CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Oldboy

Produktionsland:
Sydkorea

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Jo-yun Hwang, Chun-hyeong Lim, Joon-hyung Lim, Chan-wook Park

Producere:
Seung-yong Lim

Fotograf:
Jeong-hun Jeong

Klipper:
Sang-Beom Kim

Komponist:
Yeong-wook Jo

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Pan Vision

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(84 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
26-02-06:
Vindere i Bangkok
12-09-05:
Old Boy-instruktør klar med sci-fi
07-10-04:
Koreanere i stærk opstilling
13-03-03:
Ny koreansk film til københavnerne
 
Anmeldelser:
12-04-17:
The Handmaiden
23-11-10:
Thirst
14-01-04:
Sympathy for Mr. Vengeance
24-09-03:
Joint Security Area
 


DVD-specifikationer
Billedformat:


Lyd:


Ekstra materiale:
Oldboy [2010]

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Thriller
Varighed:115 minutter
Instruktør:Chan-wook Park
 
Anmeldelsesdato:02-10-2006
Medvirkende:Som:
Min-sik ChoiDae-su Oh
Ji-tae YuWoo-jin Lee
Hye-jeong KangMi-do
Dae-han JiNo Joo-hwan
Dal-su OhPark Cheol-woong
Byeong-ok KimMr. Han
Se komplet creditliste her

Øje for øje, sind for sind
 
Dae-su er en drikfældig, harmløs midaldrende taber, der pludseligt bliver kidnappet på åben gade. Han får ingen forklaring, ingen mulige udveje. I stedet bliver han spærret inde i et privat surrogatfængsel, mens han på tv ser, at hans kone er myrdet og han selv er hovedmistænkt. Der går 15 år. Resterne af drukkenboltens taberattitude er langsomt ædt op af et målrettet hævninstinkt, da han pludselig sættes fri, udstyret med en fuld pengepung og en mobiltelefon. Hvem berøvede hans frihed og hvorfor? For Dae-su kan en nådesløs jagt på den skyldige og en søgen efter en snert af menneskelighed begynde.


Copyright:
Angel/Scanbox
Ventetiden værd
Oldboy spilder ikke ét sekund af sin spilletid. Efter en åbning i Lost Highway-stil med en tilsyneladende uskyldig mand, der ikke ved, hvorfor han holdes indespærret, overtager et suspense-plot, som selv Hitchcock ville misunde, i et tempo Tarantino ville have svært ved at overgå. Det skulle tage 3 år for Oldboy at få biografpremiere herhjemme, men det var hele ventetiden værd. For koreanerne har gjort det igen (efter Ki-duk Kims opvisning af gode filmpremierer herhjemme det sidste år) og Chan-wook Park har lavet en stærk kandidat til årets bedste film. Intet mindre.

Lys og mørke
Fra start til slut byder Oldboy på en nærmest overlegen opvisning i dramaturgiske og æstetiske virkemidler. Historien er én stor fremdrift uden skygger af huller eller tilfældigheder, og visuelt er der dynamik, følelse for detaljen og variation nok til at fængsle blikket så man knapt tør blinke. Hævnmotivet er det ydre altoverskyggende omdrejningspunkt, men graver man længere ned afslører filmen som få også indre dybder i den menneskelige formåen. Både sindets lyse og mørke kamre sættes til skue i en kattens leg med musen, hvor det er svært at finde ud af, hvem der er ved at fange hvem.


Copyright:
Angel/Scanbox
Manga og Vivaldi
Oldboy bygger på en japansk manga, men Chan-wook Park formår med lethed at gøre den helt til sin egen. Med brug af klassisk Vivaldi-musik, få computeranimerede effekter og livagtige skuespilpræstationer rejser fortællingen sig fra tegneserieplanet og bliver dybt, nærmest skræmmende vedkommende i sin tvetydige erklæring om hævnens sort/hvide ansigt, som ikke skal afsløres i detaljer her. Det skal opleves på egen krop. Eller rettere – på Dae-su’s.

Åndenød
Afsløres kan det dog godt, at man ikke må misse Oldboy. Mere sindrigt action er ikke set siden The Matrix, så spændende en thriller ikke siden Se7en. Oldboy er et brutalt storværk, der efterlader én i åndenød. Den stikker i hjertet, pumper pulsen op og skamferer sjælen. Den er en fantastisk berusende oplevelse.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Søren Langelund
4-10-2006 13:50
Til Rasmus: Jo, der skulle være en del ekstramateriale ifølge dvdoo.dk, og udgivelsen ser ret lig ud med den tilsvarende på R2UK, der udkom på dvd før filmen fik premiere herhjemme i biografen:

Ekstra Materiale:

Director's cinematographer & cast commentary
Original theatrical trailer
5 behind the scenes documentaries
Featurette: Le Grand Prix at Cannes
Deleted scenes with commentary
Cast and crew interviews
Exclusive interview with Director Park in Stockholm 2005

EuroSiti
4-10-2006 12:22
Hvorfor siger denne film mig ingenting?

En mand indespærres intetanende i 15 år og hypnotiseres dernæst til at indlede et forhold til sin egen nu 18-årige datter (som er mere eller mindre vidende om projektet, fordi hun også er blevet bortført af den anden mand som helt lille eller hva'?), fordi den første mand i sin skoletid sladrede om en anden mands forhold til sin søster, som efterfølgende begik selvmord, hvorfor denne anden mand altså har indespærret den første mand i 15 år og derpå gi'r ham fem dage til at forstå sin brøde, mens den anden mand samtidig sender dusinvis af håndlangere efter den første mand i tide og utide og myrder en af hans kammerater.

Ligesom jeg oplevede "Seven" (og "Fight Club" og "The Matrix" og "Memento" btw.) helt uden spænding, fascination eller følelsesmæssig entusiasme prellede denne forestilling også fuldstændig af på mig.
Følelserne og reaktionsmønstrene forekommer mig ubegribelige. Jeg kender dem ikke.

Suppleret med det nærmest utænkeligt fortænkte plot (som filmen deler med flere af de førnævnte film), ville jeg pure kunne affeje denne film som komplet ligegyldig... Hvis altså ikke det lige var fordi, at alle andre andre tilsyneladende fascineres af denne type film.
- Hvorfor gør I det?

Jeg elskede "Caché"s diskrete indsnigelse af skyldfølelse i kamp med den personlige lyst/ret til fortrængelse og ansvarsfralæggelse/fornægtelse. Men dette her ligner mest af alt en flad teatralsk oplevelse, som end ikke "The Game" kan overgå i implausibel fortænkthed.

Rasmus
2-10-2006 14:05
Intet ekstramateriale?

Anyway, flimen er fremragende, lidt en blanding af se7en og memento, men med noget unikt over sig. Man er rystet når man har set den.

Moviegoer
7-5-2006 01:32
.... og?

HeavenZanny
6-5-2006 23:37
Skal se den i morgen og jeg glæder mig... :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hedi20/4
Creative Control20/4
The Edge of Seventeen20/4
Du forsvinder20/4
Fast & Furious 813/4
The Handmaiden12/4
Chevalier6/4
Dengang i maj6/4
Dyrene i Hakkebakkeskoven6/4
Boss Baby6/4
Flere bio-anmeldelser
 
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Trolls20/3
Inferno7/3
Jack Reacher: Never Go Back6/3
Storkene28/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken forfatterindes værk er The Talented Mr. Ripley baseret på?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google