CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A Scanner Darkly

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Richard Linklater

Producere:
Tommy Pallotta
Jonah Smith
Erwin Stoff
Anne Walker-McBay
Palmer West

Fotograf:
Shane F. Kelly

Klipper:
Sandra Adair

Komponist:
Graham Reynolds

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(11 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
05-05-04:
Keanus animerede medspillere
31-03-04:
Neo i ny Dick-film
 
Anmeldelser:
09-12-16:
Everybody Wants Some!!
07-05-15:
Blade Runner - The Final Cut
23-02-15:
Boyhood
27-01-14:
Before Midnight
09-08-12:
Total Recall
01-08-11:
The Adjustment Bureau
15-10-10:
Iron Man 2
20-09-10:
The Messenger
02-07-10:
Sherlock Holmes
23-10-09:
Zombieland
27-04-09:
The Day the Earth Stood Still
23-10-08:
Iron Man
19-11-07:
Fast Food Nation
31-10-07:
A Guide to Recognizing Your Saints
12-07-06:
Thumbsucker
29-05-06:
Kiss Kiss Bang Bang
02-08-05:
Constantine
18-01-05:
Before Sunset
01-09-04:
Gothika
03-07-01:
Lost Souls
 
Artikler:
18-04-10:
CPH PIX – dag 3 – Hverdagens vilde farver
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentrspor, 2 featuretter, trailer
A Scanner Darkly

Anmeldt af:Mia Brygger
Genre:Thriller, Drama
Varighed:96 minutter
Instruktør:Richard Linklater
 
Anmeldelsesdato:30-01-2007
Medvirkende:Som:
Keanu ReevesBob Arctor
Robert Downey Jr.James Barris
Woody HarrelsonErnie Luckman
Rory CochraneCharles Freck
Winona RyderDonna

En paranoid fremtidsvision
 
Forfatter Philip K. Dick er manden bag dystre sci-fi fortællinger; flere af dem er tidligere blevet bragt til live på det store lærred såsom Blade Runner, Total Recall og Minority Report. Nu er tiden kommet til endnu en af hans paranoide fremtidsvisioner A Scanner Darkly.
Richard Linklater (The School of Rock, Bad News Bears) har skrevet manuskript og instrueret. Slackermentaliteten, der driver af historiens hovedfigurer synes selvskrevet til Linklater og med den nye visuelle animerede stil rotoscope, som han introducerede publikum for i Waking Life (2001), er stilen lagt for halvanden times færden i Philip K. Dicks desillusionerede verden, hvor ens moral og værdier altid er til salg.

Kan jeg stole på min regering?
Keanu Reeves spiller narkotika-agenten Fred, der er gået undercover for at optrævle det narkokartel, der har bragt stoffet Substance D ned over samfundet og har gjort 20 procent af befolkningen afhængige af det (Vi er 7 år ude i fremtiden fra en given nutid). Uheldigvis for Fred er en af stoffets bivirkninger, at det hærger hjernen i en sådan grad, at det kan, udover at medbringe de sædvanlige hallucinationer og paranoide ideer, udvikle sig til personlighedsspaltning. Det bliver hurtigt et problem for Freds karriere, for når du ikke længere kan stole på, hvad din egen hjerne fortæller dig, hvad og for den sags skyld hvem kan du så stole på?
Velspillende Keanu Reeves får følgeskab af så talentfulde navne som Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane og Winona Ryder, der alle giver indsigtsrige og humoristiske portrætter af en flok misbrugere, der bliver overvåget og forfulgt af regeringen og deres egne paranoide tanker.
Linklater har fra filmens anslag til dens overraskende klimaks et solidt greb i filmens hovedaktører og formår at kreere en sympati og velvilje for de ellers temmelig ynkelige skikkelser. Filmens overflod af humør smelter sømløst sammen med den tiltagende paranoia, der driver filmen frem og publikum længere ind i en hypnotiserende mareridtsagtig verden, hvor regeringen ikke længere ser ud til at ville det bedste for sine borgere. Er det hjernespind, synsbedrag eller ligger der virkelig grimme hensigter bag?

Vidunderligt visuelt
Desværre, men det er et lille desværre, har Linklater som altid en tendens til konsekvent at rette hele sit fokus på personerne og det er ikke nødvendigvis en dårlig tendens, men i en så original og gåsehudsfremkaldende historie som den Philip K. Dick har skabt, er det synd at skulle se den spille andenviolin til et indblik i flok dagdriveres sølle hverdagsliv. Når filmen alligevel fortjener fire stjerner er det på grund af dens vidunderlige visuelle stil – rotoscope – hvor filmen først optages og derefter animeres. Det efterlader et overbevisende og ætsende indtryk af en på samme tid meget realistisk verden og en drømmeagtig tilstand, som i A Scanner Darkly kun hjælper til at styrke illusionen om en forstandig verden.
 
DVD-vurdering
Har filmen efterladt én i en lettere forvirret tilstand eller er man bare interesseret i at vide mere, er det en glimrende ide at se de to featuretter, som ekstramaterialet har at byde på.
”One Summer in Austin: The Story of Filming A Scanner Darkly” giver svar på de spørgsmål man end måtte sidde med mht. Philip K. Dicks originale tanke bag historien, såvel som Richard Linklaters ide med filmen.
”The Weight of the Line: Animation Tales” tilbyder en gennemgang af selve animationsteknikken og det er ikke nødvendigt at være teknisk intelligent for at kunne forstå eller nyde processen.

Kommentarsporet er for det meste snak om Philip K. Dicks roman, hans liv og ide med historien. Er man ikke fan af ham, er der ikke mange informationer man går glip af mht. filmens tilblivelse. De to featuretter er nok til at slukke den værste tørst. Kommentarpanelet består af instruktør Richard Linklater, producer Tommy Pallotta, Keanu Reeves, forfatter Jonathan Lethem og Philip K. Dicks datter Isa Dick Hackett.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
De vildfarne7/9
Stefan Zweig - Farvel til Europa7/9
Logan Lucky7/9
It7/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hed det talkshow, som Lars von Trier lavede til TV?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google