CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
10,000 B.C.

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Roland Emmerich, Harald Kloser

Producere:
Roland Emmerich
Mark Gordon
Michael Wimer

Fotograf:
Ueli Steiger

Klipper:
Alexander Berner

Komponist:
Harald Kloser

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(97 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
11-11-16:
Independence Day 2: Resurgence
13-11-09:
2012
12-10-04:
The Day After Tomorrow
07-08-01:
Stargate
17-04-01:
Independence Day
10-01-01:
The Patriot
 
Artikler:
14-03-08:
Interview: Emmerich om 10.000 BC
 

Læs også...
I temaet 10.000 BC:
 
Interview: Emmerich om 10.000 BC

10.000 B.C.

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Adventure, Drama
Varighed:109 minutter
Instruktør:Roland Emmerich
 
Premieredato:14-03-2008
Medvirkende:Som:
Steven StraitD'Leh
Camilla BelleEvolet
Cliff CurtisTic'Tic
Joel VirgelNakudu
Affif Ben BadraWarlord
Omar Shariffortælleren

Forfærdeligt fortidslevn
 
Hvis Michael Bay er kongen af oppustet, støjende Hollywood-ramasjang, må Roland Emmerich være kronprinsen. Med sin seneste kæmpeproduktion 10.000 B.C. når den emigrerede tyskers i forvejen slingrende karriere, hvorfra den ubehøvlet underholdende Independence Day stadig er instruktørens eneste rigtigt afvæbnende og vellykkede film, et nyt lavpunkt.


Copyright:
Sandrew Metronome
Den første helt og Gamle Moder
Vi befinder os – jf. titlen – titusindvis af år før vores tidsregning hos en primitiv bjergstamme, og instruktøren forsøger at bilde os ind, at han ved, hvordan 'menneskehedens første helt' blev til. Desværre er dette udgangspunkt blot et dække for Emmerich til at opføre sit stort opsatte effektbrag på en ny scene, og så kan alt hvad der hedder troværdighed og fortælling få lov at sejle sin egen sø. Filmhistoriens måske mest klodsede og karikerede fortællerstemme med pseudoindiansk accent formår allerede fra første scene at sætte en stopper for enhver form for indlevelse, og herefter følger en håbløs introduktion af stammens åndelige overhoved Gamle Moder, som end ikke ville kunne overbevise de mest godtroende jubelidioter om sine særlige evner.

En jæger i svøb
Gamle Moder forudser dog alligevel, at en ny storjæger vil bringe liv til det sultne samfund, og det er så her, at en smuk ung kvinde meget belejligt bliver bortført af nogle slemme, slemme fremmede. Hun er nemlig i smug kæreste med den unge jæger D’Leh, som naturligvis drager ud på sit livs togt – fysisk såvel som psykisk – for at redde sin elskede tilbage. Og nå ja, nu hvor han er i gang, kan han vel også lige så godt befri tusindvis af slaver. Og det var så den historie. Tynd som en si, forudsigelig som et amen i kirken og bygget op omkring figurer, vi aldrig lærer at kende eller interesserer os for, før de kastes ud i deres øredøvende eventyr.


Copyright:
Sandrew Metronome
Hvor skal vi hen, du?
Klart bliver det heller aldrig, hvor i verden historien udfolder sig. I den sidste halvdel, hvor kolonorme ørkener overvindes, og hvad der ligner starten på byggeriet af de egyptiske pyramider, må man gå ud fra, vi er i Afrika. Men i filmens første halvdel befinder vi os i golde, sneklædte bjerglandskaber, der minder mere om Himalaya, og såvel heste som mammutter – dyreracer, der ikke var i Afrika for titusind år siden – spiller en væsentlig rolle. Sidst, men bestemt ikke mindst minder vores kære stammefolk om de mayaer, som Mel Gibson portrætterede så medrivende i Apocalypto, der også synes at have været kraftig inspirationskilde til vitale dele af plot- såvel som miljøudvikling. Blot uden samme nerve.

Tæmmet tiger
Alt dette kunne til dels tilgives, hvis 10.000 B.C. for alvor bedrev teknisk og tempomæssig ekvilibrisme. Ja, måske sågar formåede at underholde. Effekterne er bestemt flotte, men hverken banebrydende eller i sig selv en interessant nok medspiller i historien til at redde filmen som helhed, og spilletiden snegler sig rent ud sagt af sted. Bedre bliver det heller ikke af, at figurerne i alt for lange perioder blot vandrer endeløst derudaf, mens Emmerich giver de alt for talrige dialogscener lov til at udstille manuskripts håbløshed i stedet for at vie pladsen til hæsblæsende action. I hovedrollerne er Steven Strait og Camilla Belle på noget af en uriaspost, når deres dybeste øjeblikke består af "I'll never leave you"-klichéer, og den indbyrdes kærlighed beskrives som "det lys over de endeløse bjerge, der aldrig stopper med at reflektere solskinnet"(!).

Mere end bare dårlig
Både mellem vore to elskende og karaktererne som helhed sker der således bemærkelsesværdigt lidt, og meget apropos får den på plakaten så frygtindgydende sabeltiger ikke engang lov til at frådende kaste sig over nogle stakkels urmennesker! Allerværst er dog slutningen, hvor et strejf af originalitet droppes til fordel for den mest utroværdige forløsning i mands minde. 10.000 B.C. er dermed decideret irriterende og mere end blot dårlig og ligegyldig. Scene efter scene skriger på at blive parodieret, og selv vore mest primitive forfædre ville føle sig fornærmet på intelligensen. Hjernedødt, hjerteløst og humørforladt er blot nogle af de tillægsord, der popper op i ens bevidsthed, når de befriende rulletekster sætter ind.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (43 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Darwin
3-4-2014 13:10
hi,Your presentation is eaioxrrdinartly impressive. I have yet to hear such a succinct estimation, particularly one based on the bible. I believe you are correct. The world will not end as God himself is coming here after the 1000 yrs of peace to judge us and establish his kingdom HERE .at that time, the earth will be essentially changed but hardly gone or uninhabited. 2nd Peter 3:10 translates better as But the age of God's supremecy shall arrive as a thief in the night in that the heavens [G3772οὐρανόςouranosoo-ran-os'Perhaps from the same as G3735 (through the idea of elevation); the sky; by extension heaven (as the abode of God); by implication happiness, power, eternity; specifically the Gospel (Christianity): - air, heaven ([-ly]), sky. represents Christianity, and also the soil [and all that occupies it] theG3588 heavensG3772 shall pass awayG3928 with a great noise,G4500 andG1161 the elements[stoy-khi'-onNeuter of a presumed derivative of the base of G4748; something orderly in arrangement, that is, (by implication) a serial (basal, fundamental, initial) constituent (literally), proposition (figuratively): - element, principle, rudiment.[also see Galatians 4:9 which refers to 'elements" as basically evil ways] shall liquefy w/fervent heat [fire], the soil also [including the occupants of that region [spiritual region?]and the deeds that are within that elemental region shall be burned up. Not the entire earth, just the element of evil and the consequential deeds and creations that it has generated]It just so happens that sometime around 12 2012, we will be entering into the age of Aquarius it is this age that will be gone as we face the arrival of a new one. Think back now about that song age of aquarius..the lyrics are a tad eerie from here.When the moon is in the Seventh HouseAnd Jupiter aligns with MarsThen peace will guide the planetsAnd love will steer the starsThis is the dawning of the age of AquariusThe age of AquariusAquarius!Aquarius!Harmony and understandingSympathy and trust aboundingNo more falsehoods or derisionGolden living dreams of visionsMystic crystal revelationAnd the mind's true liberationAquarius!Aquarius!I now find that song disturbing it sounds exactly as you propose the deception programs we've been inundated with will be touting life will be to me. Its the age that is ending, not the earth it is the element of evil organized, that will perish. IMHO.Luke 22:10 is a reference to th

fezzor
1-1-2010 16:59
NEJ!

Norah Naiv
1-1-2010 16:55
Total fed film! Burde ha' vundet oscars.

Heavenzanny
11-8-2008 10:48
Hvis jeg vil se en film, om hvad der sker med kloden, vil jeg da langt foretrække Al Gores "En ubekvem sandhed".... Hvis jeg vil se en patriotisk film, vil jeg foretrække næsten enhver krigsfilm som eksisterer... Plottet omkring rumvæsner er simpelthen så dybt åndsvagt, da du slet ikke har fattet en dyt af Independence Day hvis du tror, at det er essensen af filmen... Næ budskabet er, at mennesker er så dybt tåbelige, at de er nødt til at have en eller anden ydre fjende, uanset hvem det så end er, før de overhovedet overvejer at arbejde sammen om at bekæmpe noget som helst... Men hvad fanden har vi også brug for Aliens for, vi er jo selv godt og grundigt i gang med at ødelægge alting og dræbe hinanden, så de intelligente Aliens kan ligeså godt læne sig tilbage og vente et par hundrede år... uden selv at skulle røre en finger... :) Med det plot du nævner kommer man til at tænke på Men In Black lol... og det allersidste plot vil jeg slet ikke engang komme ind på... Hvis du tror, at helte er noget, du kan bruge til noget, så gå ind og se The Dark Knight... Helte er facader som altid krakkelerer... Intet menneske er en helt... men mennesker kan gøre glorværdige ting og ændre verden, men det gør dem ikke til helte eller overmennesker... Det kan gøre dem til ledere for et folk, og så bliver de somregel ødelagt af for meget magt... :) De få mennesker som ikke bliver det, er somregel desværre ikke interesserede i at lede... Nå nok om det, men synes blot, jeg ville uddybe, hvorfor jeg synes, dine kommentarer var en smule vandede...


Heavenzanny
11-8-2008 10:34
Jeg kom næsten til at tænke på den efter min mening dårligste film til dato, nemlig den 13. kriger, hvor dårlige replikker, elendigt klippearbejde og ja næsten alting arbejder sammen om at lave en gigantisk katastrofe af rang... :)





 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har komponeret musikken til Gladiator?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google