse til den slags.


Copyright:
Angel/Scanbox
På frostpunktet
Vi befinder os i den kolde krigs isvinter, hvor en helt konkret sag fanger opmærksomheden på tv-stationen CBS’ nyhedsredaktion. Nationen over er man forlængst i gang med at identificere og fængsle amerikanske kommunister, men da man arresterer en ung soldat, fordi hans far måske på et tidspunkt har kigget i en avis fra deres østeuropæiske hjemland, så synes Murrow og hans flok af assistenter, medredaktører og kollegaer at grænsen er nået.

I kamp for friheden
I en modig indsats for at bevare ytringsfriheden i "the land of the free" tager de problematikken op i en række nyhedsindslag, som i den grad bryder normen for, hvad man normalt sender i tv. I stedet for ligegyldige interview med kändisser og sjove petit-historier, så er der nu pludselig højaktuelle politiske emner på dagsordenen. Det får naturligvis omkostninger for de medvirkende, og vi følger dem gennem den mest intense periode, hvor hver enkelt avisleder og hvert eneste telefonopkald kan kaste dem ud i en ny turbulens. Murrow er det rolige centrum hvorom redaktionen fortsætter deres kamp for retfærdighed.

Edward R. Murrow og hans producer Fred Friendly - Strathairn & Clooney

Copyright:
Angel/Scanbox
Hvem er nutidens Murrow?
Clooney iscenesætter stilrent og sikkert i lækker sort/hvid-fotografering af Robert Elswit, og David Strathairn leverer i hovedrollen en indsats af den type, man giver priser for. Good Night, and Good Luck. markerer, at den politiske film for alvor er på vej til et comeback, både i ren fiktionsform og som fiktionaliseret rekonstruktion, som denne film vel nærmest må kaldes. Den er ikke dynamisk spændende som den beslægtede Thirteen Days om Cuba-krisen, men den har til gengæld en større vægt bag ordene, og selv om det til tider bliver lidt anmassende, så er koblingen mellem 50’ernes indenrigs-terrorisering af befolkningen og nutidens politiske klima på plads, så aktualiteten i historien bevares. Clooneys skræmmende pointe står klart fra starten: Dengang havde man en ansvarlig nyhedsredaktion til at træde i karakter, da magthavernes adfærd blev for broget, men hvem tør at gøre det samme i dag, hvor hygge-journalistikken i '60 Minutes' bliver præsenteret som seriøsitetens højborg?

Ensidigt skurkebillede
Det eneste, der for alvor savnes, er en lidt større grad af nuance i skildringen af McCarthy, som helt entydigt tegnes som den store skurk. Det sker forøvrigt gennem autentiske optagelser med senatoren, som Clooney følte havde større pondus end hvis en skuespiller havde spillet rollen - og det er rigtig godt set. Forsimplede fjendebilleder er altid lettere at arbejde med rent dramatisk, men det havde klædt et ellers gennemført seriøst og vigtigt foretagende som dette at give modstanderen en fair chance for at forklare synspunkterne bag den umiddelbart urimelige menneskejagt, som det amerikanske samfund oplevede i de trængte 50’ere.
 
DVD-vurdering
Glimrende ekstramateriale med kommentarspor, hvor George Clooney og med-manuskriptforfatter Grant Heslov fortæller om arbejdet med filmen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
jkcarlo
5-10-2006 02:12
formår at skabe 50ér stemning og kombinerer på glimrende vis fiktion og fakta
godt gået clooney
**** (fire af seks stjerner)

michaelw
18-6-2006 13:45
Fik mig enedelig taget sammen til, at se den og det har jeg ike fortrudt en rigtig god film med nogle gode individuelle præstationer clooney er en rigtig god instruktø,r og også en genial ide at lave filmen i sort/hvid.
Fem stjerner.

Alecx
15-2-2006 18:04
Rigtig god film. Kører i et behageligt tempo hele vejen igennem, noget man bestemt ikke er vant til. Fine skuespilpræstationer, og en film der ved hvad den vil og ikke prøver på mere (hvilket er en rigtig god ting)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brad's Status14/12
Stalins død14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvornår er Tom Hanks født?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google