CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
AFR

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Allan Milton Jakobsen, Morten Hartz Kaplers

Producere:
Morten Hartz Kaplers
Meta Louise Foldager

Fotograf:
Lars Bonde
Magnus Nordenhof Jønck

Klipper:
Rasmus Madsen
Per Sandholt
Marion Tuor

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
FilmFolket

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(35 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
05-02-08:
Carl Th. Dreyer Prisen 2008 tildeles Morten Hartz Kaplers
 


AFR

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Dokumentar
Varighed:87 minutter
Instruktør:Morten Hartz Kaplers
 
Premieredato:20-04-2007
Medvirkende:Som:
Anders Fogh Rasmussen
Pia Kjærsgaard
Søren Søndergaard
Helge Adam Møller
Reimer Bo Christensen
Morten Hartz Kaplers

"Dette er ikke et mord"
 
Sjældent har en dansk debutfilm opnået en så herostratisk berømmelse herhjemme, som Morten Hartz Kaplers’ umiddelbart ekstremt provokerende AFR har gjort den seneste tid. Det er filmen, formiddagsbladene fremstillede som en rygtesmedende tilsvining af Anders Fogh Rasmussen, og så forskellige politikere som Pia Kjærsgaard og Holger K. Nielsen har udråbt som manipulerende og useriøs. Tydeligvis havde ingen af parterne imidlertid set filmen, for så havde kritikken sandsynligvis været mindre endimensional. Selvom vores statsminister både portrætteres som homoseksuel og myrdes i én og samme film, er det nemlig aldrig dét, der er AFRs egentlige dagsorden. Hovedpersonen bliver mere hyldet og menneskeliggjort end tilsvinet og latterliggjort.

Denne film er fiktion
Som efterfølger og pendant til den amerikanske Death of a President, hvori George W. Bush koldblodigt nedskydes, kunne man frygte, at AFR lagde sig i samme hult opmærksomhedssøgende og overfladiske løbebane. Foruden at være langt mere fokuseret og velspillet er filmen heldigvis kun få sekunder gammel, da én af utallige forskelle mellem de to hurtigt kridtes op. Et stort skilt annoncerer, at ”denne film er fiktion”, og da statsministerfruen i skikkelse af en skuespiller herefter toner frem og rørende beretter om mordet på sin mand, er selv den ivrigst popcornspisende tilskuer på bagerste række aldrig i tvivl om fortællingens status som pure opspind. Kaplers bruger kun kort tid på selve mordet, og gudskelov forfalder han ikke til det dramaturgisk fristende i at svælge unødigt i iscenesættelsen af den rystende gerning. Der er så godt som ingen pseudo-nervepirrende rekonstruktion med slowmotion, høj musik og grædende familiemedlemmer, og filmens kerne er personernes baggrund og udvikling frem for deres endeligt.

Aktivisten og statsmanden
Foruden statsministeren er hovedpersonen den radikalt venstreorienterede og biseksuelle aktivist, Emil, spillet af instruktøren selv. Han er den formodede morder og – viser det sig – igennem en årrække Anders Foghs elsker og sparringspartner. Hans motiv er desperation over, at Fogh fravalgte ham til fordel for den politiske karriere, og det er her filmens sande tematik begynder at tone frem i form af en umiddelbart ret harmløs og simpel retrospektiv fortælling om umulig kærlighed. Der krydsklippes mellem de tos forskellige ophav, hvordan de mødtes, og hvad de betød for hinanden. Alt sammen fortalt vha. skuespillere og snedigt indklippede virkelige tv-værter og politikere, som med deres (ufrivillige) tilstedeværelse tvinger tilskueren til at spærre øjnene op og fortabe sig i historien.

De gode figurer
Fortællingens forskellige twists skal ikke afsløres her, men pointeres bør det, at der langt fra er tale om politisk venstrefløjspropaganda rettet mod personen Fogh. Han figurerer mestendels i rollen som ’statsminister’, og både han og samtlige andre politikere i filmen giver udtryk for humanistiske og demokratiske holdninger og skildres – ligesom Emil – udæmoniserende og kærligt. Ingen af figurerne er skurke, og dette er reelt det mest interessante i AFR, for selvom den vil provokere, er det mere via formen end indholdet. Med den oftest usynlige grænse mellem ægte dokumentaroptagelser og iscenesættelse tegnes et velfungerende og tankevækkende portræt af, hvor nemt det i dag er at præsentere udtalelser uden for deres rette sammenhæng, og det er mere samfundet som sådan og især mediebilledet end politiske personer eller overbevisninger, der på denne måde tildeles hug.

Et demokratisk vækkeur
AFR er derfor på flere måder en tiltrængt demokratisk film, som både udstiller faldgruberne ved dagens mediefokuserede procespolitik og provokativt udfordrer ytringsfriheden. Og det er imponerende, at Kaplers i tilgift aldrig ryster på hånden i afviklingen af den centrale kærlighedshistorie. Den film, man havde troet skulle ryste ens grundvold, giver i stedet en opløftet og underligt ægte følelse af, at vi alle på tværs af seksualitet og overbevisninger er mennesker med det gode i os. Ud af Kaplers’ konsekvente og tydeliggjorte konstruktions aske har der således rejst sig noget smukt, unikt og langtidsholdbart – ikke ulig Lars von Triers omstridte kridtstregsmetode i Dogville. AFR fortjener at blive husket for dens åbenlyse kvaliteter og som en af årets på én gang mest provokerende og vellykkede danske film i stedet for den overfladiske hype, der har været omkring den.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (8 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Tom
20-7-2012 07:54
Jag gillar ditt pkysbryt pe5 Ica Maxi ne4r du fe5r avste4mmning.Det skulle lika ge4rna kunna vara din sve4rmor som hade skrivit det.Det de4r matilska verkar bekant.

Christine
22-5-2008 10:53
det er min yndlings film.
jeg tror på ALT i filmen.
selvom jeg godt ved at han ikke er død. =)
Fordi jeg så engang Anders kysse Emil :]
de var så søde :D:D

jan
26-11-2007 01:26
en stjerne

Jaegger
13-10-2007 14:48
Det er jo på ingen måde menningen at filmen skal tegne et bare nogen lunde korrekt billede af statsministeren?

michaelw
13-10-2007 14:18
Filmen om mordet på Anders Fogh er sine steder meget underholdende.
Men jeg synes at filmen halter gevaldig med hensyn til at få lavet bare et nogenlunde korrekt billed af vores statsminister.

Den har svært ved at få sine pointer igennem og den er i det lange løb faktisk utrolig kedelig.
to stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film hører man følgende ordudveksling:

Craig Schwartz: Can I buy you a drink, Maxine?
Maxine: Are you married?
Craig Schwartz: Yes, but enough about me.
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google