CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Children of Men

Produktionsland:
USA, UK

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton

Producere:
Marc Abraham
Eric Newman
Hilary Shor
Iain Smith
Tony Smith

Fotograf:
Emmanuel Lubezki

Klipper:
Alex Rodríguez

Komponist:
John Tavener

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(119 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
29-04-06:
Cannes-filmene 2006
01-11-05:
Populære Michael Caine
14-06-05:
Clive Owen spiller jordemoder i skudduel
28-04-05:
Cuarón laver fremtidsfilm med Owen
 
Anmeldelser:
31-01-11:
The Kids Are All Right
11-10-10:
Harry Brown
23-12-09:
Duplicity
13-03-09:
The International
19-03-08:
Elizabeth - The Golden Age
21-09-06:
Inside Man
20-07-05:
Closer
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Children of Men

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Sci-Fi
Varighed:104 minutter
Instruktør:Alfonso Cuarón
 
Anmeldelsesdato:15-05-2007
Medvirkende:Som:
Clive OwenTheodore Faron
Julianne MooreJulian
Michael CaineJasper
Chiwetel EjioforLuke
Charlie HunnamPatric

Menneskehedens tabte menneskelighed
 
Der har altid været en fascination af "End of the World"-scenarier i Hollywood. Som oftest er det spektakulære katastrofer, der er lige ved at gøre det af med vores klode, men den mexicanske instruktør Alfonso Cuarón leverer et jordnært, politisk betonet bud i Children of Men, der tør sætte mennesker over visuelle effekter og fortælle en fermt drejet spændingshistorie om en mand, der pludselig får overdraget menneskehedens fakkel.


Copyright:
Nordisk Film
Vi er i år 2027. Det er lidt over 18 år siden, at den seneste fødsel har fundet sted. Over en kort årrække i begyndelsen af 2000-tallet faldt kvindernes frugtbarhed drastisk uden at man kunne finde en forklaring. Måske forurening, måske en indbygget bombe i menneskets evolution – uanset hvad, så står konsekvenserne pludselig skræmmende klart. Det sidste menneske på jorden er født. Vi kommer ind i fortællingen 18 år senere, hvor vi møder den slidte engelske embedsmand Theodore Faron. London er en af de sidste civiliserede bastioner, og Storbritannien har genvundet tidligere tiders storhed ved at fastholde en stringent indvandringspolitik og samtidig vende alle blinde øjne mod den lurende undergang. Her prøver man på bedste beskub at bevare de daglige rutiner, mens resten af verden er forfaldet til anarki.

Startskuddet kommer, da verdens yngste menneske på 18 år bliver dræbt og Theodore samtidig er tæt på at omkomme i et bombeattentat i Londons centrum. Der er politiske fraktioner af alle slags, som kæmper for at overtage magten, den dag styret opgiver kampen mod fortabelsen – og én af dem er det hemmelige The Human Project, der, bestående af en række forskere og kloge hoveder med en ambition om at vække frugtbarheden til live igen, har antaget næsten mytiske dimensioner. Mange græsrodsbevægelser kæmper for The Human Projects sag, heriblandt den gruppe, som Theodores eks-kone er involveret i. Græsrødderne har i deres iver for rede verden antaget form af terroristgrupper, som krampagtigt bekæmper regeringen, og Theodores hverdag som embedsmand for de ynkelige rester af civilisationen bliver brat ændret, da han en dag bliver kidnappet og bortført af hætteklædte mænd.


Copyright:
Nordisk Film
Meget mere kunne siges om handlingen, men Children of Men er en film, der bør opleves så uspoleret som muligt. Plottet snor sig som en rejse ud af London, fra det dekadent civiliserede Kunstens Ark, hvor en gruppe forsøger at bevare menneskehedens kulturarv til en ukendt fremtid, til de usleste ghettoforhold i en lejr for ulovlige indvandrere ved kysten. Theodore gennemløber et menneskeligt anstændighedsfald på turen fra det samfund, som viser sig blot at være en spinkel fernis over forfaldet i samfundet. Han oplever og indser, hvor lidt mennesket er kommet til at betyde i en tid, hvor der ikke længere er grund til at se fremad. Den drivkraft, der ligger i at sikre fremtiden, er erstattet af en panisk ageren for at overleve i nuet.

Cuarón iscenesætter undergangsfortællingen med en spændende dobbelthed i instruktionen. Children of Men rummer mange virtuost lange, håndholdte scener, hvor kameraets funktion som indramning af historien opløses og i stedet fører os helt ind ved siden af vores hovedpersoner. Vi ikke længere blot betragter begivenhederne, som man blandt andet oplever det i en lang jagtscene rundt i en ruinby, hvor militære enheder sender byger af kugler og granater om ørerne på vores hovedperson. Cuarón er både den ferme underholder og samtidig også en moden betragter af vores eget samfund. For England anno 2027 er ikke en fjern fremtid som f.eks. de rendyrkede science fiction-film forestiller sig, men derimod en let modificeret og nedslidt fortsættelse af vores egen samtid med en politisk virkelighed, der spejler den hårdeste del af retorikken i vores tid. I Children of Men er det faktisk simpel overlevelse, der dikterer Homeland Security og den ultrastrikse indvandringspolitik, men hvor oplagt det ellers kunne syne, så føles det ikke som om Cuaróns ærinde er at pege fingre af 'forkerte' holdninger. Han vil snarere udpege konsekvenserne af at nå så langt ud, så man kan overveje at forhindre katastrofen før den indtræffer.

Som tankevækkende katastrofefilm uden en fysisk katastrofe er Children of Men en ualmindelig tilfredsstillende oplevelse. Clive Owen leverer sin vel nok bedste præstation i den krævende hovedrolle som Theodore, der kommer gennem en mental opvågnen på linje med Neos i The Matrix – han gennemgår bare samme grad af erkendelse i en helt genkendelig fremtid, hvor menneskeligheden er gået tabt i forsøget på at bevare menneskeheden.
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (21 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
lol...
20-4-2009 14:42
Har ikke set en film der er mere realistisk!

Bøvs
23-3-2009 21:42
Fremragende film. Lige min idé om en god actionfilm - ingen platheder, skåret lige ind til benet og med en billedside, der giver de fleste andre film baghjul; Man er virkelig til stede i de mange intense og ualmindeligt spændende scener. Og den sorte humor er lige i øjet, Clive Owen spiller mesterligt og... Ja, jeg kunne blive ved.

Sally
20-1-2009 03:07
Faldt over dvd'en idag i min lokale Netto til 49 kr og godt jeg ikke betalte mere. Jeg synes den er meget overfladisk og der er intet nyt i den og det gør ikke filmen bedre, at Juliane Moore kun er med i ca 30 min.

Johnny Pepperoni
23-1-2008 08:58
Det er da overhovedet ikek eksempler på Hollywood klicheer, og desuden er denne film britisk, og netop ikek en Hollywood produktion. Jeg er slet ikke med på hvad du fabler om. One-liners har eksisteret i al form for film, ligefra Hollywood til Europæisk kunstfilm over til asiatisk exploitation. Slutningen er enormt antiklimatisk og deprimerende samtidig med at den er opløftende, hvilket man stort set aldrig oplever i Hollywood.

Hertz
23-1-2008 00:33
hmm. Vores helt Theodore Faron bliver truet er undergrunds-frihedskæmpere, men finder dog overskud til en smart kommentar som "Your breath stinks", hvilket der så kommer en fuldstændig lam dialog ud af. Eller da han hen mod slutningen af filmen, blot vandrer væk fra alle soldaterne - med sin gravide veninde - der er øjeblikket før har været fuldstændigt overvældede af graviditeten, men nu kun har øje for at skyde på et smadret hus. Det er da simpelthen for far out elendig Hollywood-action. For at nævne noget andet er slutningen også fulstændig håbløs, det ligner jo simpelthen at de bare er løbet tør for film!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem debuterede som instruktør i 1978 med ungdomsfilmen Vil du se min smukke navle??
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google