CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Indigènes

Produktionsland:
Frankrig, Marokko, Algeriet, Belgien

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Rachid Bouchareb, Olivier Lorelle

Producere:
Jean Bréhat

Fotograf:
Patrick Blossier

Klipper:
Yannick Kergoat

Komponist:
Armand Amar
Cheb Khaled

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
18-01-07:
Efter brylluppet tættere på en Oscar
12-09-06:
Europas 49 bedste film
29-04-06:
Cannes-filmene 2006
 
Anmeldelser:
20-10-10:
London River
20-02-08:
Flandres
05-09-00:
West Beyrouth
 


Ærens dage

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama
Varighed:123 minutter
Instruktør:Rachid Bouchareb
 
Premieredato:11-05-2007
Medvirkende:Som:
Jamel DebbouzeSaïd
Sami NaceriYassir
Roschdy ZemMessaoud Souni
Sami BouajilaAbdelkader
Bernard BlancanSergent Roger Martinez
Mathieu SimonetCaporal Leroux
Se komplet creditliste her

Mission completed
 
Rachid Boucharebs Ærens Dage har ét brændende inderligt ønske: At sprede kendskabet til de nordafrikanere i de franske kolonilande, som syngende med på Marseillaisen, hyldende Tricoleur og beundrende Charles de Gaulle ofrede deres liv i 2. verdenskrig for et land, de aldrig havde sat deres ben i, og som aldrig anerkendte deres indsats. I den franske hær blev de mødt af kun en smule broderskab, endnu mindre frihed og stort set slet ingen lighed i forhold til deres franske soldaterkammerater, og i 1959 blev de sågar frataget den pension, alle franske krigsveteraner ellers havde ret til. Først da Jacques Chirac så Ærens Dage sidste år, fik de nordafrikanske veteraner godtgjort, hvad der rettelig tilfaldt dem. Bedre sent end aldrig, og dens kvalitet uanfægtet har Ærens Dage derfor også fuldført sin vigtigste mission.


Copyright:
Øst for Paradis
Oprør om tomater
I tilgift er det bestemt heller ikke en dårlig film, Bouchareb har drejet. Tydeligvis indigneret og med afbalanceret sympati følger den en gruppe frivillige, nordafrikanske soldater, hvis spirende drømme om et lykkeligt liv som franske borgere brutalt udnyttes til at kaste dem ud i forreste linje i et par af de allieredes mest livstruende slag. Forskelsbehandlingen sætter sig uafrystelige spor i dem alle. Den ambitiøse og dygtige Abdelkader bliver negativt forfordelt i kampen om at blive befalingsmand, og Yassir kan ikke besøge sit livs nyfundne kærlighed, da nordafrikanerne alt for sjældent får orlov. Bedst går det faktisk den forsigtige, følsomme og lidt forkrøblede Saïd – evigt med den ene hånd usikkert i lommen – som blot tilpasser og affinder sig.
Mens de i kampens hede må indordne sig de ikke altid retfærdige ordrer for at overleve, lurer oprøret dog også, og som i Eisensteins klassiker Panserkrydseren Potemkin er det i spisesalen, at det bryder løs. Rod med rationeringerne – og i dette tilfælde uddelingen af saftige, postkasserøde tomater – er åbenbart noget, der forvandler passiv accept til aktiv handling!

Spielberg-inspiration på godt og ondt
Ærens Dage er en yderst traditionel krigsfilm med karakterer, der hører til genrens arketyper. Selv den hårdføre, men på bunden samvittighedsfulde (hvide) sergent, er repræsenteret. Heldigvis bliver det traditionelle sjældent kedeligt, arketyperne sjældent stereotyper, og instruktør Bouchareb giver momentvist også plads til mere kontemplative passager, der antyder krigens absurditet. Desuden leverer han et meget præcist og fint billede af kultursammenstød og -forskelle, når soldaterne fx belønnes med fisefornem, røvsyg ballet – og udvandrer! Filmen er på godt og ondt inspireret af Spielbergs Saving Private Ryan, hvilket fremstår som en fordel i de – i både lyd og billede – effektive og fængslende krigsslagscener. Mindre heldigt er det, at man så også direkte har kopieret Spielbergs epilog af hvide kors og autentiske krigsveteraner.

Bundhæderlig film
Med filmens meget klassiske, episke opbygning frem mod soldaternes sidste, fatale opgave kan det hverken overraske eller undre, at Ærens Dage blev Oscar-nomineret for bedste udenlandske film. Selvom den i midterpassagen mister en smule af sin drivkraft bestående af lige dele fortørnelse og sympati, er den mindre positive del af Hollywood-inspirationen dog til at overse, og uden at tilføje krigsfilmgenren nye detaljer – det skulle da lige være den fine brug af arabisk musik – lykkes filmen i at videreformidle sin rørende indignation. Ved hjælp af nærværende skuespil, et stort hjerte og Boucharebs overvejende gode greb om historien er Ærens Dage nemlig en bundhæderlig film, der har haft større konkret betydning for det virkelige liv, end de fleste film kan prale af.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder de bedårende tre engle fra nyindspilningen af klassiker-serien Charlie's Angels i virkeligheden?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google