CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Fidibus

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Hella Joof, Troels Agueh Vestergaard, Bo Hr. Hansen

Producere:
Thomas Gammeltoft

Fotograf:
Kim Høgh Mikkelsen

Klipper:
Adam Nielsen

Komponist:
Saqib

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(145 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
17-01-07:
Bodil-nomineringerne 2007
24-08-05:
Tredje udspil fra Hella Joof
06-12-04:
Oh Happy Disney laver Joof-remake
06-09-03:
Støtte til nye film af Bier, Svendsen og Joof
07-10-02:
Joof og Knutzon sammen om nyt selskab
05-12-00:
Hella Joof på optagelser
 
Anmeldelser:
22-04-13:
Sover Dolly på ryggen?
03-02-10:
Se min kjole
18-05-09:
Frygtelig lykkelig
24-10-08:
Frygtelig lykkelig
28-02-07:
Offscreen
23-05-05:
Oh Happy Day
02-07-04:
Hannibal & Jerry
15-04-02:
En kort en lang
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, DTS

Ekstra materiale:
Musikvideo, slettede scener, fraklip, trailer
Fidibus

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama, Komedie
Varighed:97 minutter
Instruktør:Hella Joof
 
Anmeldelsesdato:26-04-2007
Medvirkende:Som:
Rudi KøhnkeKalle
Lene Maria ChristensenSabrina
Jonathan SpangAgger
Jesper DahlPaten
Søren Søndergaard NielsenLange Peter
Kirsten Lehfeldtmor
Se komplet creditliste her

Mange jokes – få pointer
 
Hella Joof kan fjolle meget ud af lidt. En kort en lang blev for eksempel til meget mere end en trekant og stang. Fidibus holder fat i samme useriøse tone, men falder alligevel igennem, fordi mange jokes ikke nødvendigvis giver en samlet pointe.


Copyright:
Nordisk film - Thomas Marott
For langt mellem snapsene
Den var både underholdende og nuttet, Joofs debut. Rundturen på kanten af det homoseksuelle København med en herligt klingende titel ramte præcis den særlige tone af den joof’ske pjank, som både er helt hendes egen og så alligevel så tæt på de fleste. Fidibus gør et hæderligt forsøg på at holde samme useriøse tone. Her er sporadisk skægge optrin, en rammende one-liner i ny og næ, men også alt for langt mellem snapsene til at kunne bære en hel spillefilm. Og det må man vel forvente af en landets højst rangerede komikere.

Kalle, Paten og Patens pige
Kalle er vores helt i midten af balladen. Han studerer Retorik på universitetet, men kommer aldrig rigtig i gang, fordi han og vennen Agger rodes ind i en speget affære med hashbaronen Paten, hans bil og blondinekæreste Sabrina, som nok ikke lige er hende, man ringer til for at få lektiehjælp. Men det er jo heller ikke meningen, for Kalle skal bare lige holde nogle penge, mens Paten er i fængsel, nå ja, og så selvfølgelig sørge for, at ingen rører ved Patens pige. Og så kan man jo godt gætte sig et langt stykke hen imod slutningen.


Copyright:
Nordisk film - Thomas Marott
De mest fasttømrede klicheer
Derfor kunne det jo sagtens have været underholdende alligevel. En rendyrket komedie om et studieliv med alt andet end SU og spaghetti. Hurtige penge, en udsyret ven og en overraskende forelskelse. Hvorfor ikke? Især fordi, at Joof med alle kræfter trækker på de mest fasttømrede af alle klicheer. Paten er selvfølgelig pskyko, går med guld på størrelse med tekopper om halsen og affyrer cool kaskader af forbandelser i alle retninger. Kalles mor (Kirsten Lehfeldt) er irriterende på den der middeloverklasse-måde og snobber uforholdsmæssigt ved at tale engelsk i hver anden sætning. Kalles kvindelige medstuderende er tørre tørvetrillere så sexede som vindhekse. Sabrina så hjælpeløs som den mest fortærskede blondinevittighed.

Mange gode kort - og Jokeren
Måske er de fleste episoder i filmen 'baseret på virkelige hændelser', som det er bekendtgjort, men så meget desto værre, for ikke engang kærlighedshistorien fremstår plausibel, som den er serveret her. Joof har ellers mange gode kort på hånden. Den storcharmerende Rudi Køhnke (som også var Frank i Nordkraft) skal nok tage flere hjerter med i filmens fald, Lene Maria Christensen (Store planer) gør det bedste ved en endimensional rolle. Jokeren alias Jesper Dahl spiller tæt på sin egen fremtoning og kunne sagtens have scoret point på det, hvis han havde haft tungere skyts med fra manuskriptet. Joof har nemlig ikke som tidligere noget at sige om dem, hun beskriver, eller de miljøer, de opholder sig i. Udover et par jokes, der skal have en baggrund. Den var muligvis gået for ti år siden, hvor man var imponeret, hvis dansk film havde en pæn produktion og tre sjove replikker, der faktisk fungerede. Dem har vi set mange af nu – og forventer derfor også mere.
 
DVD-vurdering
Det er mest slettede scener og sjove fraklip, der præger den noget tynde dvd-udgivelse.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (16 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Lene
13-7-2017 15:44
Det er totalt en af min yndlingsfilm. Jo flere gange man serden, jo flere sproglige finesser hører man.
Lene Maria Christensen er genial somblondinen der alligevel får det som hun vil 😀

Pétur Rasmussen
4-1-2009 13:06
Jeg så den på DR forleden. Jeg forstår ikke at man har været så utilfreds med den. Den er underholdende, har en masse pragtfulde dialoger, hænger godt sammen, og så Lena Maria Christensen simpelthen ikke til at stå for. Hun har helt sikkert ikke været den manus-forfatteren har haft i tankerne, men så meget større en gevinst er hun for filmen, og så meget bedre en skuespiller er hun.

Men lyden kunne have været bedre. Jeg måtte ud at leje den for at få tekst på.

jkcarlo
23-7-2007 00:25
hella joof rykker op i superligaen med denne velsmurte romantiske komedie

både original og opfindsom og tilmed med stor dybde på trods af at det er en komedie

glem alt om den latterlige anmeldelse af kasper klaphat larsen

***** (fem af seks)

tragisk
24-6-2007 18:40
Hej har lige læst på tv2 at Natasja er død. Det er godt nok synd!

Tag den dog for hvad den er!
17-6-2007 21:39
Fidibus er en herlig komedie med masser af slap stick humor og plathed på sjove måde.
Hella Joof har med denne film laver en film der ikke behøves at bruge krafter på, men alligevel fængsler og levere en god gang drengerøvshumor. Så den sammen med vennerne med et par øl, og det er lang tid siden vi har grædt så meget af grin.
Jeg synes selv det er herligt med en film der leverer de dejlige platheder som man bare sidder og venter på, og synes det er sørgeligt mange små excentriske mennesker sprætter den op med analyse, for derved ødelægger du filmen for dig selv- too bad...
sidst, Skuespillerne er castet til roller de udfylder perfekt. Adios amigos


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
69 Minutes of 86 Days17/8
Hjemme i Verden17/8
Superswede: En film om Ronnie Peterson17/8
Patriarken17/8
Lys i mørket17/8
The Big Sick17/8
The Dark Tower17/8
Danserinden10/8
Annabelle 2: Skabelsen10/8
Fortiden foran os10/8
Flere bio-anmeldelser
 
Ghost in the Shell11/8
Kong: Skull Island8/8
T2 Trainspotting28/7
20th Century Women25/7
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Truffaut optrådte i 70’erne i hvilken amerikansk blockbuster?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google