CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Bobby

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Emilio Estevez

Producere:
Edward Bass
Michel Litvak
Holly Wiersma

Fotograf:
Michael Barrett

Klipper:
Richard Chew

Komponist:
Mark Isham

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(28 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
08-11-05:
Estevez spørger far om hjælp
28-10-05:
Unge stjerner med i Estevez’ Bobby
06-09-05:
Elijah Wood med i Bobby Kennedy-film
 
Anmeldelser:
20-02-07:
A Prairie Home Companion
05-03-02:
Dommedag nu
21-06-00:
Kliken fra St. Elmo
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2.35-1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Bag kameraet
Bobby

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:112 minutter
Instruktør:Emilio Estevez
 
Anmeldelsesdato:20-06-2007
Medvirkende:Som:
Harry BelafonteNelson
Joy BryantPatricia
Nick CannonDwayne
Emilio EstevezTim Fallon
Laurence FishburneEdward Robinson
Brian GeraghtyCooper
Se komplet creditliste her

Da den amerikanske drøm blev mareridt
 
Emilio Estevez’ ensemble-drama om timerne op til mordet på senator Robert F. Kennedy er så fyldt til randen med stjerner, at årets Oscarnomineringer kunne bryde sammen. Robert Altman ville nikke anerkendende fra det hinsides, også selvom det aldrig helt bliver mesterværket, man havde håbet på.


Copyright:
Angel/Scanbox
Manuskriptet til Bobby har været i live og hvile siden september 2001. Et hjertebarn undfanget med blod, sved og tårer af Emilio Estevez, Martin Sheens søn, vi bedst kender som skuespiller (Young Guns, The Breakfast Club), men som her markerer andre store ambitioner. Først og fremmest som instruktør og humanist, men også med mod på at hejse et lille politisk flag. For selvom filmen – som titlen afslører – insisterer på at skildre sit historiske materiale personligt og intimt, er det svært ikke også at ane politiske undertoner.

1968 – mere symbol end egentligt årstal og ikke mindre for amerikanerne. Det var en tid med tro, håb og en drøm om en bedre fremtid. Og ikke kun fordi verdenen kunne ses gennem LSD og marihuana, sådan som hippierne fejrede, men også for ham, vi kalder 'the average american'. Gennemsnitsmanden. Den studerende, frisøren, hotelportieren, telefondamen og afrydderen i køkkenet. Og også køkkenchefen, bestyreren, kampagnelederen, manageren og den pensionerede børsmægler på randen af en depression. Det er disse historier, som filmen rammer tidsånden omkring Robert F. Kennedy med. Det er i timerne op til det forfærdende mord på The Ambassador Hotel, hvor det hele skete, at Bobby bringer os og fortæller historien – ikke så meget om en mand – men om en nations nye håb.


Copyright:
Angel/Scanbox
Drømme kan også briste. Det ved amerikaneren bedre end nogen i 1968. For fem år siden var det broderen John F. Kennedy, og bare nogle måneder forinden var det Martin Luther King, der lige så brutalt og meningsløst blev revet bort fra jordens overflade. Og også derfor var Bobby et nyt håb. For igen fandtes en mand, der formåede at samle amerikanere på tværs af race, alder og sociale klasse. Drømmen om en bedre fremtid fik hjertemassage. Kennedy var præsten for folkesjælen og læge for den nationale ære, der ikke mindst var såret af krigen i Vietnam. En personificering af et nyt håb, foreslår Emilio Estevez.

Hans film Bobby har både Hollywoodstjerner og politisk råmateriale nok til århundredets filmbrag – men den sætter aldrig rigtig ild til lunten. Måske vil der være klumper i halsen og duggede øjne hos en sidemand tæt på dig i biografen, men den monumentale opsætning undlader ikke at skuffe. Måske er det også ensemblefilmenes gamle svaghed, at de bliver til film kun med bipersoner, fordi hovedpersonen skal udgøres af tematikken? Estevez har i hvert fald svært ved at opnå dybde i sit galleri, fordi de små fortællinger skal afrundes hurtigt, og han vipper som regel på kanten til den sentimentale løsning. Redningsplanken er et hold af så blændende skuespillere (ikke mindst lyser den relativt ukendte Freddy Rodríguez stærkt op), at man accepterer de fleste genveje. Og Estevez har også et budskab, der vil så meget godt, at det er svært at være overhørig. Men har den også styrken til at blive husket? Måske lidt for nem at afvise for dem, der vil insistere på at se den som en naiv og politisk (korrekt) erklæring fra det demokrat-venlige Hollywood. Udenfor politisk observans sidder man tilbage med en stor lille film, der om nogen havde potentialet til at vokse sig til mesterværk og svane, men som alligevel nøjes med at være charmerende (fort)ælling om den dag, den amerikanske drøm – igen – blev til mareridt.

Filmen har premiere den 25. december 2006 i København, Odense, Århus og Aalborg.
 
DVD-vurdering
Et enkelt indslag om arbjedet med filmen er lige i underkanten selv om det er både lødigt og grundigt.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
jkcarlo
4-9-2007 01:00
hvis estevez har noget på hjertet i denne film, er det fuldstændig uklart hvilket. muligvis ønsker han at mindes en stor politiker og elsket person, men han opnår kun at skabe en komplet ligegyldig film med tom dialog og fortællinger om tilfældige mennesker hvis livsproblematiker er lige så interessante og vedkommende som tom luft

det er ringe, det er pinligt og det er tæt på tortur at se sådan en gang makværk

med de skuespillere der er på rollelisten vil jeg betegne denne film som det største flop siden årtusindeskiftet

0 stjerner

Rasmus
23-6-2007 20:55
Jeg så den i flyet på vej til Amerika. Det er en god film, som at værd at se alene på grund af alle de fremragende skuespillere der er med. Plottet er ikke vildt interessant i sig selv, men karaktererne gør den seværdig.

Anders
20-2-2007 00:02
Wow godt jeg nåede at se den i biograften inden den blev taget af programmet. Det er en meget god film med en meget speciel stemning, lidt ligesom Crash.

Jeg kan kun anbefale folk at se den. 5/6 stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
De vildfarne7/9
Stefan Zweig - Farvel til Europa7/9
Logan Lucky7/9
It7/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad handler Lucky Number Slevin om?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google