CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Drømmen

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Niels Arden Oplev

Producere:
Sisse Graum Olsen

Fotograf:
Lars Vestergaard

Klipper:
Søren B. Ebbe

Komponist:
Jacob Groth

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(412 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
25-02-07:
Bodilvinderene 2007
17-01-07:
Bodil-nomineringerne 2007
02-11-06:
Succes for dansk børnefilm
12-01-06:
Danske børnefilm og en shooting star i Berlin
 
Anmeldelser:
02-12-14:
Kapgang
24-08-12:
Hvidsten gruppen
29-11-11:
Rosa Morena
26-09-11:
SuperClásico
03-09-09:
Mænd der hader kvinder
22-02-08:
To verdener
21-02-05:
Kongekabale
17-01-05:
Brødre
06-03-02:
Fukssvansen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, DTS

Ekstra materiale:
Kommentarspor, portrætfilmen Hugo fra Himmerland, featuretter, trailer
Drømmen

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:104 minutter
Instruktør:Niels Arden Oplev
 
Anmeldelsesdato:02-10-2006
Medvirkende:Som:
Anders W. BerthelsenFreddie Svale
Bent MejdingLindum-Svendsen
Janus Dissing RathkeFrits
Sarah Juel WernerIben
Jens Jørn SpottagPeder
Anne-Grethe Bjarup RiisStine
Se komplet creditliste her

Den forsømte retfærdighed
 
Der er Det forsømte forår, Ondskab og nu også Niels Arden Oplevs Drømmen. Alle stærke film om revselse, råddenhed og hykleri på de gamle lærerværelser. Og Oplev tilføjer også lidt nyt til den velkendte historie.


Copyright:
Ole Kragh-Jacobsen
Sommeren '69
Vi er i sommeren '69, men ikke i en Bryan Adams-sang om 6-strengede og drømmene om berømmelse. Vi er på de danske kornmarker. På den landsbyskole, hvor bondemandens søn, den 13-årige Frits Johansen, skal starte efter sommerferien. En skole der drives med ufølsom hård hånd af den magtmisbrugende inspektør Lindum Svendsen. En dag går det ud over Frits, der får en ørefigen så syngende, at den river hans øre halvt af.

Retfærdighedens gladiator
Instruktør Niels Arden Oplev låner i åbningsbillederne lidt fra Gladiator. Frits går gennem sin fars marker med hånden bølgende over kornet. En pudsig reference, udtænkt eller ej. Frits erstatter sværdet med viljen for retfærdighed og sætter sig med hjælp fra sin forstående, men noget ustabile, far op imod den tyranniske inspektør. Og så kan tvekampen for retfærdighed og skolefornyelse udspille sig i gården, på lærerværelset, i skolenævnet og i stuerne over kaffen.


Copyright:
Ole Kragh-Jacobsen
Ung idealisme
Det særlige ved Drømmens tone er, at Frits kamp for rimelighed ikke alene udspringer af uretten begået mod hans egen krop, men også udfra den i verden omkring ham, han for første gang oplever på familiens nyanskaffede tv. Her bugner det med billeder af krige og forfulgte. Men også af de kræfter, der i 60’erne tog kampen op. Frits adapterer naivt denne idealisme. Hans tro og håb på retfærdighed større end ham selv er både spirende og uskyldsren, men også trodsig og stædig som det hører ungdommen og få brændende sjæle til. Frits er begge dele. Han insisterer på at blive kaldt Martin som Luther King. For også han har en drøm.

Forfriskende dansk
Drømmen ligner ikke andre danske film. Det her er klassisk historiefortælling med følelsesmæssigt schwung på alle de rigtige højdepunkter. Det er lækre billeder og flot produktion. Det er medrivende og forfriskende, måske især fordi det er dansk og så elegant udført. Og så ikke mindst fordi spillet er så fremragende. Anders W. Berthelsen er endnu engang god og får noget troværdigt ud af en potentiel fuser som den langhårede hippie-lærer Hr. Svale. Janus Dissing Rathke er fra første scene aldeles enestående som Frits, og Bent Mejding er blændende som tyranniets inkarnation – som altid fristes man til at sige, for man genkalder sig med glæde minderne fra for eksempel Eriks diabolske far med bilen i Bille Augusts Tro, Håb og Kærlighed. Havde Mejding været amerikaner, havde det regnet med Oscars igennem tiderne for djævelsk gode biroller.

Stadig Lektor Blomme, vi vil huske
Man har det godt i Drømmens selskab, der trykker på alle de rigtige knapper og kun få gange lidt hårdere end nødvendigt – som ved slutningen for eksempel, hvor sort og hvid skærer en smule i øjnene. Den brænder sig måske heller ikke lige så fast som den uundgåelige sammenligning, Hans Scherfigs klassiker, særligt fordi Lindum Svendsens karakter ikke er så psykologisk spidsfindigt kreeret som den karakteristiske Lektor Blomme. Det er stadig ham, eftertiden stadig vil huske som personificeringen af tidens spanskrør. Men det skal slet ikke afholde én fra biografen, for Drømmen har sin egen lille krølle på halen. Den er nemlig ikke kun en fortælling om kampen mellem elev og lærer og god mod ond, men også om den mellem ung idealisme og de voksnes verden. Den er baseret på virkelige hændelser, der har ligget tæt på Oplevs egne erfaringer. Og han fortæller dem videre med hjertet.
 
DVD-vurdering
Instruktøren Niels Arden Oplev er godt til stede i ekstramaterialet til filmen, hvor vi blandt andet får hans portrætfilm fra filmskolen "Hugo fra Himmerland" om hans egen far.

Desuden fornuftige bag kameraet-produktioner og et glimrende kommentarspor.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (46 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Christian
27-10-2011 10:56
Er der nogen der ved hvad det er for en sang Hr. Svale spiller for eleverne i timen da Frits skal synge? :-)

Maya
22-9-2011 11:04
Jeg syntes drømmen er en helt fantastisk film.

Nickie
1-4-2011 23:45
Nogen der kan fortælle mig, hvad den sang hedder, som hele klassen spiller på et tidspunkt i filmen, der hvor Fritz skal synger?

Nickie
1-4-2011 23:42
Det er Peter Belli med The House of the rising sun.

Nuni
8-2-2011 03:27
Frits er godt nok en sej dreng :)
Har ledt efter sangen som Anders W. Berthelsen spiller, for Frits når han kommer hjem til ham for første gang. Det er en mand med en hel vild fed stemme, og en guitar :)
Håber at der er nogen der kender den ??


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brad's Status14/12
Stalins død14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor stammer Anthony LaPaglia fra?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google