CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mørke

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Jannik Johansen, Anders Thomas Jensen

Producere:
Hanne Palmquist
Thomas Gammeltoft

Fotograf:
Rasmus Videbæk

Klipper:
Per K. Kirkegaard

Komponist:
Antony Genn

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(98 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-04-05:
Natsværmerpris til to gange Bro
 
Anmeldelser:
22-04-08:
Hvid nat
28-02-07:
Offscreen
14-03-06:
Allegro
11-10-05:
Solkongen
28-02-05:
Drengene fra Sankt Petri
17-01-05:
Brødre
21-09-04:
Den gode strømer
03-03-04:
Rembrandt
09-09-03:
De grønne slagtere
06-09-02:
Elsker dig for evigt
23-04-02:
En kærlighedshistorie
02-04-01:
Blinkende Lygter
 
Artikler:
06-10-05:
Premiereinterview: Jannik Johansen
17-08-05:
CIFF'05: Filmens Europa indtager København
 


DVD-specifikationer
Billedformat:


Lyd:


Ekstra materiale:
Mørke

Anmeldt af:Lena Juhl
Genre:Drama
Varighed:119 minutter
Instruktør:Jannik Johansen
 
Anmeldelsesdato:25-05-2006
Medvirkende:Som:
Nikolaj Lie KaasJacob
Nicolas BroAnker
Lærke WintherHanne
Laura DrasbækNina
Lotte BergstrømJulie
Anne Sofie ByderSonja
Se komplet creditliste her

Når sindet omklamres af mørke
 
Hvilke følelser og spørgsmål sidder de efterladte tilbage med, efter en af deres kære har begået selvmord? Om dette alvorlige emne kredser Jannik Johansens nye film, Mørke, et drama om skyld og indre formørkelse i afsavnet af et kært familiemedlem.


Copyright:
Nordisk Film - Foto: Liam Daniels
Tragedien
Journalisten Jacob (Nikolaj Lie Kaas) har enorm skyldfølelse over, at han ikke greb ind, da søsteren Julie (Lotte Bergstrøm) forsøgte at begå selvmord. Julie sidder nu hjerneskadet og i rullestol. Over internettet har hun fået kontakt med Anker (Nicolas Bro), de annoncerer deres bryllup, men da alt ser ud til at gå godt i den lille familie, rystes den af en tragedie. På bryllupsnatten begår Julie selvmord, og sorgen og skyldfølelsen overvælder nu atter Jacob. Da han kigger sin søsters ting igennem, falder han over en dødsannonce i en af Ankers bøger og begynder at spekulere på, om Julie faktisk slog sig selv ihjel. Han opsporer Anker, som er flyttet til den lille jyske by Mørke, og står foran at skulle giftes igen.

Jagten på mening
Det er som om Mørke ikke rigtig kan finde ud af, om den vil være et drama om de efterladtes sorgbearbejdelse efter et selvmord eller en klassisk thriller i bedste detektivstil. Det er i dramaet og Jacobs forsøg på at finde mening i det meningsløse og bearbejde sin skyld, at filmen finder sin styrke, og at lade handlingen foregå i en mennesketom, grå, jysk gennemkørselsby med marker til alle sider er virkelig velfungerende både på det visuelle og det fortællemæssige plan.
Anders Thomas Jensens seneste manuskripter har budt på folkekomedie og sort humor, og det lader til, at han har svært ved helt at slippe det igen. Filmen bruger lidt for meget tid på at fremstille Jacob som fremmedelement i den lille landsby, i mødet med de lokale og politibetjenten med den brede, jyske accent, og det virker ganske enkelt for komisk i filmens ellers alvorlige univers.


Copyright:
Nordisk Film - Foto: Liam Daniels
Ineffektiv suspense
Der er alt for få overraskelser i spændingsscenerne og forsøget på at skabe effektiv suspense og få publikum ud på kanten af biografsædet lykkes kun i meget små glimt. Plottet er ikke interessant nok, og selv om det har været tanken at overraske publikum mere end én gang i løbet af filmens spilletid, er det for nemt at gennemskue, hvordan det hele vil ende.
Til trods for flot kameraarbejde og solide skuespillerpræstationer hæver Mørke sig ikke over det middelmådige. Jannik Johansen formår at belyse sin hovedpersons indre dæmoner på overbevisende måde, men efter to timer i biografmørket fremstår filmen desværre som en lidt for forudsigelig omgang.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (11 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
LLic
20-11-2006 18:53
God film . Den er ikke uhyggelig synes jeg (hvilket jeg blev en smule skuffet over)

Rollerne er fantastisk spillet

Mads
13-11-2006 18:46
Filmen er rørerne... jeg er normal ikke en fyr der har de store føelser, men den film rører mig dybt. min storesøster er selv handikarpet, så den påvirker mig meget!!!

michaelw
25-5-2006 21:24
god film absolut med gode skuespiller præstationer.
fire stjerner

Louise
21-11-2005 15:05
Jeg er på mange måder enig med Lena. Mørke er flot filmet med gode præstationer, og selv om den i grundstruktur følger thriller genren, bliver den aldrig for alvor overraskende. Jeg savner fx at der bliver spillet mere på om Anker måske er helt uskyldig og Jacobs i stedet søger en forklaring på sin søsters død, som giver mere mening end et selvmord.

che
24-10-2005 23:57
Faktisk en kanon god dansk film! Nickolas Bro spiller som nævnt ovenfor virkelig godt.

Men jeg syntes ikke at man kan kritisere filmen for at være gennemskuelig. Jannick Johansen benytter Suspense og derfor er det vel hele ideen at publikum skal gennemskue handligen.

Er jeg den eneste der er træt af at se Nickolai Lee Kaas i hovedrollen på hver anden danske film? Han spiller rigtig godt men der må da være andre gode danske skuespillere...

Hvis Nickolai har en af hovedrollerne i AT's næste film, så har AT fortjent en kæmpe begmand!!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Darling19/10
Kære far19/10
Brylluppet12/10
Snemanden12/10
Good Time12/10
Blade Runner 20495/10
My Little Pony: Filmen5/10
Gensynet5/10
The Beguiled5/10
Hobbyhorse Revolution4/10
Flere bio-anmeldelser
 
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Boss Baby15/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem instruerede Fear and Loathing in Las Vegas?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google