CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Pride and Prejudice

Produktionsland:
England

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Lee Hall, Deborah Moggach

Producere:
Tim Bevan
Eric Fellner
Paul Webster

Fotograf:
Roman Osin

Klipper:
Paul Tothill

Komponist:
Dario Marianelli

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(171 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
04-01-10:
Skøn miniserie for Austen-fans: Lost in Austen
08-11-06:
Danske nomineringer til europæisk Oscar
12-09-06:
Europas 49 bedste film
21-12-05:
Pitt & Knightley laver film med François Girard
14-12-05:
Golden Globes-nomineringer og vinderne af NYFCC
04-11-05:
Rollen som Austen går til amerikansk prinsesse
20-07-04:
Stærke folk til Austen-filmatisering
02-07-04:
Austen filmatiseres
28-04-04:
Knightley laver Jane Austen
 
Anmeldelser:
10-02-10:
Young Victoria
23-09-09:
The Duchess
22-02-08:
Soning
22-08-06:
Mrs. Henderson præsenterer
10-11-05:
Stolthed og Brudgom
01-12-04:
Kong Arthur
26-10-04:
Stolthed og fordom [tv-serien]
05-05-04:
Love Actually
21-01-03:
Bedre end Beckham
 
Artikler:
13-12-05:
Oscar 2006: Boston Film Critics - vinderne
13-12-05:
Oscar 2006: Critics Choice Awards - de nominerede
13-12-05:
Oscar 2006: New York Film Critics Online - vinderne
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35-1 WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featuretter, kommentarspor
Stolthed og fordom

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Drama, Romantik
Varighed:124 minutter
Instruktør:Joe Wright
 
Anmeldelsesdato:07-06-2006
Medvirkende:Som:
Keira KnightleyElizabeth Bennet
Matthew MacFadyenMr. Darcy
Brenda BlethynMrs. Bennet
Donald SutherlandMr. Bennet
Rosamund PikeJane Bennet
Judi DenchLady Catherine De Bourgh
Se komplet creditliste her

Når skæbner kolliderer
 
Jane Austens forfatterskab er et yndet objekt for filmatisering. Hendes evne til at ironisere over det hedengangne forstokkede britiske samfund, og afbilde umiddelbart umulige romancer spundet over stringente normer synes evigtgyldige. Emma, sidste års semi-Bollywoodske Stolthed og Brudgom og ikke mindst Ang Lees Fornuft og følelse yder alle forfatteren ære, men nu ser så også en biografudgave af den – i BBCs tv-udgave – højtpriste Stolthed og fordom dagens lys. Og resultatet er såmænd den bedste nyere Austen-filmatisering til dato.

Miss Elizabeth Bennet og Mr. Darcy er søde sammen, men har meget svært ved selv at indse det. Spørgsmålet er, om deres stædighed og indbyrdes stridigheder skal stå i vejen for den store kærlighed?

Copyright:
UIP
Kærlighedens kvaler
Vi befinder os i slutningen af 1700-tallet, hvor det for det engelske borgerskabs ungdom kun handler om at ægte det rette parti. Specielt hvis man spørger forældrene. Det er en tid, hvor følelser for ens udkårne er underordnet slægtskabets fornuft. Derfor er det ikke nemt at være den intelligente og selvstændige Elizabeth Bennet (Keira Knightley), der i konkurrence med fire søstre skal kæmpe sig igennem junglen af passende – og upassende – ungkarle. Den unge, indadvendte og snobbede velhaver Mr. Darcy (Matthew MacFadyen) er den sidste i verden hun kunne falde for, og følelserne er gengældt. I hvert fald indledningsvis.

Frisk og troværdig
Stolthed og fordom modsætter sig den prototypiske romance, ved at ikke én, men begge elskende afviser den andens tilnærmelser. Derfor engageres man hurtigt i de tos forhold – for hvis man ikke selv gør det, hvem gør det så? Den centrale kærlighedshistorie krydres samtidig med flamboyante og velmotiverede sideplots, der er pakket ind i ærlighed, visuel realisme og flotte kamerature, som bærer præg af bevist ikke at være for glamourøse. De mange betagende scenarier viderebringer de oprindelige pre-victorianske stemninger, men samtidig fremstår filmen overraskende frisk og vedkommende. Der bliver fjantet, fnist og hvisket i krogene, men uden at distancere den moderne seer.

Mrs. Bennet er på én gang uudholdelig og uimodståelig i hendes konstante søgen efter en passende ægtemand til hendes døtre.
Brenda Blethyn tilfører fint karakteren den særlige charme.

Copyright:
UIP
Stjernerne bliver karakterer
Derudover stråler filmens skuespillere. Knightley balancerer fornemt mellem begavelse og charme i rollen som Elizabeth, og en Oscar-nominering synes ikke usandsynlig. Til gengæld er det svært ikke at savne Colin Firths udødelige præstation som Mr. Darcy i BBC-serien. MacFadyen er yngre og derfor mere aldersmæssigt troværdig ift. bogforlægget, men Firths særlige kulde ejer han ikke. Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Judi Dench m.fl. er i filmens markante biroller også så gode, at de træder ind i filmen som figurer frem for ud af den som stjerner.

En god start på det nye filmår
Den sande hovedperson er dog den bedårende fortælling, der overtrumfer alt. Alle de klassiske – og bedste – elementer i en troværdig, tidløs og medrivende kærlighedshistorie er til stede, og de er udført med udsøgt humor, føling for detaljen og imponerende filmhåndværksmæssig færdigheder fra den debuterende Joe Wright, der ikke rigtigt begår nogen fejl. Stolthed og fordom er en fremragende mulighed for at starte biografåret 2006 ud 'in the best suitable company'.
 
DVD-vurdering
Fyldigt ekstramateriale, der ikke bruger lang tid på emnerne, men som til gengæld når grundigt rundt om perioden og arbejdet med filmen. Det bedste er næsten, at vi slipper for alle de idéforladte standardindslag og i stedet for nøjagtige nedslag, som kigger nærmere på kulisser, bygninger og i høj grad på sæder og skikke i Jane Austens samtid. Kommentarsporet med instruktøren Joe Wright er et underholdende prik over i’et. God udgivelse.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (14 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Sille
10-8-2008 14:46
Jeg har set filmen et par gange på DVD, og jeg synes, den er virkeligt god.

Filmen viser flot den tiltrækning, der er mellem Darcy og Lizzy, i alle små blik og berøringer lige fra starten. Jeg er helt enig i, at den udstråler en varm sensualitet, som er svær at overgå, og som er meget mere pirrende end den ordinære snaven, vi ellers oftest udsættes for.

Til gengæld er tekstningen irriterende sjusket og 2-3 steder direkte fejlagtig. Kunne man dog ikke have ofret en ordentlig oversætter på filmen?

Emma
21-7-2007 12:45
Jeg er helt væk i Matthew Macfadyen, efter denne film.
Jeg synes ofte at kærligheds film har for meget af sex og snave scener - mens denne film ikke har noget af det, og alligevel gød den til ern fantastisk film, som både viser romantik.
Hvordan kan man undgå at se den mindst en million gange?!!
Jeg siger det bar diekte ud: JEG ELSKER DEN FILM!

Skarlagen
3-12-2006 14:25
Sød og romantisk film. Jeg synes dog, at den er en smule forvirrende!

NADINE
7-8-2006 10:39
JEG HAR SET FILMEN OG JEG MÅ SIGE...DEN ER FANTASTISK OG DET ER MIN 2 YNGLINGS FILM HVIS JEG KUNNE GIVE DEN KARAKTER VAR KARAKTEREN OPPE PÅ 100.DER ER GODE SCENER ISER DE ROMANTISKE

Stine
10-7-2006 19:26
Jeg giver Eva ret - hvor fedt, en film kan ose sådan af sensualitet og romantik uden at vise en masse sexscener og kysserier for den sags skyld.
Til gengæld vil jeg gerne lige irettesætte andmelderen - hvordan er det muligt, ikke selv at forelske sig totalt i Matthew Macfadyen. Koldhed?!? Der er da masser! følelser - tonsvis. JEg er imponeret!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år blev Technicolor introduceret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google