CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Limey

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Lem Dobbs

Producere:
John Hardy
Scott Kramer

Fotograf:
Ed Lachman

Klipper:
Sarah Flack

Komponist:
Cliff Martinez

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(17 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
02-04-04:
Soderbergh får Che tilbage
13-06-03:
Britisk censur frigiver Nicholson og Cormans The Trip
14-11-02:
Soderbergh redder Clooneys røv
05-04-02:
Soderbergh med presset kalender
22-11-01:
Clooney og Soderbergh sammen igen
12-11-01:
Soderbergh retter igen titlen
06-11-01:
Soderberghs Traffic diskuteres i højesteret
05-10-01:
Hollywoods begavede børn slår sig sammen
13-09-01:
Flere folk tjekker ind på Soderberghs hotel
17-09-00:
Soderbergh og Solaris
 
Anmeldelser:
22-06-12:
Haywire
19-04-12:
Haywire
07-03-12:
Contagion
30-10-09:
The Informant!
08-01-09:
Get Smart
19-04-05:
Ocean's Twelve
27-06-03:
Solaris
30-04-03:
Full Frontal
27-08-02:
Ocean's Eleven
15-10-01:
Traffic
01-11-00:
Erin Brockovich
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Fullscreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, kommentarer af Steven Soderbergh & Lem Dobbs, kommentarer af skuespillerne, scenevalg, bevæglige menuer
Englænderen

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:86 minutter
Instruktør:Steven Soderbergh
 
Anmeldelsesdato:25-10-2000
Medvirkende:Som:
Terence StampWilson
Peter FondaTerry Valentine
Lesley Ann WarrenElaine
Luis GuzmánEd Roel
Barry NewmanAvery
Nicky KattStacy

Den ensomme hævner
 
Steven Soderbergh har med to af sine sidste film, Out of Sight og Erin Brockovich gjort sig godt i Hollywoods mainstream. Englænderen er lavet ind i mellem de to velpolerede film og er et tydeligt eksempel på, at Soderbergh kan andet end levere effektive pop-hits. Denne film er nemlig et orgie i skæve klipninger og billeder. Soderbergh beviser her, at han kan kunsten at komponere billeder som ikke mange lig ham, og sammen med med fragmenteret og abstrakt klipning gøres Englænderen til en fascinerende oplevelse, selvom historien er såre simpel at følge med i.

Wilson ankommer - bered jer!
Wilson (Terence Stamp) er en gammel fængslesrotte. Han er lige kommet ud igen, denne gang efter 9 år bag tremmerne. Hans datter Jenny er for nyligt blevet fundet død i Los Angeles, efter signende kørt ud over en skrænt i Hollywoods bakker, men Wilson er overbevist om, at der er tale om mord, og har derfor taget turen fra London til englenes by. Her kontakter han Ed, en af Jennys gamle venner, der skrev til Wilson i fængslet og fortalte ham om datterens død. Sammen opsøger de Jennys forhenværende kæreste, pladeproduceren Terry Valentine. Han er dog ikke en let mand at få i tale, men Wilson er overbevist om at han er indblandet i Jenny død, så han forfølger Valentine til hans bjerghytte for at konfrontere ham.

Forrygende udseende
I en andens hænder kunne Englænderen have været en helt ordinær film, men fordi det er den gudsbenådede Soderbergh, der står bag kameraet, så er der kommet en overrumplende flot, stilfuld og virtuos film ud af den ellers retlinede historie. Det kan rent faktisk betale sig at se filmen mere end én gang. De frække klipninger og den skiftevis manglende musik giver filmen et udtryk af, at der foregår flere historier på én gang. Det er en meget særpræget stil, Soderbergh har dog gjort det før med nogle af sine film og mestrer derved stilen til det ypperligste. Men det er stadig en hidsig omgang filmfortælling, og følger man ikke godt med, taber man meningen på gulvet.

Blændende cast
Et andet aspekt, hvor Soderbergh også altid har været genial, er med hans valg af skuespillere. Terence Stamp virker som om han var født til at spille Wilson, han er hård som granit, ganske nådesløs og alligevel menneskelig dybt inde. Tabet af sin datter, som han har dårlig samvittighed over, at han aldrig lærte bedre at kende, er det, der driver ham. Selv når han render ind i en omgang prygl, så opgiver han ikke. Wilson er en spændende karakter, og Stamp giver ham rygrad og nosser. Hans diamentrale modsætning er en anden gammel og garvet dreng fra 60’erne. Peter Fonda er lige så perfekt i sin rolle som den glatte Valentine. Hans næsten konstante smil og løse stil passer sømløst til Fondas egen attitude (Valentine bjerghytte er tilmed Fondas eget sted).

Den perfekte kombination
Men den superbe rollebesætning stopper ikke ved hovedrolleindehaverne. Leslie Ann Warren, som Elaine, Jennys veninde; Barry Newman, som Avery, Valentines ubehagelige følgesvend, og Nicky Katt, som små-psykopaten Stacy, er alle fantastiske. De rammer deres karakterer lige i øjet, og troværdigheden er skræmmende virkelighedstro. Filmen fremstår helstøbt først og fremmest på grund af de fejlfrie skuespillerpræstationer, men filmens udseende er dog det, der skiller den fra resten af pøblen af hævngerrige film. De rå billeder, det rå musikspor og den rå klippestil trækker sikkert filmen op på et visuelt stadie, hvor mange andre filmskabere ikke kan følge med. Og det er netop her, at Steven Soderbergh regerer.
 
DVD-vurdering
Kommentarerne på denne DVD-udgivelse er bestemt værd at lægge ører til. Det er desværre ofte svært at tyde, hvem der præcist taler. Ingen af de kommenterende præsenterer sig selv, så på instruktør-kommentarsiden går der et stykke tid, før man gennemskuer, at det er manuskriptforfatter Lem Dobbs, der er Steven Soderberghs medkommentator. Vælger man skuespiller-kommentarerne bliver det ikke meget bedre. Her er der heller ingen, der præsenterer sig selv, men med lidt tålmodighed lykkes det at få navnene sat på de respektive stemmer.

Egmont har gjort en del ud af deres menuer, og det gør det endnu mere rystende, at filmen ikke kan opleves i letterboxformat, men det uinspirende Fullscreen format. Ed Lachmans stilede og smukke billeder fortjener bedre. Lydsiden er tilgengæld fyldt med spændende detaljer.


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder Jim Carreys karakter i The Truman Show til efternavn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google