CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Lady in the Water

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2006

Manuskript:
M. Night Shyamalan

Producere:
Sam Mercer
M. Night Shyamalan

Fotograf:
Christopher Doyle

Klipper:
Barbara Tulliver

Komponist:
James Newton Howard

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(36 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-04-05:
Shyamalan fisker efter Giamatti & Howard
29-03-05:
Shyamalan laver havfruefilm
 
Anmeldelser:
26-06-17:
Split
31-05-11:
Devil
13-01-11:
Devil
19-08-10:
Luftens sidste mester
29-04-10:
Cold Souls
21-10-08:
The Happening
24-06-08:
Shoot 'Em Up
26-01-05:
The Village
26-02-03:
Signs
22-08-01:
Unbreakable
25-07-00:
Den sjette sans
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Dokumentarer, ekstra scener, auditions, fraklip
Lady in the Water

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Thriller
Varighed:95 minutter
Instruktør:M. Night Shyamalan
 
Anmeldelsesdato:25-01-2007
Medvirkende:Som:
Paul GiamattiCleveland Heep
Bryce Dallas HowardThe Lady
Jeffrey WrightMr. Dury
Bob BalabanHarry Farber
Sarita ChoudhuryAnna Ran
Cindy CheungYoung-Soon Choi
Se komplet creditliste her

Sov godt med Shyamalan
 
M. Night Shyamalan er tilbage med en godnathistorie, som han efter sigende udviklede til sin datter og siden valgte at lave en film ud af. Godnathistorier er en essentiel del af opvæksten for børn, og de bedste af slagsen er de helt uforudsigelige, som fortælleren digter, mens den bliver fortalt. Her var der frit slag med hensyn til drejninger i plottet, og hvis man som barn stillede et kritisk spørgsmål til handlingen, var der ingen grænser for, hvad der kunne opfindes i en rask håndevending for at løse problemet.


Copyright:
Sandrew Metronome
Sådan føles The Lady in the Water også, når man ser den – og det er ikke ubetinget samme store fordel, som det var på sengekanten i drengeårene. Shyamalan lader sin historie udspille sig om forholdet mellem Mennesket på landjorden og indbyggerne i havets Blå Verden. Oprindeligt talte disse skabninger sammen, og Havfolket kunne forudsige fremtiden til stor hjælp for Mennesket. Men menneskene blev selvoptagede og trak sig væk, døve for Havfolkets stadige forsøg på at få kontakt. Der sker dog noget, da Story, en nerf fra Den Blå Verden, en dag plasker rundt i swimmingpoolen i et bygningskompleks i instruktørens elskede Philadelphia. Viceværten Cleveland er en ensom fyr, som tager sig af Story, og så udfolder historien sig lag for lag, mens han prøver at forstå, hvad det er for en skabning, han har fået indenfor dørene.

Plottet skal ikke forsøges forklaret her, det skal opleves. Mytologien lægges på lag efter lag, først om nerfens funktion, dernæst om dens fjender og endelig foldes hele plotstrukturen ud, da Cleveland skal finde de nødvendige hjælpere for at sikre missionen. De mange, kulørte personligheder i bygningskomplekset rummer rigeligt med kvaliteter, men da man aldrig selv ved, hvilken rolle, man spiller i det store plot, er det svært for Cleveland at gennemskue, hvem de rette personer er. Det kunne have været en storslået øjenåbner, som afsløringerne i hans tidligere film har været, men det virker snarere som en panisk godnathistoriefortæller, der bliver ved med at opfinde begreber og betingelser for at holde historien i gang.


Copyright:
Sandrew Metronome
Shyamalan laver film af høj kvalitet på det tekniske plan. Der kan ikke sættes en finger på billeder, klipning og lydside – og når disse elementer kombineres rigtigt er der stadig frydefulde gys og rørende øjeblikke i vente, men instruktøren Shyamalan har lidt svært ved at håndtere fænomenet Shyamalan, og det mærkes. Disney, som har været den faste samarbejdspartner på den indiskfødte auteurs første par film, sagde blankt nej til The Lady in the Water i dens nuværende form. Shyamalan nægtede at lytte til de gode råd, som ellers er en integreret del af processen på film i denne størrelsesorden, og tog i stedet hele projektet over til konkurrenten Warner. Som om dette ikke var nok, har han også, i modsætning til cameoroller i de første film, selv indtaget en helt central plads i fortællingen, hvis skæbne ved nærmere eftertanke meget vel kunne være instruktøren Shyamalans egen drøm om udødelighed. Man savner et skælmsk smil i øjenkrogen til at forsikre os om, at han ikke tager sig selv så ualmindelig højtideligt, som alt tyder på - og så har han for øvrigt sikret sig mod onde ord fra penne som denne ved at skrive en mavesur og usympatisk filmanmelder ind i plottet.
 
DVD-vurdering
Glimrende ekstramateriale, hvor man kan mærke den passion, der altid følger med Shyamalans arbejde i en større dokumentar om arbejdet med historien.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (9 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
JS
23-6-2007 12:10
Gabende kedelig. Den virker ok de første 10 minutter men så bliver den blot mere og mere kedelig. Historien virker bare frygtelig ligegyldigt, og skuespillet er ikke noget særligt. CGI-effekterne er heller ikke specielt gådt lavet. 2/6 stjerner

Micwiz
3-10-2006 12:21
En underholdene film, men med mange ubehalige overraskelser, som først filmen forgår i et bygningskompleks og hjælper historien med at få en bedre tætheds følelese, paul giamatti er med og ham er jeg hel vild med, men filmen lakker mange steder som når folk får at hvide deres plads i denne bedtime story, så er det ligesom er jeg virkelig nå okay, ingen der tvivler eller spørg sig rigtig frem, bortset fra en.

Jeg kan godt lide Bryce dallas howard, men kan ikke rigtig bedømme hende ud fra en film hvor hun ikke er særlig meget med desværre, historien om folket fra havet får man gradvis og på en ekstrem dårlig måde, uinterresante twist´s midt i det hele som man ikke eller jeg ikke helt kunne finde spændende nok til at få lyst til mere og jeg hved ikke medn M. night er ikke særlig god som skuespiller det kan godt være det bare er mig men jeg sidder og forstiller mig ham bag et kamera halvdelen af tiden.

Han har dog lavet en god film i den sjette sans, men jeg syntes dog ikke pågrund af Haley, som jeg syntes virker flov og har en trang til overdrivelse gennem hans skuespil, nok bare mig.

keebee
2-10-2006 20:46
Go lille gyser, men bliver dog lidt langstrakt, kunne godt have
varet en halv time mindre

HeavenZanny
21-9-2006 15:29
At den sjete sans er brilliant altså... ikke at de andre film er miskmask.... :P

HeavenZanny
21-9-2006 15:28
Den er så absolut heller ikke noget særligt... på en god måde i hvert fald! Det er et underligt sammensurium af godnathistoriefortællingsmyter, der så absolut ikke hænger sammen eller fortælles på en særlig spændende måde...
Den er mildest talt middelmådig - giver JkCarlo ret i at instruktøren har lavet en fremragende film - hvilket er den sjete sans - resten er forglemmelige og uinteressante... Og det er faktisk allermest Haley Joel Osments fortjeneste... :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad kalder Prinsesse Leah Chewbacca i et vrissent øjeblik?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google