CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Paha maa

Produktionsland:
Finland

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Paavo Westerberg, Aku Louhimies, Jari Rantala

Producere:
Markus Selin

Fotograf:
Rauno Ronkainen

Klipper:
Samu Heikkilä

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sunrise Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(13 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmesideFrozen Land

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Drama
Varighed:130 minutter
Instruktør:Aku Louhimies
 
Premieredato:18-08-2006
Medvirkende:Som:
Jasper PääkkönenNiko Smolander
Mikko LeppilampiTuomas Mikael Saraste
Pamela TolaElina Oravisto
Petteri SummanenAntti Arhamo
Matleena KuusniemiHannele Arhamo
Mikko KoukiIsto Virtanen
Se komplet creditliste her

Den brændemærkende kulde
 
Sammenlignet med svenske og danske forhold er det få finske film, der opnår international anerkendelse - eller dansk biografdistribution. At dømme ud fra Aku Louhimies’ mørke Frozen Land er der dog lysere tider i vente for finnerne, for denne filmiske kædereaktion af ulykkelige hændelser, der på episodisk vis sammenvæver et hudløst drama, er en af sensommerens mest opsigtsvækkende biografoplevelser. Fortællingen er inspireret af Tolstoys "Den forfalskede anvisning", og bærer ikke skyggen af Kaurismäkis poetiske sødme eller underspillede humor, som har præget de seneste finske film. Frozen Land er i stedet mere kølig, uforsødet og ubarmhjertig. Heldigvis.


Copyright:
Sunrise Film
Et koldt storværk
En €500-seddel igangsætter dette drama med mange skæbner og lige så mange tragedier i spil. Som en stafet-depeche gives pengesedlen videre blandt filmens medvirkende efterhånden som de introduceres. Herefter infiltrerer karaktererne hinandens skæbner fatalt, og som fortællingen bevæger sig fremad begynder man at ane omridset af ét sammenhængende storværk. Indledningsvis kan de mange handlingstråde dog være svære at skille fra hinanden: En vellidt skolelærer mister sit job, en ung teenager bliver falskmøntner og en støvsugersælger afsætter sin sjæl til alkoholen. Alt imens en kvindelig politibetjent balancerer på grænsen til depression, en forelsket computerhacker bryder ind i svigerfars IT-firma og en biltyv får storhedsvanvid. Alle styrer de mod afgrunden, mens den nådesløse finske isvinter omgiver deres kolde skæbner.

Det svigtende kamera
Louhimies filmer ofte de trøstesløse hovedpersoner bagfra, så det virker som om selv kameraet svigter dem. Således vasker instruktøren sine hænder, og sender skyldfølelsen og ansvaret for karaktererne ud til den sagesløse tilskuer, som gribes om hjertet og frustreres over ikke at kunne hjælpe de fortvivlede stakler. Fra første scene er det medrivende og intenst, og efterhånden som grusomhederne eskalerer, bliver de forskellige sideplots mere og mere gribende, og Frozen Land kommer til at fremstå som et næsten uafbrudt dramatisk klimaks. Nemt er det ikke at se på og tilpas føler man sig ikke, men blikket er alligevel som frosset fast på lærredet.


Copyright:
Sunrise Film
Modbydelig og mægtig
Filmens velspillende skuespil-ensemble leverer så stærke præstationer, at adskillige enkeltøjeblikke brændemærker nethinden og står tilbage længe efter de afsluttende rulletekster er forbi: Et barns resignerede blik, en ægtemands opgivende suk, to elskendes sidste kys. Det føles alt sammen skræmmende virkeligt, formidabelt ægte. Frozen Land balancerer mellem det samfundskritiske social-drama og den intense thriller, og selvom spilletiden er en smule for lang er resultatet en monstrøs, modbydelig - men mægtig - tragedie, som rører og ridser sjælen.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilke af følgende film har Søren Pilmark ikke været med i?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google