CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Brokeback Mountain

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Larry McMurtry, Diana Ossana

Producere:
Diana Ossana
James Schamus

Fotograf:
Rodrigo Prieto

Klipper:
Geraldine Peroni
Dylan Tichenor

Komponist:
Gustavo Santaolalla

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(196 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-02-06:
Bafta 2006: Brokeback vinder fire priser
08-02-06:
WGA 2006: Crash Mountain
30-01-06:
DGA: Ang Lee er årets instruktør
23-01-06:
PGA: Brokebacks store kup
17-01-06:
Flest Golden Globes til Brokeback-Walk
06-01-06:
SAG, WGA & DGA brænder for Clooney!
05-01-06:
PGA: 2005s bedste film
20-12-05:
Brokeback fører stadig kritikernes prisfest
14-12-05:
Golden Globes-nomineringer og vinderne af NYFCC
13-12-05:
Box Office uge 49: Narnia vinder kampen
01-12-05:
Indie Spirits-nomineringerne for 2006
 
Anmeldelser:
17-03-15:
Nightcrawler
03-05-13:
Life of Pi
18-03-10:
Brothers
19-08-08:
Lust, Caution
22-07-08:
The Dark Knight
06-08-07:
Candy
14-06-06:
Jarhead
25-08-04:
Ned Kelly
12-11-03:
Hulk
27-11-02:
Donnie Darko
27-02-02:
A Knight's Tale
06-06-01:
Tiger på spring, drage i skjul
31-01-01:
Ride with the Devil
 
Artikler:
06-03-06:
Oscar 2006: Crash årets bedste film
05-03-06:
Oscar 2006: 2 Indie Spirit Awards til hver!
10-01-06:
Critics Choice Awards - vinderne
09-01-06:
St. Louis Gateway Film Critics - vinderne
06-01-06:
DGA: 2005s bedste instruktører
06-01-06:
WGA: 2005s bedste manuskripter
06-01-06:
SAG: 2005s bedste skuespillere
20-12-05:
Oscar 2006: Dallas/Ft. Worth Film Critics - vinderne
20-12-05:
Oscar 2006: San Francisco Film Critics - vinderne
13-12-05:
Oscar 2006: Los Angeles Film Critics Circle - vinderne
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featuretter
Brokeback Mountain

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama, Romantik
Varighed:120 minutter
Instruktør:Ang Lee
 
Anmeldelsesdato:22-06-2006
Medvirkende:Som:
Jake GyllenhaalJack Twist
Heath LedgerEnnis Del Mar
Michelle WilliamsAlma Beers Del Mar
Anne HathawayLureen Newsome Twist
Randy QuaidJoe Aguirre
Linda CardelliniCassie Cartwright
Se komplet creditliste her

Ensom kærlighed
 
Kun én ting virker vel større end kærligheden. Den umulige. Derfor er Ang Lees Romeo & Romeo-drama så stærkt – og så fordi, det med så stor selvfølgelighed udspiller sig der, hvor man mindst venter det.

I det stille West
Vi er i Amerikas ’West’. Der hvor man siger ’howdy’ og lader hatten falde ned i panden. Men det er ikke John Ford eller Waynes’ udgave, hvor cowboys er retfærdighedens hævnere og ja, bøsser, noget man skyder med, for nu at bruge det udtryk, hvor det er passende. Vi er i 1960’ernes Wyoming og Texas, som det virkelig så ud. Vindblæst og efterladt. Løsarbejderne Jack Twist (Jake Gyllenhaal) og Ennis del Mar (Heath Ledger) møder hinanden, da de tager en tjans for fåreavleren Aguirre. En sommer i Brokeback Mountains skal de tilbringe med flokken og naturen som eneste selskab. Og så hinanden. Jack er rodeo-typen, der kaster sig op i sadlen før noget er sikkert. Ennis den tilbageholdne, der bokser med fortidens spøgelser i stilhed. Og alligevel drives de tæt sammen en aften i de storslåede bjerge. To cowboys forelskes.

Not a queer
”I’m not a queer or anything”, skynder Ennis sig selvfølgelig at sige dagen derpå. Men nætterne bliver kolde og det meste af sommeren i bjergene tilbringes i samme telt. Og så pludselig en dag er arbejdet overstået, og Ennis skal tilbage til virkeligheden og giftes med sin forlovede Alma. Jack forsøger at opsøge andre græsgange, men uden meget held i en verden, hvor homoseksuelle har det sværere end almindeligt. Der skal gå fire år til de to venner ses igen og oplever, at deres kærlighed er stærkere end nogensinde.

Rammer nerven
Jake Gyllenhaal (Donnie Darko) og Heath Ledger (The Brothers Grimm) inkarnerer de to sjæle, der begge må leve med deres kærlighed i ensomhed. Og skuespillet er blændende. Det er deres film og så alligevel også Ang Lees, og måske endda hans bedste, fordi han så med meget mindre virkemidler end f.eks. i Tiger på spring, drage i skjul og Hulk at ramme nerverne i den gode historiefortælling. Brokeback Mountain er Lees tilbagekomst til det enkle udtryk, som han måske er bedst til det og også har vist i The Ice Storm og Fornuft og følelse.

Homofilm uden klicheer
Det her er en film, man manglede. En der tør tale om homoseksuelle med fokus på kærligheden og ikke affekteret tonefald og løse håndled. Brokeback Mountain er baseret på E. Annie Proulx' novelle, og det er en fuldmoden og nærende historie, der både gør ondt og godt, fordi den beskriver kærligheden, hvor dens betingelser er klemte. Det er ikke så meget en film om homoseksuelle, som det er en film om kærlighed mellem to mænd. To mænd, der må kæmpe for og mod deres natur i en verden, hvor kun bjergene er et fristed. Man havde måske ikke forventet, at en historie, der rammer en amerikansk tid og kultur så præcist ved at skildre dens marginal, skulle komme fra en instruktør fra Taiwan. Men Ang Lee gjorde det og blev belønnet med den ypperste pris på filmfestivalen i Venedig for det. Helt fortjent. For Brokeback Mountain er forunderlig blanding af intenst drama og storslået epos, man ikke er vant til.
 
DVD-vurdering
Glimrende udgivelse med gode indslag fra arbejdet med filmen, hvor der sættes fokus på både instruktøren Ang Lees overvejelser og mere uforpligtende lidt om Heath Ledger og Jake Gyllenhaals evner på hesteryg.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (39 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
SomEnnis
22-7-2011 22:07
Måske skræmmer det nogen, at ikke alle bøsser er feminine.
Brokeback Mountain ramte mig lige i hjertet. Jeg er bøsse, og spildte min ungdom med, at fortrænge og være flov.
Jeg har ondt af nogle af dem som har skrevet på denne side, for de har afsløret, at de aldrig har været forelsket.
-
Jeg håber for dem, at de er blevet kloger :0)

Andreas
29-12-2006 01:46
Jeg syntes den var kedelig. følelsesporno!

jkcarlo
15-12-2006 01:06
Mesterlig, mesterlig, mesterlig!
Bør ses af alle uanset seksuel orientering. Meget realistisk med mange nuancer. Sublimt skuespil over hele linien.
****** (seks af sekss stjerner)

Skarlagen
9-12-2006 20:42
Jeg er helt væk i den her film - den er fantastisk.

fregnen
21-7-2006 17:23
den film er helt fantastisk! elsker den. var nødt til at købe den før den kom i biografen og den var bestemt alle pengene værd!
kan ikke huske at jeg har været SÅ rørt af en film længe, har nok aldrig grædt så meget til en film før (måske lige på nær Moulin Rouge)
den SKAL simpelthen ses!

fregnen

ps: gad godt vide om BN overhovedet har set den? - lige meget hvad, så er jeg enig med Simon B..... :-)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Black Panther15/2
Django: The King of Swing15/2
Den skjulte tråd15/2
Dobbelt begær8/2
12 Strong8/2
Roman J. Israel, Esq.8/2
Coco8/2
All the Money in the World1/2
The Disaster Artist1/2
Maze Runner 3: Dødskuren25/1
Flere bio-anmeldelser
 
Kingsman: The Golden Circle13/2
Mother!12/2
The Big Sick9/2
It2/2
American Made22/12
Dunkirk21/12
Baby Driver19/12
Annabelle 2: Skabelsen18/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller skurken i Phillip Noyce’s Døden ombord med Nicole Kidman?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google