CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
American Gangster

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Steven Zaillian

Producere:
Brian Grazer
Ridley Scott

Fotograf:
Harris Savides

Klipper:
Pietro Scalia

Komponist:
Marc Streitenfeld

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(39 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
29-01-08:
Screen Actors Guild Awards - vinderne!
23-01-08:
Oscar-nomineringerne 2008
16-01-08:
Bafta-nomineringerne 2008
19-12-07:
Satellite Awards 2007
17-12-07:
AFI's Top 10 for 2007
13-12-07:
De nominerede til Golden Globe 2008!
07-06-05:
Crowe arresteret i New York
31-05-05:
Cheadle snupper Denzels gamle rolle
08-10-04:
Fuquas gangster er færdig!
16-03-04:
Denzel & Fuqua sammen igen
 
Anmeldelser:
11-05-15:
Exodus
07-05-15:
Blade Runner - The Final Cut
05-10-12:
Prometheus
31-05-12:
Prometheus
11-05-11:
The Next Three Days
13-05-10:
Robin Hood [2010]
18-11-09:
State of Play
03-07-09:
Public Enemies
15-04-09:
Body of Lies
27-05-08:
3:10 to Yuma
10-05-07:
Deja Vu
26-01-06:
Cinderella Man
17-10-05:
Kingdom of Heaven
27-04-05:
The Manchurian Candidate
07-05-02:
Training Day
 
Artikler:
19-02-08:
Oscar 2008 - bedste kvindelige birolle?
 

Læs også...
I temaet Oscar 2008:
 
No Country for Old Men
Ind i vildmarken
Juno
Oscar-vinderne 2008
Independent Spirits-vinderne 2008
Oscar 2008 - Bedste film?
Oscar 2008 - bedste instruktion?
Soning
There Will Be Blood
Oscar 2008 - bedste mandlige skuespiller?
Oscar 2008 - bedste kvindelige skuespiller?
Oscar 2008 - bedste kvindelige birolle?
Oscar 2008 - bedste mandlige birolle?
Kritikerpriser fra Canada
Filmpriser fra Englands kritikere
PGA og WGA går til Old Men
Bafta Awards 2008 - vinderne
Sweeney Todd
Screen Actors Guild Awards - vinderne!
Joel & Ethan Coen vinder Directors Guild
3:10 to Yuma
Oscar-nomineringerne 2008
Priser fra Online-kritikerne
Producers Guild nomineringerne
Bafta-nomineringerne 2008
Writers Guild nomineringerne
Vinderne af Golden Globes 2008
Flere priser til Coen, PTA og Diablo Cody
Directors Guild nomineringerne
Golden Globe-uddelingen aflyst!
National Film Critics elsker There Will Be Blood
Joel og Ethan vinder og vinder!
Mere hæder til Joel & Ethan Coen
Away From Her
The Bourne Ultimatum
Boston, Chicago og Dallas vælger Coen-brødrene
Kritikerpriser fra Californien
Screen Actors Guild nomineringer 2008
Satellite Awards 2007
Fortryllet
AFI's Top 10 for 2007
Kritikerpriser fra New York og Los Angeles
De nominerede til Golden Globe 2008!
Dykkerklokken og sommerfuglen
National Board of Review vindere 2007
Transformers
Independent Spirit Awards - De nominerede
Elizabeth - The Golden Age
Pirates of the Caribbean: At Worlds End
Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford
Michael Clayton
Spurven - La vie en rose
Ratatouille

American Gangster

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Krimi, Drama
Varighed:158 minutter
Instruktør:Ridley Scott
 
Premieredato:04-01-2008
Medvirkende:Som:
Denzel WashingtonFrank Lucas
Russell CroweDet. Richie Roberts
Chiwetel EjioforHuey Lucas
Josh BrolinDetective Trupo
Ted LevineDet. Lou Toback
John HawkesDet. Freddie Spearman
Se komplet creditliste her

Druggin’ da hood
 
Bobby Womacks rhythm-and-blues-sang "Across 110th Street" illustrerer på én gang både styrkerne og svaghederne ved American Gangster. En klassisk og sjælfuld sang, der vækker billeder af 70’ernes Harlem med pushere, ludere og småkriminelle dagdrivere på hvert gadehjørne – men også et næsten for oplagt valg. Ligesom flere af de stilistiske og tematiske valg fremstår. "Across 110th Street" blev senest brugt af Tarantino i Jackie Brown og anvendes denne gang i nogenlunde samme øjemed. Forholdet mellem oprigtige og korrupte politimænd ikke bare spejler, men parafraserer, Lumets Serpico. Den nøje optrævling og infiltrering af narkohandlen er som taget ud af Friedkins The French Connection, der ligefrem eksplicit henvises til i dialogen.
Genbrug, pastiche eller nyfortolkning? Ridley Scott mestrer desværre ikke altid balancegangen, hvorfor dele af filmen i højere grad bliver til et intertekstuel forsøg på at spotte referencer end selvstændige scener.


Copyright:
UIP
Kongen er død, kongen længe leve
At American Gangster alligevel får en varm anbefaling med på vejen skyldes de mange gange, hvor denne afbalancering faktisk lykkes. Den voldsomme spilletid på over to og en halv time føles aldrig overdrevet, idet Scott allerede tidligt etablerer en episk fortælling: Over flere år, over flere gangstergrupper og over flere politigrupper.
I fokus er den fåmælte, disciplinerede Frank Lucas (Denzel Washington), der, den dag hans ven og læremester Bumpy Johnson dør, opretter en imponerende narkotikavirksomhed i 1970’ernes Harlem – bl.a. ved at importere narko direkte fra Østasien gennem et korrupt militær. Over for ham står Ritchie Roberts (Russell Crowe), én af de få ubestikkelige politibetjente i et New York-korps fyldt med korrupte strømere, bl.a. den fremtrædende special detective Trupo (en herlig slimet Josh Brolin). Dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned vokser Lucas’ imperium, og snart er hele familien rykket til New York og indlemmet i organisationen, ligesom også Lucas’ kærlighed, den puertoricanske skønhed Eva, bliver det.
Både den italienske mafia og de få uplettede betjente er dog efter narkobaronen, og et klassisk katten-efter-musen-spil kan begynde. Vil det lykkes dem af få ram på ham? Eller er han urørlig? Oddsene ser ud til at være imod de få, der tør sige Lucas imod.

Velspillet og -disponeret
Det er dog så som så med spændingselementet, idet American Gangster dels er baseret på rigtige begivenheder, dels fortæller om en narkobaron så mægtig, at han bare måtte falde. Det øjeblik man bliver for stor til tronen, er man som bekendt færdig. Hovmod står altid for fald.
Heldigvis er fortællingen om, hvordan dette hovmod opbygges, hvordan Lucas både indordner sig under og rykker ved gangsterkodekset, hvordan han i lang tid formår at holde sig i baggrunden uden for politiets søgelys, sjældent mindre end fascinerende. American Gangster kommer hele organisationen rundt. Fra Lucas’ rejse ud i den vietnamesiske jungle for at købe ren narkotika, over de sexede sorte kvinder, der i et stort lejlighedskompleks i ghettoen pakker narkotikaen i poser (nøgne, så de ikke kan stjæle noget!), til hans chef-overfor-chef-møde med den italienske mafiosoboss Cattano (en kølig Armand Assante) – og tilsvarende oplever vi både Roberts’ kvaler med sin ekskone og de mere farlige med hans korrupte kollegaer.
Alt sammen til de velvalgte soul- og blues-toner fra bl.a. John Lee Hooker og Sam & Dave, og alt sammen imponerende velspillet. Et interessant indblik i 70’ernes Harlem, og et endnu mere imponerende indblik i én af det seneste århundredes største narkobaroners liv.


Copyright:
UIP
Lidt for lidt vovet
Når den sidste bane er sniffet, sidste kanyle stukket i den ligblege arm og tonerne af "Across 110th Street" endelig toner ud, vil de færreste dog sikkert forblive for evigt euforiserede. Uden Scotts unikke stilvalg, der gjorde f.eks. kompositionen og den kontrastrige palet i Blade Runner til en filmhistorisk milepæl, og uden modet til at bearbejde temaerne fra bl.a. The French Connection på en ny måde, bliver instruktørens seneste aldrig et mesterværk. Mindre kan dog også gøre det. Og seværdig er American Gangster bestemt.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
DaltonJoe
14-5-2010 02:16
Denzel whasington er klart den bedste skuespiller i verden. han har ikke bare været heldig at få nogle gode roller. han vælger dem nemlig selv. og der findes ikke mange dårlige film med denzel. kan nævne mange helt fantastisk gode film med ham. f.eks

Antwone Fisher
Training Day
John Q
The Pelican Brief
American Gangster
The Bone Collector
The Book Of Eli
Inside Man
Man On Fire
Remember The Titans
Malcolm X
The Hurricane
The Siege
He Got Game
Fallen
The Preachers Wife
Crimson Tide
Glory
A Soldiers Story

Syntes faktisk kun der 2 film som ikke er helt vildt gode og det er Deja Vu og The Taking Of Pelham 123 men de kan skam sagten gå så ta lige og få set alle de film før man lukker lort ud om denzel Whasington for han er klart verdens bedste skuespiller og det er ikke til diskussion MaYn;)

Johnny Tomasson
1-2-2008 00:07
Glem det.. vi vil have vold i gangster-film!!..

Jesperyk
26-1-2008 16:45
Overraskende god film. Rart med en ganster-film uden en masse udpenslet vold á lá Goodfellars og Casino

Robert Jensen
16-1-2008 15:25
Hvis denzel washington er den bedste skuespiller du har set, skulle du ta' og få set nogle flere film.. Hans blik i øjene og "rappe" nedtonede replikker er jo ALTID de samme.. Og deja vu er da en skod film! Get a grip... Denzel er Mainstream hollywood bullshit

mr.jack
16-1-2008 14:01
der vil jeg slet ikke give dig ret "alonso hanson" Denzel Washington er nok en af de bedste skuespiller jeg nogen sinde har set.. han har lavet utrolig stor film som titans, John Q og deja vu.. han har enda vundet oscar for bedste mandlige skuspiller.. men det er bare min mening ! og endnu engang leverer han varen i American Gangster som han gør perfekt!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor mange replikker nåede Arnold Schwarzenegger at fyre af i The Terminator, inden rulleteksterne dukkede op?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google